
Wat is dsl-internet? DSL staat voor Digital Subscriber Line en gebruikers krijgen een bandbreedteverbinding op een bestaand telefoonnetwerk. Goed om te weten is dat dsl-internet geen gebruik maakt van de frequenties die de vaste telefoon gebruikt.
Doordat de frequenties verschillend werken kan je zowel internetten als telefoneren tegelijkertijd. Dit is dan ook de reden waarom dsl-internet is ontwikkeld. Vele kennen de frustraties uit de jaren 90 nog wel toen de inbeldienst de telefoonlijn onder druk zette.
Hoe dan ook, dsl-internet is tegenwoordig met name geschikt voor kleine huishoudens met een licht tot normaal gebruik. Grotere huishoudens die meer van het netwerk vragen kunnen beter kiezen voor (het duurdere) glasvezel of kabelinternet van bijvoorbeeld Ziggo.
Voordelen van internet via een dsl-verbinding
De voornaamste redenen om voor dsl-internet te kiezen, zijn het financiële motief en de beschikbaarheid. Zodoende is dsl-internet vrijwel overal beschikbaar, omdat het gebruik maakt van een al bestaande telefoonlijn (bij jou in de meterkast).
Bovendien is dsl-internet vaak ook nog een stuk voordeliger dan internet over de kabel of glasvezel. Natuurlijk komt dit deels doordat de telefoonlijn door de aanleggers ervan al is terugverdiend, en nieuwere technieken dit punt nog niet hebben bereikt.
Tot slot neemt dsl-internet ook het voordeel met zich mee dat wanneer er meerdere buren op hetzelfde moment gebruik maken van internet dat dit geen zwaardere last is voor de dsl-lijn. Dit in tegenstelling tot de kabel waar je dit degelijk kan merken tijdens piekuren.
De te behalen internetsnelheid met dsl-internet
Zoals al laten doorschemeren is dsl-internet ideaal voor huishoudens met een licht gebruik. Zo kan je zelfs met dsl-internet afhankelijk van je woonplaats tot 200 Mbit download en 30 Mbit upload halen. Let hierbij wel op! De bestelde snelheid is nooit de geleverde snelheid.
Vaak geven providers via een postcodecheck aan hoeveel de daadwerkelijke snelheid op jouw adres zal zijn. Niettemin kan je bij licht tot gemiddeld gebruik denken aan e-mailen, het streamen van video’s op ongeveer 2 apparaten tegelijkertijd afgewisseld met gamen.
Hoe werkt de techniek van dsl-internet precies?
De telefoondraden waarover het signaal loopt, beschikken over honderdduizenden frequenties waarvan slechts een paar duizend voor telefooncommunicatie zijn. Op deze manier kunnen zowel de telefoon als de dsl-modem op hetzelfde moment functioneren.
Er zijn twee typen dsl-technologie, namelijk symmetrische DSL en asymmetrische DSL. De meest populaire technologie is asymmetrische DSL, dit heet ook wel een ADSL-verbinding.
Een asymmetrische verbinding heeft meer stroomafwaartse bandbreedte en minder stroomopwaartse bandbreedte, waardoor deze het meest geschikt is voor de meerderheid van de mensen die voornamelijk informatie downloaden in plaats van uploaden.
Een symmetrische dsl-verbinding daarentegen heeft een gelijke stroomafwaarts en stroomopwaarts bandbreedte, waardoor downloaden en uploaden even snel verloopt.
Wat heb je nodig voor de installatie van een dsl-internetpakket van een internetprovider?
Wanneer je DSL laat installeren bekijkt de internetprovider meestal welke apparatuur je nodig hebt op basis van het abonnement en stelt het apparatuur ook ter beschikking. Meestal wordt gebruikt gemaakt van:
- Een dsl-modem, welke zorgt voor de verbinding tussen de telefoonlijn met de dsl-service en je computer
- Een router (meestal inbegrepen bij een modem) welke de gegevens van je modem naar je computer verzendt
- Een lijnsplitter met een aansluiting voor de DSL-verbinding en een aansluiting voor de telefoonlijn.
Het verschil tussen dsl- en glasvezelinternet
Tussen dsl- en glasvezelinternet zitten een aantal verschillen die goed zijn om te weten. Zo maakt een dsl-verbinding gebruik van koperen telefoondraden voor het versturen van data. Een glasvezelverbinding maakt daarentegen gebruik van ultradunne glasvezels.
Doordat glasvezel gebruik maakt van glasvezels kan zij licht in plaats van elektriciteit versturen. En aangezien licht snellere afstanden kan afleggen dan elektriciteit, is een glasvezelverbinding een stuk sneller dan een ‘oude’ dsl-verbinding.
Alhoewel je de technieken door dit verschil niet goed kunt vergelijken, behaal je dus met glasvezel een hogere en stabielere internetverbinding. Ook de uploadsnelheid ligt bij glasvezelinternet een stuk hoger. Afhankelijk van de provider is glasvezel vaak duurder.
Nadelen van internet via een dsl-verbinding
Puur op techniek verliest dsl-internet het van de kabel en glasvezel. Zo kent ze onder andere het nadeel van dat de snelheid langzamer wordt naarmate je verder afwoont van het verzamelpunt in de buurt. Mede hierdoor is het voor zwaar gebruik onvoldoende.
Bij gemiddeld tot zwaar gebruik kan je denken aan huishoudens waarbij meerdere mensen tegelijkertijd veel vragen van het internet door te streamen op meerdere apparaten, online videogesprekken voeren met school/werk, grote bestanden uploaden of online gamen.
Al met al, wanneer je op de bovenstaande nadelen bedacht bent dan hoeft een dsl-verbinding helemaal niet slecht te zijn. Vooral voor kleine huishoudens kan het in vergelijking met andere soorten internet zeker financieel voordeliger zijn.
Interesse in DSL-internet?
Als je interesse hebt in DSL-internet, dan kan je op de volgende pagina vrijblijvend ADSL internet vergelijken. Zo zie je direct welke provider er op jouw adres actief zijn en welke snelheden er te behalen zijn.