Oxxio internet review: Gaat de lage prijs niet ten koste van de kwaliteit?

Oxxio internet review met o.a. de modem
Oxxio internet review met o.a. de modem

Sta je op het punt om internet met of zonder tv en vast bellen te bestellen bij Oxxio? Lees dan eerst dit artikel met de Oxxio internet review. In dit artikel wordt namelijk gekeken of de lage prijs van de van origine energieleverancier niet ten koste gaat van de kwaliteit.

Zo gaan we onder andere kijken wie achter het internet van Oxxio zit, hoe het zit met de kwaliteit van haar dsl-internet en glasvezelinternet, de gebruiksvriendelijkheid van de wifi-modem, de keuze bij de internet-abonnementen an sich, combi-voordeel met energie en ervaringen van bestaande klanten.

Geen tijd om het artikel te lezen? Weet dan dit! Op het gebied van internet onderscheidt Oxxio zich door een klein aanbod. Door het kleinere aanbod kan Oxxio een goede service en een lage prijs bieden. Ook de kwaliteit van het internet is door het KPN-netwerk goed.

Let op: Oxxio internet is niet meer verkrijgbaar!

Het bedrijf achter het internet van Oxxio

Oxxio is het van oorsprong Energiebedrijf.com dat al sinds 2000 de energiemarkt scherp hield. Toen de energiemarkt geliberaliseerd werd begon Energiebedrijf.com ook zelf met het aanbieden van energie. In 2005 werd Energiebedrijf.com overgenomen door Centrica.

Logo van Oxxio

Het Britse Centrica besloot om de naam Energiebedrijf.com direct te veranderen in Oxxio. Na enkele succesvolle jaren onder Centrica is Oxxio in 2011 overgenomen door Eneco. Ondanks dat Eneco zelf ook energie aanbiedt, blijft het merk Oxxio bestaan.

Onder Eneco kende Oxxio een enorme groei en in 2018 werd besloten dat Oxxio alles-in-1 ging aanbieden. Waar alles-in-1 (internet en tv) eerst bedoeld was voor bestaande energieklanten, daar is het tegenwoordig ook beschikbaar voor niet-energieklanten.

De internetpakketten van Oxxio kenmerken zich, door een klein aanbod waardoor een persoonlijke klantenservice tegen een lage prijs mogelijk wordt. Bovendien zit het met de kwaliteit ook goed, want voor het internetsignaal maakt ze gebruik van het KPN-netwerk.

Glasvezel of dsl-internet bij internet van Oxxio

Wellicht het belangrijkste aspect van goed internet is of er glasvezelinternet op jouw adres beschikbaar is. Met glasvezelinternet behaal je (bekabeld) namelijk altijd de internetsnelheid die je bestelt. Ook is de uploadsnelheid gelijk aan de downloadsnelheid.

Anders is dit bij dsl-internet. Bij dsl-internet heb je altijd te maken met snelheidsverlies. Hoe dit kan, komt doordat je snelheid verliest naarmate je verder van het verzamelpunt in jouw buurt woont. Ook is de uploadsnelheid een behoorlijk stuk lager bij dsl-internet.

Is dsl-internet door al deze ‘minpunten’ slecht? Nee. Voor kleinere huishoudens met een normaal gebruik werkt dsl-internet nog prima. Bovendien is een internetpakket met dsl-internet bij Oxxio ook nog eens voordeliger dan een pakket met glasvezelinternet.

Al met al, zowel dsl- als glasvezelinternet is bij Oxxio an sich prima. Bij beide krijg je mede door het gebruik van het KPN-netwerk dezelfde kwaliteit geleverd als bij alles-in-1 van KPN. Het enige verschil zijn de extra’s. Bij KPN krijg je er een virusscanner bij en bij Oxxio niet.

Reclame over snel en stabiel internet van Oxxio

Het aanbod aan snelheden bij internet van Oxxio

Door het gebruik van 2 soorten netwerken (dsl en glasvezel) is het afhankelijk van het soort internet op jouw adres welke snelheden er met het internet van Oxxio te behalen is. Zo kan je met dsl-internet een snelheid halen tot 100 Mbit en met glasvezelinternet tot 500 Mbit.

Overigens is er bij dsl-internet geen ‘keuze’ voor de internetsnelheid. Standaard krijg je de hoogste snelheid op jouw adres tot 100 Mbit download en 10 Mbit upload. Bij glasvezel ligt dit anders. Hierbij kan je kiezen voor internetsnelheden van 50, 100, 200 of 500 Mbit.

Ofschoon is bij glasvezel de uploadsnelheid gelijk aan de downloadsnelheid en krijg je de snelheid geleverd die je bestelt. Mede door deze voordelen is glasvezelinternet ook duurder. Afhankelijk van welk internetpakket je kiest is het €9 tot €22 duurder per maand.

InternetpakketDown- en uploadsnelheidPrijs vanafMeer info
Dsl 100100 Mbit/ 10 Mbit€33,95 per maandBekijk bij Oxxio
Glasvezel 5050 Mbit/ 50 Mbit€37,95 per maandBekijk bij Oxxio
Glasvezel 100100 Mbit/ 100 Mbit€42,95 per maandBekijk bij Oxxio
Glasvezel 200200 Mbit/ 200 Mbit€48,95 per maandBekijk bij Oxxio
Glasvezel 500500 Mbit/ 500 Mbit€55,95 per maandBekijk bij Oxxio
Prijs en snelheid van de alleen internetpakketten bij Oxxio

De meegeleverde wifi-modem: Experia Box V10a

Voor stabiel draadloos internet is een goede wifi-modem van belang. Bij Oxxio krijgen nieuwe alles-in-1 klanten met internet in het pakket momenteel de Experia Box V10a. Net als bij vrijwel alle andere alles-in-1 providers krijg je deze wifi-modem in bruikleen.

De Experia Box V10a is eigenlijk een van oorsprong KPN-modem. Tot medio het voorjaar van 2020 kregen nieuwe KPN-internetklanten deze wifi-modem ook meegeleverd. Tegenwoordig levert KPN zelf de nieuwere KPN Box 12 uit aan nieuwe klanten.

Wat wil dit zeggen over Oxxio internet? Nou, dat zij van iets oudere apparatuur gebruik maakt. Is dit erg? Nee, want met de Experia V10a kan je gewoon een snelheid behalen van 1300 Mbit. Het enige ‘nadeel’ is dat het niet over de nieuwste technologie (Wifi 6) beschikt.

Oxxio alles-in-1 abonnement met alleen internet

Alhoewel Oxxio een klein aanbod van alles-in-1 pakketten aanbiedt, is wel enige aanpassing mogelijk. Zodoende kan je bijvoorbeeld kiezen om een abonnement met alleen internet af te sluiten zonder interactieve televisie en of vast bellen om de maandprijs te verlagen.

Alleen dsl-internet vs alleen glasvezelinternet van Oxxio

Zodoende heb je al vanaf €33,95 per maand een dsl-internetpakket en vanaf €37,95 per maand een glasvezelinternet-pakket met een snelheid van 50 Mbit bij Oxxio. In vergelijking met een internet en tv-pakket bespaar je op deze manier al €12 tot €17 per maand.

Hoe dan ook, in tegenstelling tot Ziggo krijg je niet gratis de beschikking over de tv-app bij een pakket met alleen internet. Alleen wanneer je bij het internetpakket interactieve tv afsluit kan je gebruik maken van de (gratis) tv-app of de interactieve tv-ontvanger.

Internet van Oxxio combineren met energie

Wellicht één van de voornaamste redenen om voor internet van Oxxio te kiezen, is omdat je al energieklant. Door zowel energie als internet van Oxxio af te nemen ontvang je maandelijks €2,50 aan combi-korting of het tv plus of tv opnemen pakket gratis.

De gekozen combi-voordeel blijft voor een onbepaalde tijd geldig. Het stopt wanneer je geen klant meer bent van Oxxio Energie en of alles-in-1. Overigens is het hierbij wel goed om te vermelden dat beide abonnementen op hetzelfde adres moeten worden geleverd.

Al met al, kijkend naar het combi-voordeel van Oxxio in vergelijking met combivoordeel van Budget alles-in-1 dan valt het een beetje tegen. Bij Budget Thuis krijgen klanten die alles-in-1 (of in ieder geval internet) en energie combineren namelijk maandelijks €5 korting.

Is het aansluiten van het apparatuur lastig?

Het vervangen van internet en of tv-apparatuur wordt vaak als de belangrijkste reden gezien om niet te gaan overstappen van alles-in-1 provider. Dit met in het achterhoofd het gegeven dat overstappen vrijwel altijd tientallen euro’s per maand en of jaar kan opleveren.

Bij Oxxio kan je ook tv-kijken via de KPN app

Mede om dit gegeven is het goed om even kort te kijken of het aansluiten van de nieuwe internet-modem lastig is. Is het lastig? Nee. Door een duidelijke handleiding kan vrijwel iedereen met een beetje verstand van computers een andere wifi-modem aansluiten.

En kom je er niet uit? Dan helpt de (online) persoonlijke klantenservice je op weg. Lukt installeren alsnog niet? Dan kan afhankelijk van de situatie er kosteloos of tegen betaling een monteur langskomen. Check anders hier alvast zelf de installatiehandleiding.

Wat zijn de ervaringen van bestaande klanten?

Bestaande klanten hebben gemengde ervaringen met internet van Oxxio. Zo wordt de klantenservice geprezen en kunnen klanten gratis gebruik maken van de overstapservice. Nieuwe klanten met glasvezelinternet krijgen zelfs een ‘gratis’ installatiemonteur.

Anders is dit bij dsl-internet. Hierbij moet je zelf de wifi-modem kunnen installeren, want Oxxio biedt hierbij geen installatiegarantie. Alhoewel voor dit een nadeel is voor degene die slecht met een pc overweg kunnen, valt de afwezigheid over het algemeen mee.

Hoe dan ook, wanneer bestaande klanten Oxxio een cijfer moeten geven dan scoort zij 3 sterren uit 5. Ofwel een 6.0 als rapportcijfer. Is dit een slecht cijfer? Nee, aangezien Oxxio een lage prijs biedt bespaart ze op enkele aspecten wat bij sommige tot onbegrip lijdt.

Al met al, is internet van Oxxio alles-in-1 goed?

Oxxio internet is voldoende en scoort een goed wanneer je begrijpt dat je niet voor een dubbeltje op de eerste rij kan zitten. Door de lage prijs moet Oxxio ergens bezuinigen, wat betekent dat zij enkele extra’s zoals een installatiegarantie en virusscanner niet aanbiedt.

Afgezien van de wel of niet meegeleverde extra’s, scoort het internet an sich goed. Zo maakt ze gebruik van het betrouwbare KPN-netwerk, wat automatisch stabiel internet betekent. Of het ook snel is, hangt af van het door jouw gekozen internetpakket.

Tevens hangt dit af of er glasvezel- of dsl-internet op jouw adres beschikbaar is. Alhoewel dsl-internet prima is voor kleinere huishoudens, kunnen grotere beter kiezen voor glasvezel. Is dit niet beschikbaar? Kies dan voor kabelinternet bij alles-in-1 van Ziggo.

Kortom, Oxxio is een internetaanbieder zonder poespas. Ben je een beetje handig met pc’s? Dan kan je gezien de prijs prima voor Oxxio kiezen als je zelf de wifi-modem kan installeren en dat je begrijpt dat de service iets anders is door een online klantenservice.

Oxxio internet

8.2

Algemeen

8.2/10

Prijs

9.0/10

Internetnetwerk

8.5/10

Apparatuur

8.0/10

Service

7.5/10

Pluspunten

  • Gratis overstapservice.
  • Voordelige prijs zonder poespas.
  • Stabiel internet via het KPN-netwerk.

Minpunten

  • Geen installatiegarantie.
  • Experia Box V10a heeft geen Wifi 6.
  • Combi-voordeel (Oxxio Energie) valt tegen.