KPN internet review: Is internet van KPN goed, slecht, goedkoop of duur?

KPN internet review met onder andere de wifi-modem KPN Box 12

Voor stabiel internet zijn vele huishoudens aangewezen op KPN. Mede hierom willen we in deze review van het KPN internet kijken of het internet echt zo goed is. Eén ding is zeker, internet van KPN is vrijwel op elk adres in Nederland beschikbaar.

Afijn, hierover later meer. In deze review gaan we niet alleen kijken naar het netwerk, maar ook naar dsl- en glasvezelinternet, de extra’s bij KPN internet, het wifi-apparatuur en de prijs.

Geen tijd? Weet dit! Doordat KPN op vrijwel elk adres haar netwerk heeft liggen kan je bijna altijd voor haar internetpakketten kiezen. Let hierbij wel op, want dsl-internet kan voor grotere huishoudens minder aantrekkelijk zijn dan kabel- (Ziggo) of glasvezelinternet.

Wat is KPN Hussel internet nou precies?

Wanneer je een internet bij KPN afsluit ben je al gauw aangewezen op KPN Hussel. Hussel bij KPN wil niets anders zeggen dan dat je een flexibel abonnement krijgt waarbij klanten zelf onnodige opties kunnen uitschakelen. Dit gezegd hebbende kan dit niet bij alles.

KPN Hussel internet

Zodoende kan je wel beslissen of je alleen internet afsluit met of zonder tv en vast bellen, maar niet KPN Veilig (virusscanner). Alhoewel KPN zegt dat KPN Veilig kosteloos bij elk internetabonnement zit voor 2 apparaten, betaal je hier ergens ongetwijfeld voor.

Dit gezegd hebbende is het bij een Hussel internetabonnement wel weer mogelijk om zelf het internetapparatuur te kiezen. Je krijgt namelijk als nieuwe klant standaard de KPN Box 12, maar je kan tegen bijbetaling (€7,49 per maand) ook kiezen voor een Fritzbox-modem.

Tot slot, ook de loopduur van het contract is bij KPN Hussel aan te passen. Waar je normaal gesproken vast zit aan een looptijd van 12 maanden, daar kan je ook kiezen voor een looptijd van 1 maand. Let hierbij wel op, want je krijg geen korting en de prijs is hoger! Wil je meer weten over KPN Hussel? Bekijk dan het artikel met de KPN Hussel review!

Is dsl-internet van KPN (nog) wel goed genoeg?

Wanneer er geen glasvezel van het KPN-netwerk op jouw adres aanwezig is, dan kan je bij KPN alleen internet afsluiten dat loopt over het dsl-netwerk. Alhoewel de techniek van dsl-internet niet meer de nieuwste is, kan het voor kleinere huishoudens nog prima zijn.

Afhankelijk van je woonplaats kan je namelijk kiezen voor snelheden tot 200 Mbit download en 20 Mbit upload. Let hierbij wel op! Bij dsl-internet heb je altijd te maken met snelheidsverlies naarmate je verder woont van het verzamelpunt in jouw buurt.

Ook de uploadsnelheid is minder hoog dan bij glasvezelinternet, maar dat hoeft indien je niet dagelijks grote bestanden verstuurt een probleem te zijn. Enkel de downloadsnelheid kan voor grotere huishoudens die tegelijkertijd online gaan een probleem zijn.

Grotere huishoudens kunnen dan ook indien beschikbaar beter kiezen voor een andere glasvezelaanbieder of voor internet van Ziggo. Hoe dan ook, al met al werkt dsl-internet nog prima maar dan met name voor de kleinere huishoudens met een normaal gebruik.

Maak internet van KPN nog sneller met SuperWifi

Glasvezel bij KPN voor een stabielere verbinding en een hogere uploadsnelheid

Wanneer er op jouw adres een glasvezelaansluiting van het KPN-netwerk beschikbaar is, dan krijg je bij het internet van KPN gratis de upgrade. Ofwel voor hetzelfde bedrag krijg je automatisch een stabielere internetverbinding en een hogere uploadsnelheid.

De internetsnelheden waaruit je kan kiezen bij KPN, zijn: 50, 100, 200 en 1.000 Mbit. Hoewel zo’n hoge internetsnelheid leuk klinkt, hebben vele hier geen meerwaarde van. Standaard gezinnen kunnen dan ook prima met 50, 100 of 200 Mbit uit de voeten.

Tot slot, is KPN door de gratis upgrade naar glasvezel ook goedkoper? Kijkend naar concurrent T-Mobile alles-in-1, dan is glasvezel met een snelheid van 100 Mbit bij T-Mobile €7 goedkoper maar krijg je ook minder extra’s (virusscanner en een betere modem).

Wifi-modem: Bij KPN krijgen nieuwe klanten wifi box 12 dat over de nieuwste technologie beschikt

Wellicht één van de redenen dat KPN duurder is dan enkele concurrenten, komt doordat zij standaard een betere wifi-modem meelevert. Met deze modem beschikken klanten over wifi 6 technologie. Deze technologie komt uiteraard ten goede aan het draadloos internet.

Review van de KPN internet-modem
KPN Box 12

Met wifi 6 reguleert de modem zelf namelijk het wifi-signaal. Door het reguleren van het signaal krijgt ieder apparaat dat is aangesloten een beter bereik. Ofwel, het wegvallen van internetsignaal wordt hiermee tegengegaan en tot een minimum beperkt.

Tot slot zijn nog 2 interessante details dat de wifi box 12 energiezuiniger is en dat de modem (nog) veiliger is door gebruik van de WPA3-technologie. Al met al, met deze nieuwe wifi-modem laat KPN zien dat zij blijft investeren in kwalitatief internet voor haar klanten.

Ervaringen van bestaande klanten met KPN

Hoe ervaren bestaande KPN-klanten haar internet? Nou, afgaande van bestaande klanten dan scoort KPN internet 3 sterren uit 5. Ofwel een voldoende. Positieve klanten waarderen aan KPN vooral de flexibele pakketten en de kosteloze installatiegarantie.

Ook het combineren van KPN Mobiel met KPN alles-in-1 wordt erg gewaardeerd. Hiermee krijgen klanten namelijk per maand €5 extra korting. Naast de positieve klanten zijn er natuurlijk ook klanten die mindere ervaringen met internet van KPN.

De klanten met de mindere ervaringen klagen vooral over de klantenservice. De klantenservice lijkt namelijk niet altijd even bekwaam te zijn op technische vragen. In het verlengde hiervan klagen enkele klanten ook over de overgang van dsl naar glasvezel.

Prijs en snelheid van de KPN internetpakketten

Hieronder in de tabel vind je de vanaf prijs van KPN internet. Let op! Hierbij zit namelijk nog geen tv en of vast bellen. Voor vast bellen komt er maandelijks €2,50 bij de prijs op exclusief variabele kosten. Interactieve televisie op 1 tv kost bij KPN circa €10 per maand.

PakketSoortSnelheidPrijsMeer info
SnelGlasvezel/ dsl50 Mbit€42,50Bekijk bij KPN
SnellerGlasvezel/ dsl100 Mbit€47,50Bekijk bij KPN
SupersnelGlasvezel/ dsl200 Mbit€50,00Bekijk bij KPN
UltrasnelGlasvezel1000 Mbit€57,50Bekijk bij KPN
Prijs en snelheid van de alleen internetabonnementen bij KPN

Kortom, is internet van KPN goed, slecht, goedkoop of duur?

Al met al, de hele review van het KPN internet overziend dan kan er geconcludeerd worden dat internet van KPN niet slecht is. Puur kijkend naar de te behalen snelheden, de extra’s en het apparatuur (wifi-modem) dan is KPN kwalitatief één van de betere internaanbieders.

Kleven er dan geen nadelen aan KPN? Ja, zeker! KPN is door haar betere apparatuur ook één van de duurdere internetaanbieders. Bovendien verloopt volgens bestaande klanten de (gratis) overgang van dsl-internet naar glasvezelinternet ook altijd niet even soepel.

Echter, alles overziend dan scoort KPN een dikke voldoende. Zelfs wanneer er geen glasvezel op jouw adres beschikbaar is kunnen kleine huishoudens nog prima met dsl-internet aan de slag. En ben je bereid te betalen voor kwaliteit? Kies dan zeker voor KPN!

KPN internet

8.3

Algemeen

8.3/10

Prijs

7.5/10

Apparatuur

9.0/10

Internetnetwerk

9.0/10

Service

7.8/10

Pluspunten

  • Gratis glasvezelupgrade.
  • Installatiegarantie.
  • Flexibele internetpakketten.
  • Wifi-modem met Wifi 6.

Minpunten

  • Virusscanner weglaten is niet mogelijk.
  • Overgang van dsl- naar glasvezelinternet.
  • Een van de duurdere internetaanbieders.