4G Sim Only abonnement

4G Sim Only abonnement

Wil je over voordelig Sim Only internet beschikken met een goede dekking? In dat geval zou je zeker voor een 4G abonnement moeten gaan. Hoewel 5G stabieler is, merk je hier weinig van. Bovendien is 4G een stuk goedkoper.

Hoe dan ook, in dit artikel kom je alles te weten over Sim Only met 4G. Zo kijken we, naar: de daadwerkelijke snelheid via het 4G-netwerk, het verschil tussen 4G en 4G Plus, kiezen voor 4G of 5G en de goedkoopste 4G provider.

Geen tijd? Weet dit! 4G heeft in Nederland nog altijd de beste dekking en dus bereik. Vaak is het even snel als 5G. 5G is alleen qua verbinding enigszins stabieler dan wel constanter. Als gebruiker merk je dit weinig. Goedkope 4G providers zijn: Simpel, Lebara en Youfone.

4G Sim Only snelheden vergelijken per provider

Geïnteresseerd in 4G Sim Only? Check dan eerst welke snelheid de providers aanbieden. In de onderstaande tabel zie je dat zowel de prijzen als de (download-)snelheden flink uiteenlopen. Dit terwijl alle Sim Only providers gebruik maken van een 4G-netwerk.

ProviderSnelheidNetwerkVanaf prijs
Simpel75 MbpsT-Mobile€3,50 p.m.
Lebara75 MbpsKPN€6,00 p.m.
Youfone256 MbpsT-Mobile€6,50 p.m.
50+ Mobiel350 MbpsVodafone€7,00 p.m.
Hollandsnieuwe350 MbpsVodafone€7,50 p.m.
Ben100 MbpsT-Mobile€7,50 p.m.
Simyo256 MbpsKPN€8,00 p.m.
Tele2225 MbpsT-Mobile€9,50 p.m.
Budget Mobiel5 MbpsKPN€10,00 p.m.
Snelheden en vanaf prijs van alle 4G Sim Only abonnementen

Wat is een 4G abonnement?

Het mobiele internet kwam aan het begin van deze eeuw opzetten. We staan meer dan ooit in contact met elkaar, mede doordat het internet steeds sneller is geworden. Daar waar ooit 2G en 3G de norm waren, daar is dat nu 4G of misschien zelfs wel 5G.

De afkorting 4G staat voor: vierde generatie mobiele-telecommunicatiestandaarden. De voorloper van 4G, 3G, zat in 2010 op het hoogtepunt. Verdere groei was niet meer mogelijk, waardoor slimme koppen besloten om het internet verder te optimaliseren. Dit heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat het internet nog veel sneller is geworden.

De werking van dit internet is gebaseerd op de technologie ‘Long Term Evolution’. Dit is nogal een technisch verhaal dat we je liever besparen. Onder meer door deze technologie is het zo dat je tegenwoordig heel snel kunt internetten en overal goed bereik hebt. In de toekomst gaat dit alleen maar sneller worden, maar dan wel onder de noemer 5G.

Verschil tussen 4G en 4G extra snel (plus)

Dat de ontwikkelingen niet stilstaan, blijkt uit de komst van 4G extra snel. 4G extra snel, ook wel 4G Plus genoemd, is eigenlijk de opvolger van 4G. Deze variant van mobiel internet is nog sneller en stabieler. Dit komt onder andere doordat er op een andere manier van frequenties gebruik gemaakt wordt. Zo gebruiken ze de volgende frequenties:

  • 4G: 800Mhz en 1800Mhz
  • 4G Plus: 20Mhz van de 1800MHZ frequentie en 10Mhz van de 800MHz frequentie

Ook dit is weer vrij technisch. Feit is in ieder geval dat 4G Plus sneller is dan de reguliere variant van 4G. Hiermee vormt 4G Plus eigenlijk de tussenschakel tussen 4G en 5G. De nieuwe norm, 5G, gaat namelijk ook weer een stuk sneller worden dan 4G Plus.

4G sim data Only abonnement

Heb je geen behoefte om te bellen en wil je eigenlijk alleen kunnen internetten? Kies in dat geval voor een 4G Sim data Only abonnement. Bij zo’n abonnement betaal je maar voor één ding: data voor bijvoorbeeld Whatsapp. Ondanks dat dit positief klinkt, zijn er helaas geen Sim Only providers die dit aanbieden. Dit in tegenstelling tot 5G waar dit wel bij kan.

Mocht je er geïnteresseerd in zijn, dan biedt momenteel alleen KPN een alleen data abonnement aan. Bij dit abonnement zitten dus geen belminuten of sms. Het enige wat je krijgt is 1 GB via 5G vanaf €10,00 per maand. Zoals je waarschijnlijk wel opvalt is dat je bij de meeste 4G abonnementen zowel meer data als ‘gratis’ belminuten krijgt voor minder.

4G abonnement onbeperkt internet en bellen

Wil je onbeperkt kunnen bellen en onbeperkt kunnen internetten via het 4G-netwerk? Dan is het aan te raden om voor een 4G onbeperkt bundel te kiezen. Met zo’n bundel kun je zowel onbeperkt bellen als onbeperkt internetten voor een redelijk lage prijs.

Op dit moment is er slechts één 4G Sim Only provider die een onbeperkt abonnement aanbiedt. Bij Budget Mobiel kan je namelijk voor een bedrag vanaf €20 euro per maand al genieten van zo’n abonnement. Als alternatief kan een 20GB Sim Only abonnement dienen. Bij Youfone heb je al 20GB + onbeperkt bellen vanaf €15,00 per maand.

Let op! Ondanks het woord onbeperkt is er vaak een bepaald limiet. Dit limiet vind je altijd terug in de Fair Use Policy van de betreffende provider. Zo heeft Budget Mobiel bij haar onbeperkt bundel een limiet van 4GB per dag in Nederland en 17GB per maand in de EU.

Alternatief voor 4G onbeperkt is een 5G onbeperkt abonnement

Het is bij enkele andere providers mogelijk om een ‘volledig’ onbeperkt abonnement af te sluiten. Echter maken zij gebruik van het 5G-netwerk. Het gevolg hiervan is dat de maandtarieven een stuk hoger liggen dan bij Budget Mobiel.

Zo kan je onder andere kiezen voor Tele2 (vanaf €27,00 per maand), KPN (vanaf €32,50 per maand), Vodafone (vanaf €32,50 per maand) en T-Mobile (vanaf €35,00 per maand).

Providers met 4G simkaart via het eigen netwerk

In Nederland hebben slechts een paar providers hun eigen netwerk. Dit geldt voor KPN, Vodafone en T-Mobile. Let wel op! Deze providers hebben geen 4G. Zij bieden uitsluitend nog 5G abonnement aan via het eigen netwerk. Met andere woorden, voor 4G moet je een keuze maken voor één van de vele andere providers uit de bovenstaande tabel.

Aangezien de andere providers gebruik maken van het 4G-netwerk van KPN, T-Mobile of Vodafone bespreken we hieronder kort de belangrijkste kenmerken van de netwerken.

4G via het KPN-netwerk

Het 4G netwerk van KPN behoort tot de top van de markt. Dit netwerk heeft een landelijke dekking en biedt snel internet en stabiel internet aan. Waar je ook in Nederland met je 4G KPN abonnement komt, overal geniet je van prima internet. Dit is niet alleen in eigen land het geval. Ook in de EU geniet je van een goede dekking.

4G via het Vodafone-netwerk

Het 4G netwerk van Vodafone is qua snelheid gelijk aan dat van KPN. Dit betekent dat ook het netwerk van Vodafone erg snel te noemen is. Net zoals bij het netwerk van KPN geldt dat het internet stabiel is en dat je van een landelijke dekking verzekerd bent. Bijkomend voordeel is dat Vodafone wereldwijd heel actief is.

4G via het T-Mobile-netwerk

Wil je van razendsnel 4G internet verzekerd zijn? Dan kies je het beste voor het 4G netwerk van T-Mobile. De maximale downloadsnelheid van dit netwerk is namelijk 300 Mbps. Ter vergelijking: Vodafone en KPN hebben een maximale snelheid van 100 Mbps. Ook bij T-Mobile ben je van een prima dekking verzekerd in heel Europa.

Goedkoopste 4G Sim Only abonnement

Wil je niet veel geld kwijt zijn aan een mobiel abonnement? Dan kom je al snel uit bij het goedkoopste 4G abonnement van Simpel. Bij dit abonnement geniet je van 4G-internet, 500 MB en 50 min/sms. Hiervoor betaal je slechts een prijs vanaf €3,50 euro per maand.

Naast Simpel zijn ook Lebara, Youfone en 50+ Mobiel interessante opties. Zodoende krijg je bij 50+ Mobiel ook 500MB, maar met 150 min/sms vanaf €5,00 per maand. Bij Lebara krijg je vanaf €6,00 per maand hetzelfde aantal belminuten, maar dan met 1GB data. Nog voordeliger kan Youfone zijn. Vanaf €6,00 per maand krijg je 200 min/sms en 1,5GB.

Zoals al eerder vermeld is Budget Mobiel de goedkoopste aanbieder van onbeperkt 4G internet abonnementen. Vanaf €20 per maand heb je al zo’n onbeperkt abonnement. De goedkoopste onbeperkt bellen bundel met 4G internet is van Simpel vanaf €5 per maand.

Kortom, kiezen voor een 4G of 5G abonnement?

Alles overziend dan zitten er zowel voordelen aan 4G als 5G. Of je moet kiezen voor het één of het ander heeft voornamelijk te maken met jouw budget en wensen. Wil je zo goedkoop mogelijk mobiel internetten? Kies dan zeker voor 4G, want 5G is duurder.

Ook qua dekking zit je bij 4G beter. Zowel in Nederland als in de EU heeft 4G over het algemeen nog de beste bereikbaarheid. 5G is alleen handiger als je wilt beschikken over het beste internet zonder schommelingen. 5G internet is namelijk een stuk stabieler. Het is beter in staat om een snelheid van bijvoorbeeld 75 Mbits constant vast te houden.

Kortom, wil je voordelig internet en goed bereikbaar zijn? Kies in dat geval zeker voor 4G. Met onze tool kan je Sim Only abonnement vergelijken. Hoewel de goedkoopste bundels al zijn weergegeven, kan door persoonlijke wensen een andere provider voordeliger zijn.

Veelgestelde vragen

Hieronder staan enkele veelgestelde vragen die komen kijken bij het uitzoeken van een 4G Sim Only bundel.

Is 4G gratis?

Nee, het is niet gratis om van 4G internet gebruik te maken. Om van dit internet gebruik te kunnen maken, moet je een mobiel abonnement inclusief 4G internet afsluiten. Dit kan een abonnement inclusief telefoon zijn, maar kan ook een Sim Only abonnement zijn.

Hoe lang kun je nog 4G gebruiken?

Zolang je een 4G abonnement hebt, kun je nog gebruik maken van deze variant van internet. Bij het afsluiten van een nieuw abonnement kun je echter alvast naar 5G kijken. Voordat 5G wereldwijd uitgerold is, zijn we echter een paar jaar verder. Tot die tijd kun je met een gerust hart gebruik maken van je mobiele 4G abonnement.

Is 4G beter dan wifi?

In de basis is 4G beter bereikbaar, maar behaal je met wifi over het algemeen hogere en stabielere snelheden. Bij wifi ben je toch gebonden aan een beperkt bereik. Van de wifi thuis kun je mogelijk niet optimaal gebruikmaken als je in de tuin zit. Hier hoef je bij 4G niet bang voor te zijn.