Snelste provider van internet in Nederland: Dit is de snelste provider!

Snelste internet voor thuis van Nederland

Met het snelste internet van Nederland hoef je nooit meer te denken aan traag internet. Ideaal om bijvoorbeeld te kunnen thuiswerken of met meerdere huisgenoten online te gaan. Echter, om snel internet te krijgen moet je om meerdere dingen denken.

Alleen kiezen voor het snelste pakket is vaak niet voldoende. Om jou hierbij te helpen wordt in dit artikel besproken waarop je moet letten. Zodoende moet je onder andere kijken naar het beschikbare netwerk, het wifi-apparatuur en enzovoorts.

Geen tijd? Weet dit. Over het algemeen moet je voor het snelste dsl-internet naar Freedom. Voor het snelste kabelinternet moet je naar Ziggo en voor het snelste glasvezelinternet naar KPN. Goed om hierbij te zeggen is dat er rekening is gehouden met het apparatuur.

Snelste internet van Nederland op jouw adres

Afgezien van de informatie in dit artikel, is de snelste provider op ieder adres anders. Dit komt doordat niet alle aanbieders op ieder adres actief zijn. Mede hierdoor kan je het beste een postcodecheck doen om te zien wat de snelste internetprovider op jouw adres is.

Variabelen voor de snelste internetsnelheid

Zoals gezegd betekent het bestellen van het snelste internet abonnement van Nederland nog niet direct dat het internet ook perfect is. Néé, hiervoor moet je ook aan andere variabelen denken. Vooral het netwerk en apparatuur spelen een bepalende rol.

En wat denk je van je eigen internetgebruik? Wanneer je een klein huishouden hebt, dan hoef je voor snel internet geen eens het snelste en duurste pakket te nemen. Veelal kan je met de op één of twee na goedkoopste pakket al toe.

Anders is dit voor grotere huishoudens of zakelijke internet gebruikers. Zij vragen met onder andere thuisonderwijs en Teams- en Zoom-meetings nogal wat van het internet. Hierdoor kan je voor het snelste internet het beste kiezen voor het snelste pakket.

Het netwerk: dsl-, glasvezel- of kabelinternet

Op dit moment zijn er in Nederland 3 internetnetwerken in omloop. Hiervan is dsl het oudst en glasvezel het nieuwst. Ofschoon betekend hoe nieuwer het netwerk, hoe beter de techniek. Dit is dan ook terug te zien in de te behalen internetsnelheid.

Voor het snelste internet van Nederland moet je onder andere rekening houden met het beschikbare netwerk.
Voor het snelste internet van Nederland moet je onder andere rekening houden met het netwerk

Zodoende behaal je met glasvezelinternet makkelijk een snelheid van 1.000 Mbit down- en upload. Bij dsl- en kabelinternet ligt dit anders. Hoewel je met kabelinternet qua downloadsnelheid ook 1.000 Mbit kan halen is de uploadsnelheid niet hoger dan 50 Mbit. Aangezien we tegenwoordig nog niet veel uploaden is dit nog geen schande.

Anders is dit bij dsl-internet. Hierbij kan je maximaal een snelheid halen van 200 Mbit download en 30 Mbit upload. Helaas zal je deze snelheid nooit halen aangezien je bij dsl-internet altijd te maken hebt met snelheidsverlies.

Wifi-apparatuur met de nieuwste technologie

Naast een snel netwerk speelt ook de meegeleverde wifi-modem mee, of je het snelste internet van Nederland geleverd krijgt. Veelal is het een vuistregel dat prijsvechters in de alles-in-1 markt goedkoper zijn, doordat ze gebruik maken van ouder internetapparatuur.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan Budget alles-in-1. Zij geeft namelijk haar klanten als wifi-modem momenteel de Experiabox van KPN. Hoewel er niks mis is met deze wifi-modem, is KPN hier onlangs van afgestapt en geeft zij nieuwe klanten van haar de KPN Box 12.

Deze KPN Box 12 beschikt over de nieuwste technologie zoals Wifi 6. Deze technologie reguleert zelf het internetsignaal per apparaat, zodat ieder apparaat van optimaal internet geniet. Naast KPN en Ziggo zijn er geen andere aanbieders die deze technologie aanbieden.

Het aantal gebruikers dat gebruik maakt van het netwerk

Houdt voor het snelste internet rekening met het aantal gebruikers

Voor het snelste internet is ook het aantal gebruikers dat gebruik maakt van het netwerk van belang. Zoals al aangehaald kan een klein huishouden tot 2 personen prima af met één van de lagere internetsnelheidspakketten voor snel internet.

Anders is dit voor grotere huishoudens of zakelijke gebruikers. Deze gebruikers vragen vaak het nodige van het netwerk, waardoor je meer ruimte op het internet nodig hebt om snel te kunnen internetten. Ofwel één van de snelste pakketten is aan te raden.

Snelste glasvezel internetprovider van Nederland

In het verlengde van het bovenstaande, is het wel interessant om even de snelste glasvezel internetprovider van Nederland toe te lichten. Op dit moment van schrijven bieden namelijk enkele aanbieders het snelste internetpakket van 1.000 Mbit aan.

Voor de volledigheid, dit zijn: Caiway, Delta, KPN, T-Mobile en Youfone. Kijk je iets verder dan de internetsnelheid alleen, dan biedt KPN in combinatie met haar wifi-modem het snelste glasvezel internet van Nederland aan.

Echter let op! Het kan in sommige gebieden voorkomen dat je niet voor het glasvezelinternet van KPN kan kiezen. Dit kan alleen als glasvezel van het KPN-netwerk ligt. In het verlengde geldt dit ook voor glasvezelinternet van T-Mobile Thuis en Caiway.

Goedkoop internet vs het pakket met het snelste internet van Nederland

Nog niet benoemd maar zeker zo belangrijk is de afweging tussen goedkoop internet en snel internet. Veelal is het zo dat wanneer een provider goedkoper is, dat deze bespaart op enkele punten. Dit kan zowel service zijn als het wifi-apparatuur.

Vaak zijn het de marktleiders (KPN en Ziggo) die als eerste de nieuwste technologie aanbieden, waarna de rest van de providers na enkele jaren volgen. Ook op het gebied van snel internet kan dit kloppen, wanneer je kijkt naar het aspect van het wifi-apparatuur.

Mede hierdoor doe je er dan ook altijd verstandig aan om voor de beste internetervaring te kiezen voor één van de duurdere partijen. Dit gezegd hebbende kunnen kleinere huishoudens voor snel internet prima met een goedkoper pakket af.

Is alles-in-1 of een internet en tv pakket sneller?

Alhoewel het in dit artikel buitenbeschouwing is gelaten, kan het voorkomen dat je denkt dat een alles-in-1 pakket minder snel is. Dit is niet waar! Ten opzichte van een internet en tv pakket heb je bij alles-in-1 even snel internet.

Het enige verschil is dat je bij alles-in-1 vast bellen extra in het pakket hebt. Hoewel dit signaal via het internetnetwerk verloopt, heeft het bij voldoende snelheid nauwelijks invloed. Bovendien is de kans klein dat je de hele dag vaste telefoon hebt.

Daarnaast neemt ook tv-kijken ruimte in van internet bij vrijwel alle providers op Ziggo na. Per interactieve tv-ontvanger neemt de snelheid ongeveer 5 Mbit af als deze aanstaat. Kortom, al met al is alles-in-1 niet sneller of trager dan een internet en tv pakket.

Kortom, dit is het snelste internet van Nederland

Zoals in dit artikel naar voren is gekomen, zijn er meerdere variabelen afhankelijk van wat het snelste internet van Nederland is op jouw adres. Niettemin is over het algemeen het glasvezelpakket van 1.000 Mbit bij KPN het snelste van Nederland.

Wanneer er op jouw adres geen glasvezel beschikbaar is van KPN, dan kan glasvezel van T-Mobile of Caiway het snelst zijn. Op het gebied van kabel-internet is Ziggo het snelste van Nederland. Met haar giga-pakket behalen klanten 1.000 Mbit download en 50 Mbit upload.

Tot slot, wanneer er zowel geen glasvezel- als kabelinternet op jouw adres actief is ben je aangewezen op het minder aan te raden dsl-internet. Vooral een goede wifi-modem kan op dit gebied een verschil maken. Aanbevolen dsl-providers zijn dan KPN en Freedom.