Online.nl review: Is internet, tv en vast bellen van Online (te) voordelig?

Online.nl review

In deze review van Online.nl gaan we kijken of één van de goedkopere alles-in-1 providers in Nederland ook echt zijn geld waard is. Want hoewel Online.nl een lage prijs hanteert wil zij ook concurreren op basis van kwaliteit (goed internet) en entertainment (tv-aanbod).

Maar gaat dit wel samen? Kan een alles-in-1 provider lage prijzen hanteren en tegelijkertijd een solide kwaliteit en genoeg entertainment bieden? We gaan dit bekijken. Echter voordat we gaan reviewen kijken we eerst wat voor provider Online.nl internet en tv precies is.

Nadat dit bekend is gaan we kijken hoe betrouwbaar Online.nl is, wat voor pakketten zij aanbiedt en tot slot wellicht het belangrijkste aspect van deze review kijken naar waar bestaande klanten tegenaan lopen en wat hun ervaringen met Online.nl zijn.

Wie of wat is alles-in-1 provider Online.nl?

Online.nl is een Nederlandse aanbieder van alles-in-1. Op dit moment is zij in handen van de M7 group en op zijn beurt is de M7 group in handen van de Franse aftakking van Canal Digitaal. Hoe dan ook, de M7 group is een Luxemburgs bedrijf dat in 2009 is opgericht.

Het is een Europese aanbieder van satellietdiensten met 3 miljoen klanten. Naast het aanbieden van satellietdiensten kent de M7 group een tal van dochterondernemingen met vooral tv-aanbieders door heel Europa zoals TV Vlaanderen en TeleSAT in België.

Hoe dan ook, ondanks de Franse eigenaar is Online.nl in 1994 onder voorloper Euronet opgericht. Hierdoor is het in principe één van de oudste internetproviders van Nederland. Net als hedendaags streed zij toen al voor goedkoop internet, tv en vast bellen.

Beloftes van Online.nl bij een internetabonnement

Hoe goed is Online.nl als alles-in-1 provider?

Over het algemeen genomen is Online.nl een goedkope, betrouwbare en dus goede alles-in-1 aanbieder. Echter moet je ook bij Online.nl een alles-in-1 pakket afsluiten dat bij de omvang en internetgebruik van jouw huishouden past om de beste kwaliteit te krijgen.

Of Online.nl ook goed genoeg voor jou is, hangt dus af van jouw gebruik. Stel dat je een groot huishouden hebt (meer dan 5 personen), dan moet je niet met zijn alle tegelijkertijd (Netflix) gaan streamen indien je een downloadsnelheid hebt van 50 Mbit dsl-internet.

Is dit de enige snelheid dat Online.nl kan leveren op jouw adres? In zo’n situatie kan een glasvezelaanbieder (wanneer dit niet bij Online.nl zelf beschikbaar is) of alles-in-1 van Ziggo voor grotere huishoudens die veel vragen van het internet beter zijn.

Dit gezegd hebbende kan 50 Mbit dsl-internet voor een klein huishouden prima zijn. Al met al hangt het dus voornamelijk van de te behalen internetsnelheid i.c.m. de grootte van jouw huishouden af of Online.nl een goede alles-in-1 provider voor jou is.

Doe dan ook een postcodecheck om te kijken welke snelheden er op jouw adres te behalen zijn. Zeker is het dat ze voor internet gebruik maakt van het betrouwbare KPN-netwerk en qua apparatuur gebruik maakt van een degelijke wifi-modem en tv-ontvanger.

Voordelen van alles-in-1 bij Online.nl
Voordelen van alles-in-1 bij Online.nl

Online.nl maakt gebruik van het betrouwbare KPN-netwerk

Zoals al gezegd is Online.nl een alles-in-1 aanbieder. Om de diensten te kunnen leveren maakt zij gebruik van het KPN-netwerk. Net zoals bij KPN alles-in-1 verloopt ook bij Online.nl het internet- en tv-signaal via het internet over de dsl-kabel of glasvezel.

Welk van deze 2 soorten internet op jouw adres beschikbaar is hangt af van of er een glasvezelaansluiting van KPN aanwezig is op jouw adres en of Online.nl met KPN de afspraak heeft gemaakt om het internet te leveren over het dsl- of glasvezelnetwerk.

Wanneer je dus een glasvezelaansluiting hebt van het KPN-netwerk betekent dit nog niet automatisch dat je bij Online.nl ook het internetsignaal hierover geleverd krijgt. Doe mede hierom allereerst een postcodecheck om teleurstellingen te voorkomen.

Hoe dan ook, met dsl-internet kan je bij Online.nl snelheden behalen tot 100 Mbit download en 30 Mbit upload. In het geval er glasvezel op jouw adres beschikbaar is, dan kan je met Online.nl snelheden halen van 500 Mbit download en upload.

Het voordeel van Online.nl is dat zij voor het KPN-netwerk kosteloos de hoogst haalbare snelheid van het DSL-netwerk tot 100 Mbit download beschikbaar stelt. Voor glasvezel geldt dit niet en rekent Online.nl voor dezelfde snelheid een toeslag van €5 per maand.

Vast bellen is een keuzeoptie in het alles-in-1 pakket van Online.nl

Aangezien veel mensen tegenwoordig een smartphone hebben is het hebben van een vaste telefoon in sommige gevallen overbodig. Hierdoor geeft Online.nl klanten zelf de keuze of ze wel of niet vaste telefonie in het pakket willen hebben.

Ervan uitgaande dat je vast bellen wel opneemt in het alles-in-1 pakket dan kost dit momenteel bij Online.nl €2,50 extra per maand. Ofwel voor nog geen €3 heb je een aansluiting voor een vaste huistelefoon. Boven op dit bedrag komt een variabel tarief.

Dit variabele tarief wordt natuurlijk bepaald door hoeveel minuten je belt. Momenteel is dit tarief €0,14 per gebelde minuut plus een starttarief van €0,14. In vergelijking met KPN en Ziggo is dit marktconform echter is het tarief bij Ziggo van €0,13 per minuut lager.

Extra belbundels bij Online.nl

Extra bellenpakket voor onbeperkt vast bellen

Wanneer je een veelvoud beller bent met de vast telefoon dan kan je om kosten te besparen ook een extra onbeperkt bellenpakket bestellen. Zodoende kan je voor €10 extra per maand al onbeperkt bellen naar vaste- en mobiele nummers in Nederland.

Bel je veel naar internationale landen binnen of buiten de EU-landen? Mits het betreffende land waarnaar je toe wilt bellen valt onder de lijst van Online.nl kan je ook voor €5 per maand en pakket afsluiten waarmee je onbeperkt kunt bellen internationale landen.

Internet kan je los bestellen of i.c.m. met een alles-in-1 pakket

Internet is het hart van het Online.nl alles-in-1 pakket. Mede hierom kan je geen pakketten bestellen zonder internet. Kijkend naar de markt dan is dit bij veel alles-in-1 providers het geval. Eigenlijk kan je alleen tv bij Ziggo bestellen doordat zij gebruik maakt van de kabel.

Hoe dan ook, terugkomend op Online.nl. Wanneer je alleen internet besteld dan bespaart dit natuurlijk op de prijs. Afgaande op de huidige tarieven dan bespaar je met een abonnement met alleen internet €15 per maand (€180 per jaar) door het weglaten van tv.

Zoals al gezegd maakt het niet bij het dsl-internet niet uit wat voor soort pakket je kiest. Bij elk pakket krijg je namelijk altijd de maximale snelheid van het KPN-netwerk op het dsl-netwerk tot een snelheid van 100 Mbit download en 30 Mbit upload.

Houdt er bij dsl-internet trouwens wel rekening mee dat je niet standaard 100 Mbit download en 30 Mbit upload krijgt. Je hebt namelijk hiermee altijd te maken met snelheidsverlies. Hoeveel dit zal zijn hangt af van hoever je afwoont van het verzamelpunt.

Doe mede hierom altijd eerste een postcodecheck om te zien wat de snelheid is op jouw adres. Is het internetgebruik van jouw huishouden groot? Kies dan voor glasvezel of Ziggo.

Welk wifi-modem gebruikt Online.nl?

Naast het netwerk (dsl- of glasvezel) staat of valt goed internet met een goede internetmodem. Niemand wil tegenwoordig wifi met een slecht bereik in de woonkamer. Mede hierom levert Online.nl een degelijke wifi-modem mee.

Momenteel krijgen nieuwe klanten van Online.nl een wifi-modem van het merk Zyxel in bruikleen. Waarschijnlijk is dit een merk waarvan een doorsnee Nederlander weinig van heeft gehoord. Niettemin is het een merk uit Taiwan dat doet wat er wordt gevraagd.

Wel is het zo dat je realistische verwachtingen moet stellen. Net als bij andere alles-in-1 providers zal de kans klein zijn dat het bereik op bijvoorbeeld de zolder hetzelfde is als in de woonkamer. Mede hierom heeft op dit moment KPN als kado bij alles-in-1 versterkers.

Interactieve tv van Online.nl: Via een tv-ontvanger of de ‘nieuwe’ app

Om televisie te kunnen kijken bij Online.nl heb je 2 opties. Zo kan je voor een pakket kiezen waarbij je tv-kijkt via een interactieve tv-ontvanger of voor een pakket met de tv-app.

Het verschil tussen beide is dat tv-kijken via de app maandelijks €2,50 goedkoper is. Ook krijg je iets minder tv-zender maar de belangrijkste waaronder ook Fox Sports Eredivisie zijn hier inbegrepen. Bovendien zijn alle interactieve functies ook present bij de app.

Ofwel TV-gemist, Begin-gemist, pauzeren en opnemen is via de app ook mogelijk. Het enige wat je dus niet krijg is een tv-ontvanger en 20 minder tv-zenders.

Op dit moment zijn Videoland en Netflix niet actief op de app en tv-ontvangers van Online.nl

Voor klanten van Ziggo en KPN kan het bekend voorkomen dat het via de tv-ontvanger mogelijk is om Netflix en Videoland te gebruiken. Helaas ontbreekt deze optie bij Online.nl. Om Netflix en Videoland op het tv-scherm te krijgen moet je een mediaspeler gebruiken.

Tv-zenders bij het alles-in-1 pakket van Online.nl

Afgezien van het feit dat Online niet het grootste zenderaanbod heeft is de basis ‘gewoon’ aanwezig. Zenders als NPO 1, 2,3, RTL 4, 5, 7, 8, SBS 6, Net 5 en vrijwel alle regionale zenders zijn allemaal inbegrepen bij het aanbod van Online.nl.

Het enige waar bij de zenders even om gedacht moet worden is dat opnemen, tv-gemist en HD-beeldkwaliteit niet bij alle zenders mogelijk is. Tevens kent de app niet hetzelfde aanbod als de tv-ontvanger. Zie mede hierom het actuele zenderaanbod.

Naast de standaard zenders kan het voor sportliefhebbers goed om te weten zijn dat Fox Sports eredivisie gratis en standaard in het TV-pakket zit van Online.nl. Hiervoor hoef je niet extra te betalen wat bij andere providers vaak wel het geval is.

Ervaringen van bestaande klanten met online.nl

Na het lezen van reviews van bestaande klanten van Online.nl valt op dat deze niet geheel positief zijn. Over het algemeen klagen de negatieve klanten over slechte klantenservice nadat zij contact hadden opgenomen over een storing met internet.

Vaak weten de klantenservicemedewerkers niet precies waar ze het over hebben. Naast de klachten over de klantenservice zijn er ook negatieve ervaringen van oud Fiber-klanten. De overname van Fiber door de M7 group verliep volgens klanten niet vlekkeloos.

Afgezien van de negatieve ervaringen zijn er ook positieve ervaringen te vinden. Zo zijn er genoeg klanten die na een storing goed geholpen zijn. Wel merken ook de positieve klanten op dat ze de modem af en toe moeten resetten, maar gezien de prijs dit niet erg vinden.

Recensie: Is Online.nl een goede alles-in-1 provider?

Al met al, Online.nl een goedkope alles-in-1 provider met een prima aanbod. Zo krijgen klanten de hoogst haalbare dsl-internet snelheid van het KPN-netwerk tot 100 Mbit download en 30 Mbit upload. Ook is glasvezel voor een kleine meerprijs beschikbaar.

Helaas is glasvezel of door de afwezigheid van een aansluiting van het KPN-netwerk of door afspraken met het KPN-netwerk nog weinig beschikbaar. Om achteraf problemen en teleurstellingen te voorkomen kan je ook het best vooraf een postcodecheck doen.

Hoe dan ook, afgezien van het internet levert Online.nl een prima tv-aanbod. Vrijwel alle basiszenders zijn present en voor de sportliefhebbers is zelfs Fox Sports eredivisie gratis inbegrepen. Tegen betaling zijn er nog meerdere zenderpakketten aan te vragen.

Op het gebied van vast bellen is er niet veel verschil met andere providers. Alhoewel Ziggo zowel qua starttarief als variabel tarief per gebelde minuut 1 cent goedkoper is, kan je bij Online.nl kiezen uit een breder aanbod van onbeperkt vast bellenpakketten.

Voor kleine huishoudens is Online.nl meer dan geschikt

Desondanks, ondanks de voordelen wordt er door een enkeling geklaagd over de wifi-modem. Kijkend naar de hele review van Online.nl dan zou dit weleens de reden kunnen zijn waarom de pakketten van haar goedkoper zijn dan bij anderen.

Ze maakt gewoon in tegenstelling tot andere providers gebruik van ‘goedkopere’ apparatuur. Is dit slecht? Nee, waarschijnlijk voor een klein huishouden zou dit niet moeten uitmaken. Voor grotere huishoudens zou dit minder kunnen zijn.

Alles overziend is naar onze mening Online.nl uitermate geschikt voor degene die goedkoop internet, tv en bellen willen hebben en er begrip voor hebben dat je niet voor een dubbeltje op de eerste rij kan zitten.

Kortom, vooral voor kleine huishoudens moet het aanbod en de internetsnelheid van Online.nl meer dan genoeg zijn. In het geval je een groter huishouden hebt en glasvezel is niet beschikbaar dan kan je het beste kiezen voor KPN of Ziggo.

Onlline.nl

8.2

Algemeen

8.2/10

Prijs-kwaliteit

9.0/10

Internet

7.6/10

Tv-aanbod

8.0/10

Vast bellen

8.0/10

Pluspunten

  • Lage tarieven t.o.v. andere aanbieders.
  • Gratis Fox Sports Eredivisie (kanaal 1, 2, 3).
  • Altijd gratis de hoogst haalbare dsl-internetsnelheid op het KPN-netwerk.

Minpunten

  • Sommige klanten moeten de wifi-modem af en toe resetten,
  • Glasvezelinternet is duurder dan dsl-internet.
  • Klantenservice is niet altijd direct deskundig met het apparatuur.