4G of 5G kiezen: Wat is de beste keuze?

4G of 5G Sim Only databundel kiezen

Op zoek naar een nieuwe Sim Only? Zo ja, dan zijn er meerdere punten waarop je moet letten. Eén van de belangrijkste punten hierbij is de datasnelheid. Je moet namelijk tussen 4G of 5G kiezen voor de datasnelheid.

Hoe dan ook, in dit artikel kom je alles te weten over de keuze tussen 4G en 5G. Zo kijken we in dit artikel, naar: wat 4G en 5G is, wat de verschillen zijn, waarop je moet letten en wat de beste keuze zal zijn.

Geen tijd? Weet dit! Geruime tijd had je alleen maar de keuze voor 4G internet. Sinds enige tijd is hier met 5G internet een nieuwe variant bijgekomen. 5G is nieuwer, stabieler en toekomstbestendiger, maar ook duurder. 4G is vaak nog net zo goed en goedkoper.

Wat is 4G precies?

4G is de zogeheten vierde generatie van de mobiele-telecommunicatiestandaarden. De voorloper 3G-standaard is jarenlang gebruikt, maar werd sinds januari 2013 door 4G opgevolgd. Het belangrijkste voordeel van het 4G netwerk was de hogere snelheid.

Ten opzichte van 3G was de snelheid aanzienlijk hoger, waardoor je sneller kon internetten. Aangezien meer en meer mensen smartphones zijn gaan gebruiken sinds januari 2013, is dit een belangrijk voordeel. Tegenwoordig zijn er ook tal van aanbieders die zeer voordelige 4G abonnementen aanbieden voor een scherpe prijs.

Wat is 5G precies?

5G is de vijfde generatie van de mobiele-telecommunicatiestandaarden. Je verwacht het mogelijk al, maar 5G is inderdaad de opvolger van 4G. De vierde generatie heeft van 2013 tot ongeveer 2021 gediend, maar vanaf 2021 is 5G aan een flinke opkomst bezig.

Ook bij 5G valt de snelheid op. Ten opzichte van 4G is 5G in potentie sneller. Echter is vooral de stabiliteit beter. Dat laatste moet ook wel, aangezien het datanetwerk steeds zwaarder belast wordt. Vooral in de toekomst kan een 5G abonnement het verschil gaan maken. Denk maar aan alle apparaten die tegenwoordig met internet verbonden zijn.

Voordelen van 5G internet

  • Je bent perfect voorbereid op de toekomst. Het ligt in de lijn der verwachting dat 5G in de komende jaren volledig uitgerold wordt. Als je nu alvast voor een Sim Only abonnement 5G kiest, bereid je je dus perfect voor op de toekomst.
  • Je geniet van een indrukwekkende snelheid. De eisen met betrekking tot de smartphone en het internet worden steeds groter. Door voor 5G internet te kiezen, ben je in ieder geval verzekerd van een indrukwekkende snelheid. Als je eenmaal aan deze snelheid gewend bent, wil je oprecht niks anders meer.
  • Je betaalt er vaak geen meerprijs voor. Bij de meeste providers hoef je voor 5G internet geen meerprijs te betalen. Dat maakt het des te interessanter om nu alvast voor een Sim Only abonnement met 5G te kiezen.

Wat zijn de verschillen tussen 4G en 5G?

Tussen 4G en 5G bestaan de nodige verschillen. Veelal de meeste verschillen vallen in het voordeel uit van 5G doordat zij over de nieuwste technieken beschikt. 4G is vaak goedkoper en meestal nog net zo goed. Hoe dan ook, dit zijn de belangrijkste verschillen:

  • De snelheid. Met 4G is het mogelijk om snelheden van wel 100 Mbps te behalen. Dat is lange tijd super snel geweest, maar 5G doet hier een flink schepje bovenop. Met 5G kun je van snelheden tot wel 10Gbps behalen. Ofwel tot 100 keer sneller.
  • Reactietijd. De reactietijd is bij 5G een stuk korter. Het verschil in reactietijd tussen 4G en 5G staat gelijk aan 29 milliseconden. Dit merk je niet bij dagelijks gebruik, maar voor bijvoorbeeld Internet Of Things praktijken is dit verschil goed merkbaar.
  • Capaciteit. Ga je wel eens naar een concert of grote sportwedstrijd? Dan bestaat de kans dat je geen 4G internet meer op je smartphone hebt. De capaciteit van dit netwerk kan een flinke hoeveelheid smartphones in een klein oppervlakte niet aan. Bij 5G hoef je hier niet bang voor te zijn. De capaciteit van 5G is een stuk groter.
  • Stabiliteit/betrouwbaarheid. Tot slot kunnen we stellen dat het 5G netwerk nog stabieler is dan het 4G netwerk. Dit brengt veel gebruiksgemak met zich mee, terwijl dit ook de betrouwbaarheid verhoogt.
  • Prijs. Hoewel 5G doordat zij nieuwer is veel voordelen kent ten opzichte van 4G, is de prijs veelal altijd in het voordeel van 4G. Als je voor een voordelig onbeperkt internet wilt gaan, dan is een 4G abonnement een stuk voordeliger.

Wanneer kan je het beste kiezen voor 4G of 5G?

Bij een nieuw Sim Only abonnement moet je goed kijken naar de databundel. Voor welke hoeveelheid data wil je gaan? En gaat je voorkeur uit naar 4G of 5G? Om tussen 4G en 5G de juiste keuze te maken, zijn er meerdere punten waar je even goed op moet letten.

Gewenste gebruik

Ten eerste moet je nadenken over het gebruik. Maak je de gehele dag door gebruik van je smartphone? Heb je je smartphone bijvoorbeeld voor je werk nodig? Als je op een dergelijke manier je smartphone gebruikt, kan 5G internet interessant zijn. Maak je amper gebruik van je smartphone? Dan kun je het beste voor een 4G abonnement kiezen.

Provider

Ten tweede moet je goed naar de provider kijken. Op dit moment zijn er namelijk slechts een handjevol providers die überhaupt 5G aanbieden, namelijk:

5G providerVanaf prijs
Tele2€11,50 per maand
Vodafone€13,50 per maand
KPN€14,00 per maand
T-Mobile€17,50 per maand

Wil je bij één van deze providers een Sim Only abonnement afsluiten? Dan moet je wel met relatief forse prijzen rekening houden. De discountproviders, zoals Budget Mobiel en Simyo, richten zich veelal op voordelige Sim Only abonnementen. Jammer genoeg zijn die providers nog niet in staat om 5G internet aan te bieden.

Kosten

Ten derde moet je goed naar de kosten kijken. Bij sommige providers moet je simpelweg meer geld betalen voor 5G dan voor 4G internet. Bij andere providers is dat niet het geval, waardoor je een goede vergelijking zou moeten maken.

Ons advies is als volgt: let niet alleen op de kosten voor het internet. Je moet ook goed naar de standaardkosten van het abonnement kijken, evenals naar de verbruikskosten. Kijk altijd naar de totale kosten en richt je niet alleen op de kosten voor het internet.

Soort smartphone

Ten vierde moet je heel goed naar je smartphone kijken. Als je een oudere smartphone hebt, is deze smartphone nog niet geschikt voor 5G. Kies je voor een compleet nieuwe smartphone? Dan kun je er wel van uit gaan dat die smartphone voor 5G geschikt is.

Het is lastig voor ons om een complete lijst van geschikte smartphones op te stellen. Wij raden je daarom het volgende aan:

  • Typ de modelnaam van je smartphone + 5G op Google in
  • Je krijgt nu direct te zien of je smartphone wel of niet voor 5G geschikt is

Is je smartphone niet voor 5G geschikt? Dan kun je overwegen voor het aanschaffen van een nieuwe telefoon. Schaf een los toestel aan en kies voor een geschikt Sim Only abonnement met 5G internet.

Kortom, wat is de beste keuze 4G of 5G kiezen?

Wil je altijd het beste internet en maakt de prijs niet uit? Ga dan zeker voor 5G. Met 5G beschikt je namelijk over de beste techniek. Zo ben je altijd verzekerd van snel en stabiel internet. Bovendien hoef je jezelf geen zorgen te maken over het netwerk-capaciteit.

Maakt de prijs wel uit? In dat geval kan een 4G abonnement aan te raden zijn. Tegenwoordig zijn er vele providers actief die zeer goedkope Sim Only abonnementen aanbieden. Vanaf €3,50 per maand heb je bij Simpel al een abonnement met 500 MB data.

Kortom, of je voor 4G of 5G wilt kiezen hangt af van of je bereidt bent om extra te betalen voor 5G. Hoewel 5G sneller en vooral stabieler is, kan je ook nog prima uit de voeten met 4G internet. Zij kent vooral het voordeel dat het maandelijks een stuk goedkoper is.

4G en 5G abonnementen vergelijken

Zou je ook graag een vergelijking van Sim Only abonnementen willen maken om de keuze om voor 4G of 5G te kiezen makkelijker te maken? Gebruik dan onze tool voor het vergelijken van Sim Only. Hiermee ben je in staat om alle bundels snel te vergelijken.