Ziggo internet review: Hoe goed en snel is het (kabel-)internet van Ziggo?

Internet review van Ziggo
Ziggo internet router

Aan Ziggo kleeft het woord duur. In deze review van het internet van Ziggo willen we gaan kijken of dit terecht is. In ieder geval is er een grote kans dat Ziggo bij jouw beschikbaar is, want zij heeft bijna overal het alleenrecht op de kabel.

Hoe dan ook, in deze review gaan we kijken naar enkele belangrijke aspecten van Ziggo haar internet. Hierbij kan je denken aan de voor- en nadelen, de te behalen snelheden, de internetpakketten, de prijs en tot slot een vergelijking met KPN.

Geen tijd om de Ziggo internet review te lezen? Weet dan dit! Alhoewel internet van Ziggo niet het goedkoopst is, biedt zij wel kwaliteit en service. Zodoende krijgen klanten altijd kabelinternet zonder snelheidsverlies en bij elk pakket voordelig de Ziggo tv-app.

Voordelen van internet via het kabelnetwerk

Zoals al gezegd heeft Ziggo op dit moment in grote delen van Nederland het alleenrecht op het kabelnetwerk. Ofschoon maakt zij hier dan ook gebruik van voor het versturen van het signaal naar de wifi-modems in de huiskamers.

Opvallend bij de review van Ziggo haar internet is dat je niet meer te maken hebt met snelheidsverlies naarmate je verder afwoont van een verzamelpunt in de buurt
Opvallend bij de review van Ziggo haar internet is dat je niet meer te maken hebt met snelheidsverlies

Ten opzichte van het dsl-netwerk kent de kabel het voordeel dat snelheidsverlies bij het internet zo goed als verleden tijd is. Ofwel het maakt niet meer uit hoever je afwoont van een verzamelpunt van het internet bij jou in de buurt.

Bestel je bijvoorbeeld het internetpakket start met een snelheid van 100 Mbit/s dan behaal je deze internetsnelheid in ieder geval bekabeld gegarandeerd. Naast dit voordeel kent het kabelnetwerk ten opzichte van het glasvezelnetwerk ook minpunten.

Nadelen van een internetpakket bij Ziggo

Zodoende behaal je met glasvezel een vele hogere uploadsnelheid. Waar dit bij het kabelnetwerk momenteel stopt bij 75 Mbit/s bij het snelste pakket, daar is deze snelheid bij glasvezelinternet (bijna) al standaard bij het laagste internetpakket inbegrepen.

Alhoewel Ziggo met haar Giganet werkt aan sneller internet zal het de uploadsnelheid niet bijbenen. Al met al, kijkend naar het kabelnetwerk dan is het nog prima te gebruiken.

Ondanks dat glasvezelinternet op het gebied van uploadsnelheid sneller is, zal je deze lagere snelheid via het kabelnetwerk nauwelijks merken. Internet van Ziggo is dan ook wel te zien als een gelijkwaardig alternatief voor glasvezel en een verbetering t.o.v. dsl-internet.

De te behalen internetsnelheden bij Ziggo

Op dit moment kan je bij Ziggo kiezen voor 3 of als je in Giganet-gebied woont kiezen voor 4 internetsnelheden. Dit geldt zowel voor de pakketten met alleen internet als de alles-in-1 pakketten. Desalniettemin, de snelheid van het internet begint bij Ziggo bij 100 Mbit/s download en 30 Mbit/s upload in het Start pakket vanaf €47,00 per maand zonder korting. Vooral voor kleine huishoudens van 1 á 2 personen zal dit pakket voldoende zijn.

Prijs en snelheid van het Start XXL-pakket

Ben je een huishouden van 3 tot 4 personen met iets meer dan normaal verbruik, dan kan ook het Start XXL internetpakket van Ziggo iets voor jouw huishouden zijn. Voor het Start XXL pakket betaal je een prijs vanaf €52,00 per maand. Voor deze prijs krijg je een internetsnelheid van 200 Mbit/s download en 30 Mbit/s upload.

Prijs en snelheid van het Complete-pakket

Beschik je over een groter huishouden dan kan het Complete pakket met een downloadsnelheid van 400 Mbit/s en een uploadsnelheid van 40 Mbit/s beter zijn. De prijs van dit pakket, dat geschikt is voor standaard huishoudens met een normaal internetgebruik, is vanaf €58,00 per maand.

Prijs en snelheid van het Max-pakket

Wanneer je een hoog internetgebruik, dan zou je beter kunnen kiezen voor het Max- of Giga-pakket. Momenteel is het laatste pakket in beperkte gebieden beschikbaar. Hoe dan ook, bij het Max-pakket krijg je 600 Mbit/s download en 40 Mbit/s upload voor €66,50.

Update augustus 2023: Het Max-pakket is niet meer beschikbaar bij Ziggo.

Prijs en snelheid van het Giga-pakket

Bij het Giga-pakket krijg je 1000 Mbit/s download en 75 Mbit/s upload vanaf €63,00 per maand. Al met al, kijkend naar de snelheden die te behalen zijn bij Ziggo dan zijn die t.o.v. van alles-in-1 providers die gebruik maken van het dsl-netwerk prima.

Ten opzichte van providers die gebruik maken van het glasvezelnetwerk schiet zoals al gezegd de uploadsnelheid te kort. Echter is deze uploadsnelheid van Ziggo voor hedendaags gebruik (nog) voldoende.

Internet only pakketten van Ziggo

Zoals je hieronder in de tabel kunt zien, beginnen de pakketten met alleen internet bij Ziggo vanaf €47,00 per maand. Vermeldenswaardig hierbij om te zeggen is dat het niet echt internet only is. Elke Ziggo-klant krijgt namelijk gratis toegang tot de Ziggo tv-app!

InternetpakketDown- en uploadPrijs per maandMeer info
Start100 Mbit/ 30 MbitVanaf €48,50 p/mBekijk bij Ziggo
Start XXL200 Mbit/ 30 MbitVanaf €52,00 p/mBekijk bij Ziggo
Complete400 Mbit/ 40 MbitVanaf €58,95 p/mBekijk bij Ziggo
Max600 Mbit/ 40 MbitVanaf €66,50 p/mBekijk bij Ziggo
Giga1000 Mbit/ 75 MbitVanaf €76,50 p/mBekijk bij Ziggo
Snelheid en prijs van de alleen internetpakketten bij Ziggo alles-in-1

Internet Start van Ziggo

Kleine huishoudens met een licht internet gebruik kunnen prima kiezen voor het Start-internetpakket van Ziggo. Bij licht gebruik kan je denken aan het surfen op internet, het checken van de mail, het kijken van YouTube-video’s op 1 tot 2 apparaten tegelijkertijd.

Internet Complete van Ziggo

Standaard huishoudens kunnen prima uit de voeten met het Complete-pakket van Ziggo. Werkzaamheden als het kijken van YouTube-video’s, online gamen, streamen van Netflix op meerdere apparaten (rond de 5) en het surfen op het web gaat allemaal samen.

Internet Max van Ziggo

Als je op meer dan 5 apparaten tegelijkertijd gebruik wilt maken van het internet, dan kan je het beste kiezen voor het Max-internetpakket van Ziggo. Het pakket heeft maar liefst een downloadsnelheid van 600 Mbit/s waardoor het een grote brandbreedte heeft.

Internet Giga van Ziggo

Het Giga-internetpakket is geschikt voor professionals. Ofwel degene die voor het werk veel grote bestanden zoals video’s en afbeeldingen moeten bewerken en versturen. Let bij het Giga-pakket wel op! Het is namelijk nog niet overal beschikbaar.

Review van de alleen internet pakketten gecombineerd met een tv-pakket bij Ziggo

Naast alleen internet van Ziggo kan je er ook voor kiezen om zowel internet als tv van Ziggo af te nemen. Hiervoor betaal je enkele tot tientallen euro’s meer. Hoeveel je precies meer betaalt is afhankelijk van je pakket.

Zodoende betaal je bij de goedkoopste pakketten enkele euro’s meer per maand en bij de duurdere pakketten enkele tientallen euro’s. Waarom dit verschil zo groot is heeft te doen met de extra’s die bij het betreffende tv-pakket zit.

Zo krijg je bij de duurdere pakketten meer tv-zenders plus meer mogelijkheden voor interactieve tv. Ten voorbeeld: bij Ziggo is in tegenstelling tot vele andere providers het opnemen van programma’s bij 3 van de 4 pakketten inbegrepen.

Bij ieder internetpakket kan je de Ziggo Go app bijbestellen en zo installeer je het

Ziggo internet in combinatie met vast bellen

Wanneer je geen traditioneel tv meer kijkt via de tv-ontvanger maar nog wel ouderwets via de huistelefoon belt, dan kan een alles-in-1 pakket met internet en vast bellen beter zijn.

Overigens is hierbij goed om te vermelden dat je bij Ziggo altijd toegang hebt tot de tv-app (Ziggo Go). Hiervoor moet je dan wel een tv-abonnement in je alles-in-1 pakket hebben zitten. Ziggo Go is dan optioneel.

Hoe dan ook, vast bellen is bij Ziggo niet duur. Voor slechts €1 per maand heb je al een aansluiting voor vast bellen. Ofschoon komt hierboven op nog wel een variabel tarief voor elke gebelde minuut.

Momenteel bedraagt dit €0,13 p.m. plus een starttarief van €0,13. Bel je regelmatig naar Nederlandse nummers dan kan Volop Bellen (€11,95 p.m.) handiger zijn.

Kiezen voor het internet van Ziggo of KPN?

Als je op dit moment zit te twijfelen tussen internet van KPN en Ziggo dan kunnen een aantal verschillen je doen besluiten om voor de ene of de andere provider te kiezen. Vrijwel het belangrijkste verschil tussen internet van Ziggo en KPN is het soort aansluiting.

Zodoende maakt Ziggo alleen gebruik van de kabel en KPN van dsl of glasvezel. Aangezien dsl-internet minder snel is dan kabel- en glasvezelinternet is het verstandig om te kijken naar de situatie van je huishouden. Want zo is dsl-internet voor een (kleine) huishouden met een normaal internetgebruik (nog) prima te gebruiken.

Is je huishouden groter? Kies dan voor kabelinternet (Ziggo) of glasvezelinternet (KPN). Tot slot kunnen naast het soort aansluiting ook nog andere verschillen een rol spelen, bij de keuze voor KPN of Ziggo. Zo kan een aanbieding de doorslaggeven.

Conclusie van de Ziggo internet review: Is het internet van Ziggo goed genoeg voor jou?

Al met al, kijkend naar enkele belangrijke aspecten zoals het te gebruiken netwerk voor het internetsignaal, de te behalen snelheden, de internet only pakketten en de vergelijking met KPN dan doet Ziggo internet het niet slecht.

Wanneer je op zoek bent naar een betrouwbare aanbieder van stabiel internet dan zit je bij het internet van Ziggo goed. Ondanks dat je in vergelijking met glasvezel een lagere uploadsnelheid krijgt, zijn de te behalen uploadsnelheden voor vele huishoudens prima.

Bovendien is het een zeer goed alternatief wanneer er op jouw adres alleen een dsl-aansluiting aanwezig is. Daarnaast kan je bij elk internetpakket van Ziggo ook nog eens gratis tv-kijken via de app. Op het gebied van prijs is Ziggo niet de goedkoopste.

Vergelijk je haar internet tarieven met dat van KPN dan is Ziggo enkele euro’s duurder. Wellicht dat dit komt doordat je bij Ziggo ‘gratis’ de tv-app erbij krijgt. Hoe dan ook, van tijd tot tijd kan Ziggo door acties alsnog voordeliger zijn. Kijk hiervoor op de website van Ziggo.

Veelgestelde vragen

Hieronder staan de meest gestelde vragen die voorkomen bij het lezen van deze internet review van Ziggo.

Wat is beter Ziggo of glasvezel?

Alleen afgaande op de prestaties van kabelinternet (Ziggo) en glasvezel, dan is glasvezel beter. Dit komt doordat een hogere uploadsnelheid kent. Dit gezegd hebbende is dit vooral in de toekomst belangrijk en kent Ziggo een gelijkwaardige downloadsnelheid waardoor het een gelijkwaardig alternatief is.

Welke tv-pakketten heeft Ziggo?

Ziggo heeft een online tv pakket en een tv-pakket met digitale ontvanger. Het online tv-pakket heeft een prijs vanaf €6,50 per maand. Echter is het alleen beschikbaar bij Internet Only. Bij internet en tv of alles-in-1 kan je kiezen voor het tv-pakket Start, Complete of Max met tv-ontvanger. Vanzelfsprekend zijn deze pakketten duurder dan het online tv-pakket.

Is de tv-app ZiggoGo gratis inbegrepen?

Nee, niet meer. Waar Ziggo voorheen altijd het voordeel had dat zij bij haar Internet Only pakketten gratis de tv-app ZiggoGo meeleverde, daar is dit tegenwoordig niet meer standaard het geval. Hiervoor moet je €6,50 extra per maand betalen.

Ziggo internet

8.5

Algemeen

8.5/10

Prijs

8.0/10

Entertainment (tv-app)

9.0/10

Klantenservice

8.5/10

Kwaliteit kabelinternet

8.5/10

Pluspunten

  • Geen snelheidsverlies zoals bij dsl-internet.
  • Voordelig online tv-kijken via de app met elk internetpakket.

Minpunten

  • Geen glasvezelinternet.
  • Uploadsnelheid is lager dan bij glasvezelinternet.