T-Mobile internet review: Is internet van T-Mobile Thuis een goede keuze?

Review van T-Mobile internet met onder andere haar wifi-modem

In deze review willen we kijken hoe het internet van T-Mobile Thuis scoort. Aangezien T-Mobile bekend staat om lage tarieven willen we kijken of dit niet ten koste gaat van de kwaliteit. Mede hierom gaan we in deze review kijken naar enkele belangrijke aspecten van het internet.

Hierbij kan je denken aan het bedrijf achter T-Mobile internet en tv, de te behalen snelheid van het internet, of er ook glasvezelinternet beschikbaar is, welke invloed tv-kijken heeft op het internet en hoe T-Mobile scoort ten opzichte van haar concurrenten KPN en Ziggo.

Wil je niet veel tijd kwijt zijn aan het lezen van deze review? Onthoudt dan het volgende! Kies voor T-Mobile wanneer haar glasvezelnetwerk op jouw adres ligt, of als je goedkoop dsl-internet wilt. De kwaliteit van dsl-internet is door gebruik van het KPN-netwerk prima.

Het bedrijf achter het internet van T-Mobile

Waar eigenaar Deutsche Telekom met T-Mobile voorheen al actief was in Nederland op de telefonie markt, daar voegde zij in 2016 na de overname van Vodafone Thuis alles-in-1 aan toe. Vodafone moest namelijk haar dienst verkopen om te mogen fuseren met Ziggo.

Logo van Deutsche Telekom het moederbedrijf van T-Mobile
Logo van Deutsche Telekom

Door in 2019 (nog) een fusie met Tele2 aan te gaan werd T-Mobile met haar alles-in-1 Thuis in één keer samen met KPN en Ziggo één van de grootste internetproviders van Nederland. Hoe dan ook, ondanks dat T-Mobile een concurrent is van KPN maakt zij voor het leveren van het internetsignaal voor haar dsl-internetpakketten gebruik van het KPN-netwerk.

Naast dsl-internet biedt T-Mobile ook glasvezelinternet aan. Helaas kunnen hiervan nog weinig huishoudens profiteren aangezien ze hiervoor enkel gebruik maakt van haar eigen aangelegde netwerk. Qua wifi maakt T-Mobile gebruik van Huawei en Zyxel modems.

Snelheid van het internet bij T-Mobile Thuis

Aangezien je bij T-Mobile 2 soorten internet hebt (dsl en glasvezel) is de maximale te behalen snelheid hiervan afhankelijk. Door een postcodecheck te doen kan je zien welke snelheden er op jouw adres te behalen zijn. Niettemin terugkomend op de review.

Review van de T-Mobile Thuis dsl-internet pakketten
Review van de T-Mobile Thuis dsl-internet pakketten

Momenteel kent T-Mobile 3 standaard internetabonnementen met elk hun eigen snelheid. Zodoende heb je allereerst het Basic abonnement met een maximale snelheid van 50 Mbit download en 30 Mbit upload. Wil je sneller internet dan kan je in de tweede plaats kiezen voor het Fast abonnement met een snelheid van 100 Mbit download en 30 Mbit upload.

Tot slot kan je als laatste, indien je een glasvezelaansluiting van T-Mobile hebt, kiezen voor het premium internet abonnement. Hiermee behaal je maar liefst een snelheid van 1000 Mbit download. De uploadsnelheid is gelijk aan de downloadsnelheid ofwel ook 1000 Mbit. Overigens geldt dit ook voor het Basic en Fast internetpakket als glasvezel beschikbaar is.

Al met al, kijken naar de snelheden dan is er niet zoveel mis met het internet van T-Mobile. Het enige wat opvallend is dat nieuwe glasvezelklanten verplicht een monteur moeten laten langskomen. Hiervoor brengt T-Mobile €75 aan activatiekosten in rekening!

Glasvezel is weinig beschikbaar bij T-Mobile

Afgezien van de ietwat hoge activatiekosten bij glasvezelinternet is er voor de rest niet veel mis met het glasvezelinternet van T-Mobile. Wel is het aantal huishoudens met een glasvezelaansluiting van T-Mobile ten opzichte van andere glasvezelaanbieders vrij beperkt.

Tot nu toe ligt er slechts in enkele steden waaronder Den Haag en Eindhoven glasvezel van T-Mobile. Ofwel in andere delen van Nederland kan je niet profiteren van de voordelen van het glasvezelnetwerk. Desalniettemin, afhankelijk van de grootte van je huishouden en het daar bijhorende internetgebruik kan het dsl-internet van T-Mobile ook nog voldoende zijn.

Hoe dan ook, vergelijk je de prijs van glasvezelpakketten van T-Mobile met dat van KPN dan valt op dat T-Mobile qua maandprijs een stuk goedkoper is. Niettemin krijg je bij KPN gratis internetbeveiliging en wellicht het belangrijkste je hoeft geen monteur (€75) te betalen.

Internet Only abonnementen bij T-Mobile

Hieronder in de tabel staan de prijzen van de alleen internet pakketten van T-Mobile Thuis. Let bij de prijs op dat het een richtlijn is en het door acties van tijd tot tijd kan verschillen. Doe mede hierom een postcodecheck bij T-Mobile voor de meest recente internetprijs!

Internet onlyDownloadUploadPrijsMeer info
Basic50 Mbit30 Mbit€30Bekijk pakket
Glasvezel Basic50 Mbit50 Mbit€30Bekijk pakket
Fast100 Mbit30 Mbit€35Bekijk pakket
Glasvezel Fast100 Mbit100 Mbit€35Bekijk pakket
Premium1000 Mbit1000 Mbit€40Bekijk pakket

Let op de werkelijke internetsnelheid bij dsl-internet!

In tegenstelling tot glasvezelinternet moet je erbij dsl-internet rekening mee houden dat je vrijwel altijd minder snel internet krijgt dan je besteld. Hoe dit kan heeft te doen met het feit van hoe verder je van een verzamelpunt in je regio woont hoe slomer het internet is.

Mede hierom kan je het beste eerst een postcodecheck doen bij T-Mobile. Je krijgt door de check meteen te zien wat de maximale te behalen snelheid op jouw adres is. Kan je alleen 50 Mbit internet of lager bestellen en heb je een huishouden van meer dan 2 personen?

In dat geval kan je beter kijken of een andere internetprovider niet beter bij jouw past. Mocht er op jouw adres een glasvezelaansluiting liggen van een andere lokale- of landelijke provider, dan kan wellicht dat of kabelinternet van bijvoorbeeld Ziggo een oplossing zijn.

Internet abonnement combineren met tv

Wil je naast internet ook tv-kijken dan kan je dit natuurlijk ook afsluiten bij T-Mobile Thuis. Het enige waarbij je hier rekening moet houden is hoeveel tv-ontvangers je kan bestellen. Tv-kijken bij T-Mobile loopt namelijk via het internet waardoor het internetruimte inneemt.

De tv-ontvangers van T-Mobile Thuis maken gebruik van het internetsignaal
Let op dat de tv-ontvangers van T-Mobile gebruik maken van het internetsignaal!

Per tv-ontvanger moet je rekening houden met een snelheidsverlies van 5 Mbit download. Mede hierdoor kan je met het laagste dsl-internetpakket van 50 Mbit maximaal 2 extra tv-ontvangers bestellen en bij het hoogste pakket 3. Op zijn beurt kan je bij glasvezelinternet vanaf elke snelheid in totaal 3 extra tv-ontvangers bestellen.

Wees bij het aanstaan van meerdere tv-ontvanger er bewust van dat dit ten koste gaat van de snelheid van het internet. Stel dat je een klein huishouden hebt van 2 personen met het laagste dsl-internetpakket dan zal 1 tv-ontvanger geen probleem zijn als iemand anders streamt op Netflix. Een ander verhaal wordt dit als je meerdere tv-ontvanger hebt!

Overigens heb je dit ‘probleem’ niet alleen bij T-Mobile. Vrijwel alle alles-in-1 providers op enkele kabelproviders (Ziggo) na maken gebruik van internet voor tv-kijken. Tot slot is het trouwens goed om te vermelden dat klanten gebruik kunnen maken van een gratis tv-app.

T-Mobile internet in vergelijking met KPN en Ziggo

Doordat vrijwel alle providers van een ander netwerk en eigen apparatuur gebruik maken is een exacte vergelijking lastig. Niettemin kan je wel kijken naar de grote vergelijkbare verschillen zoals het soort internetnetwerk, de te behalen snelheid en de prijs.

Doe je dit dan zijn er op het gebied van netwerk kleine verschillen te zien. Zo is Ziggo de vreemdste eend in de bijt, want ze maakt als enigste gebruik van het kabelnetwerk. Alhoewel de kabel sneller is dan dsl-internet is het trager dan glasvezel. KPN maakt net zoals T-Mobile Thuis standaard gebruik van dsl indien glasvezel niet beschikbaar is.

Voortvloeiend uit het te gebruiken netwerk is de te behalen snelheid. Waar je bij dsl-internet van T-Mobile en KPN maximaal 200 Mbit kan halen, daar kan je met de kabel van Ziggo een downloadsnelheid halen van 1000 Mbit. Dit is vergelijkbaar met de hoogste snelheid van glasvezelinternet, echter ligt de uploadsnelheid hierbij een stuk hoger.

Tot slot, vergelijk je de prijs van het internet dan is T-Mobile op het gebied van maandprijs het goedkoopst. Niettemin krijg je bij KPN en Ziggo dan wel weer enkele extra’s zoals gratis tv en of internetbeveiliging. En nogmaals let bij T-Mobile glasvezel op de aansluitkosten!

Aansluiten van het internetpakket bij T-Mobile

De aansluitvideo is een positief punt in deze review van het internet van T-Mobile Thuis
De aansluitvideo is een positief punt

Een van de meeste redenen om niet over te stappen van alles-in-1 provider is, omdat er tegenop wordt gezien om het nieuwe apparatuur aan te sluiten. Gelukkig is dit niet het geval bij het internet van T-Mobile Thuis indien je een beetje verstand hebt van computers.

Overigens is het door de meegeleverde handleiding en online te vinden video’s vrijwel voor iedereen mogelijk om het doe-het-zelf pakket voor dsl-internet aan te sluiten. Voor het aansluiten van het apparatuur van glasvezelinternet komt een monteur langs.

Mocht je naar alle geleverde inspanningen er alsnog niet uitkomen dan kan je de klantenservice bellen voor hulp en advies. Mocht dit het probleem nog niet verhelpen dan stuurt T-Mobile Thuis kosteloos een monteur langs tot het internet probleemloos werkt.

Ervaringen met internet van T-Mobile Thuis

Onder bestaande klanten scoort het internet van T-Mobile gemiddeld een 3 uit 5 sterren. Ofwel ze scoort gemiddeld een cijfer van rond de 6.0. Kijkend naar hoe dit cijfer is opgebouwd dan valt op dat de negatieve reviews niet klagen over slecht internet.

Review van Wifi Plus internet bij T-Mobile Thuis
Wifi Plus

Veelal gaan de klachten over een niet altijd even bekwamen klantenservice. Het oplossen van problemen kan een poosje duren. Kijkend naar de prijs dan is het niet gek dat T-Mobile ergens moet besparen. Waarschijnlijk doet zij dit op de snelheid van de klantenservice.

Daarnaast wordt er soms ook wat te veel verwacht van het internet. Alhoewel de modems van Huawei en Zyxel van prima kwaliteit zijn verwachten sommige dat je 2 verdiepingen hoog over dezelfde snelheid beschikt als in de woonkamer dicht bij de wifi-modem.

Helaas werkt dit niet zo en geldt dit voor het internet bij alle internetproviders. Niettemin heeft T-Mobile hier wel een oplossing voor bedacht. Wil je goed internet op bijvoorbeeld 2 verdiepingen hoog? Zo ja, bestel Wifi Plus (versterker) voor €2,50 extra per maand.

Kortom, is internet van T-Mobile Thuis goed?

Al met al, kijkend naar alle aspecten dan biedt T-Mobile prima internet voor een nog betere prijs. Mede door de lage prijs moet je er niet vanuit gaan dat je voor een dubbeltje op de eerste rij zit. Zo kan de klantenservice er langer over doen om problemen op te lossen.

Afgezien van de snelheid van de klantenservice is een ander minpunt de beschikbaarheid van glasvezelinternet. Aangezien T-Mobile voor glasvezel alleen gebruik maakt van haar eigen netwerk zijn er maar weinig regio’s waar je kan kiezen voor glasvezel van T-Mobile.

Hoe dan ook, puur kijkend naar de snelheid van de dsl-internetpakketten dan is dit voor kleine huishouden met een laag internetverbruik prima. Heb je een huishouden waar meerdere gezinsleden tegelijkertijd online zijn dan kan je beter kiezen voor andere opties.

Doe in dat geval eerst een postcodecheck bij T-Mobile om te kijken of glasvezel op jouw adres aanwezig is. Is dit niet het geval? Dan kan je beter kiezen voor een andere glasvezelaanbieder indien hiervoor een aansluiting aanwezig is of een kabelaanbieder.

T-Mobile internet

8.4

Algemeen

8.4/10

Prijs

9.0/10

Klantenservice

7.5/10

Kwaliteit DSL-internet

8.0/10

Kwaliteit glasvezel-internet

9.0/10

Pluspunten

  • Door scherpe aanbiedingen lage prijzen
  • Voor €2,50 per maand Wifi Plus

Minpunten

  • Glasvezel is in weinig gebieden beschikbaar
  • Klantenservice kan (iets) langer duren dan bij KPN en Ziggo