KPN of Ziggo – Wat is beter KPN of Ziggo internet op jouw adres?

KPN internet of Ziggo internet kiezen
KPN of Ziggo?

Doordat KPN en Ziggo de grootste alles-in-1 providers van Nederland zijn, kan het een lastige keuze zijn of je voor KPN of Ziggo moet kiezen. Vaak is de uiteindelijke keuze afhankelijk van eigen voorkeuren en aanbiedingen.

Naast aanbiedingen spelen ook nog andere zaken mee, zoals het beschikbare internetnetwerk en overige extra’s zoals combi-korting bij mobiel bellen en gratis tv-zenders in het basispakket bij KPN en Ziggo.

In dit artikel zullen we de verschillen op het gebied van internet (aansluiting, snelheid, internetmodem) televisiekijken (beeldkwaliteit en tv-aanbod) en bellen (mobiele combi-korting) bespreken. Wil je niet veel tijd kwijt zijn aan de keuze? Gebruik dan het volgende.

Kies KPN wanneer glasvezel van het KPN-netwerk aanwezig is. Is er geen glasvezelinternet aanwezig of wil je een beter tv-aanbod? Kies dan Ziggo. Aangezien beide providers qua prijs niet voor elkaar onderdoen, wordt het verschil voornamelijk veroorzaakt door het internet.

Het soort internet aansluiting: KPN glasvezel of Ziggo kabel internet

Al voordat het tv- en internetsignaal de woonkamer bereikt is er een verschil tussen KPN en Ziggo. Zodoende maakt KPN afhankelijk van je adres gebruik van haar eigen dsl- of glasvezelnetwerk en op zijn beurt gebruikt Ziggo hiervoor haar eigen kabelnetwerk.

Glasvezel en dsl van KPN of de kabel van Ziggo

Doordat de netwerken verschillen qua techniek is de één beter (en duurder) dan de ander. Zo kent KPN met het dsl-netwerk zowel de traagste internettechniek als met glasvezel de snelste en tot op heden beste internettechniek, Ziggo zit met de kabel hier tussenin.

Vanzelfsprekend zou je zeggen dat je altijd voor de beste techniek (glasvezel) moet gaan indien dit beschikbaar is, maar is dit echt zo? Nee, kleine huishoudens kunnen veelal nog prima gebruik maken van het tragere maar ook goedkopere dsl-internet.

Grotere huishoudens kunnen voor het beste internet kiezen voor glasvezel (KPN) of de kabel (Ziggo). Het verschil tussen glasvezel en de kabel zit hem vooral in de uploadsnelheid. Zo is de uploadsnelheid bij glasvezelinternet een stuk hoger dan bij kabelinternet.

De winnaar op het gebied van internettechniek is glasvezel van KPN

Kijkend naar de internettechniek van beide aanbieders en welk netwerk zij gebruiken, dan valt niets anders te concluderen dat glasvezel van KPN veruit het best is. Zoals gezegd is glasvezel beter dan de kabel doordat de uploadsnelheid gelijk is aan de downloadsnelheid.

Is glasvezel van KPN niet op jouw adres beschikbaar? In dat geval kan je het beste kiezen voor de kabel van Ziggo wanneer je het stabielste internet wilt. Kleine huishoudens die weinig kwijt willen zijn aan internet, kunnen het beste kiezen voor dsl-internet van KPN.

De snelheid van KPN internet vs de snelheid van Ziggo internet

Zoals al laten doorschemeren speelt bij de te behalen internetsnelheid het netwerk waarover het signaal loopt een belangrijke rol. Alleen kijkend naar de maximale te behalen snelheid per netwerk, dan is de winnaar KPN-internet indien glasvezel beschikbaar is.

De uploadsnelheid van KPN glasvezelinternet is hoger dan bij kabelinternet van Ziggo

Met het glasvezelnetwerk van KPN zijn maar liefst snelheden te behalen van 1.000 Mbit upload en download. Is glasvezel van het KPN-netwerk niet aanwezig op jouw adres? In dat geval is Ziggo met de kabel de winnaar aangezien de te behalen snelheid vergelijkbaar is.

Zodoende behaal je met de kabel ook snelheden tot 1.000 Mbit download. Alleen de maximale uploadsnelheid (50 Mbit) is bij kabelinternet van Ziggo een stuk lager. Is dit erg? Voor de eerste jaren niet, maar in de toekomst met steeds meer wifi-apparaten wel.

Tot slot, wanneer zowel glasvezel (KPN) als de kabel (Ziggo) niet beschikbaar is, dan ben je gebonden aan dsl-internet. Met dsl-internet kan je een maximale snelheid bestellen van 200 Mbit download en 20 Mbit upload. Let op de geleverde snelheid ligt bij dsl altijd lager!

Op het gebied van de te behalen internetsnelheid is KPN glasvezelinternet de winnaar, gevolg door Ziggo kabelinternet!

De winnaar op het gebied van internetsnelheid is glasvezelinternet van KPN. Zoals gezegd komt dit voornamelijk, doordat de uploadsnelheid een stuk hoger ligt. Hoewel de meeste huishoudens zo’n snelheid op dit moment nog niet nodig hebben is het zeker de toekomst.

Ligt er op jouw adres geen glasvezelinternet van KPN? In dat geval is Ziggo kabelinternet de winnaar. In tegenstelling tot het dsl-internet van KPN heb je bij kabelinternet namelijk niet te maken met snelheidsverlies waardoor je een hogere en stabielere snelheid behaalt.

Is dsl-internet van KPN echt dan geen optie? Zeker wel, kleinere huishoudens die er geen problemen mee hebben dat het internet niet supersnel is, kunnen gezien het prijsvoordeel van dsl-internet ook nog prima kiezen voor dsl-internet van KPN.

De internetmodem: KPN box 12 vs de connect box van Ziggo

Naast een stabiel internetnetwerk zoals hierboven beschreven speelt ook het internetapparatuur ofwel de modem mee voor een snelle internet beleving. Nieuwe KPN-klanten krijgen momenteel standaard een wifi-modem genaamd de KPN box 12.

De KPN Wifi-modem box 12 is beter dan de Connect box modem van Ziggo

Volgens KPN is box 12 groener, sneller en gebruiksvriendelijker. Kijkend naar de eigenschappen dan zit het voordeel hem vooral in wifi 6. Een modem met Wifi 6 verdeelt het wifi-signaal zodat ieder apparaat de optimale snelheid voor het apparaat behaalt.

Nieuwe Ziggo-klanten krijgen tegenwoordig standaard een modem genaamd de Connect box. Volgens een onderzoek van de Consumentenbond voldoet de Connect box alleen voor huishoudens die in een klein huis wonen en niet te veel vragen van het internet.

Ben je een groot huishouden? In dat geval komt de (Aris) wifi-modem van Ziggo in veel gevallen tekort. Om goede wifi te krijgen doe je er volgens de Consumentenbond verstandig aan om een externe router of wifi-versterkers mee te bestellen.

De winnaar op het gebied van de internetmodem is KPN

Ondanks dat de meegeleverde wifi-modem kan veranderen, is op dit moment de KPN box 12 de winnaar. Vooral door wifi 6 dat in de modem zit verwerkt krijgen nieuwe klanten prima apparatuur om stabiel draadloos internet te kunnen ontvangen op alle apparaten.

De Ziggo Connect box is zoals de Consumentenbond voor huishoudens met een klein huis prima. Wanneer je in een groter huis woont en of veel van het internet vraagt (online gamen), dan kan het signaal af en toe wegvallen en dat wil geen enkele gamer.

Beste beeldkwaliteit: Scherp tv-kijken via KPN of Ziggo

Ultra HD (4K), HD en SD zijn allemaal termen die de resolutie dan wel scherpte van het beeldscherm weergeven. Om het te visualiseren zou je bij Ultra HD (4K) de kwaliteit van een bioscoop in gedachte kunnen houden. HD is iets minder scherp en detailrijk.

Ook SD-zenders kan je prima kijken, maar de scherpte en detailrijkheid is een stuk minder dan bij HD-zenders. In feite zorgt een SD-zender ten opzichte van de analoge kabel tv ervoor dat de waar te nemen ruis verdwijnt.

Hoe dan ook, terugkomend op KPN en Ziggo. Het verschil tussen beide providers is 6 HD-zenders in het voordeel van Ziggo. Op het gebied van Ultra HD (4K) tv-kijken, wat alleen mogelijk is bij KPN wanneer glasvezelinternet beschikbaar is, loopt KPN voor.

Hoewel Ziggo 4K-tv wel aanbiedt, is het enkel in de regio’s beschikbaar waar Giganet is uitgerold. Niettemin, indien je de keuze laat afhangen van Ultra HD, dan is het goed om te vermelden dat je tv ook 4K moet ondersteunen anders heb je niks aan dit voordeel.

Op het gebied van beeldkwaliteit wint Ziggo, doordat zij meer HD-zenders aanbiedt!

Aangezien beide providers enkel in staat zijn om 4K-tv aan te bieden in de gebieden waar glasvezelinternet (KPN) of Giganet (Ziggo) beschikbaar is, wint Ziggo dit aspect doordat zij op dit moment meer HD-zenders aanbiedt.

Het tv-aanbod: Meer zenders bij KPN of Ziggo

Niet alleen de beeldkwaliteit, maar ook het totaal aantal tv-zenders dat inbegrepen is bij het basispakket kunnen meespelen voor welke provider je moet kiezen. Zodoende heeft Ziggo op dit moment 85 tv-zenders in het basispakket en KPN 65 tv-zenders.

Kiezen voor 4K-tv van KPN of Ziggo?

Ofschoon zijn bij beide providers de standaard zenders zoals NPO, SBS en RTL inbegrepen. Anders is dit op het gebied van regionale omroepen. Bij KPN krijg je als klant enkel nog de toegang tot de regionale omroepen in jouw buurt.

Kijk je bijvoorbeeld veel omroep Friesland in Zeeland? Dan is dit met het tv-aanbod van KPN niet mogelijk. Dit in tegenstelling tot Ziggo waar alle regionale omroepen wel in het basispakket zitten. Tot slot kunnen ook nog gratis sportzenders doorslaggevend zijn.

Momenteel krijgen klanten van KPN standaard FOX Sports 1 (enkele Eredivisie en Bundesliga wedstrijden) in het pakket. Klanten van Ziggo krijgen op hun beurt standaard Ziggo Sports kanaal 14 (Formule 1, enkele Premier league wedstrijden) in het tv-pakket.

Op het gebied van tv-aanbod wint Ziggo door een beter aanbod!

Alleen kijkend naar het aantal tv-zenders in het basispakket, dan wint Ziggo. Op dit moment biedt Ziggo maar liefst meer dan 20 zenders meer aan en kan je in heel Nederland ongeacht je woonplaats alle regionale omroepen ontvangen.

Tot slot krijg je bij Ziggo ook nog eens gratis Ziggo Sports 14 wat vooral onder Formule1 en Engelse voetballiefhebbers handig is. KPN kent qua tv-aanbod enkel voor Nederlandse voetballiefhebbers het voordeel dat FOX Sports 1 gratis is inbegrepen.

Is vast bellen bij KPN of Ziggo beter (goedkoper)?

Op het moment dat je de beschikking wilt hebben over een vaste telefoonaansluiting, dan doe je er verstandig om naar de tarieven en prijzen voor een belpakket te kijken. Standaard kost een vaste telefoonaansluiting bij KPN €2 euro en bij Ziggo €1 euro per maand.

Op het moment dat je gaat bellen, dan rekent KPN een tarief van €0,14 per minuut plus een starttarief van €0,14. Ziggo rekent voor vast bellen een tarief van €0,13 per minuut plus een starttarief van €0,13. Bel je regelmatig? Kijk dan naar een extra belpakket.

Zo is de prijs voor onbeperkt bellen naar Nederlandse vaste- en mobiele nummers m.u.v. servicenummers bij Ziggo €11,95 en bij KPN €9,99 per maand. Naast deze pakketten kent KPN nog een onbeperkt belpakket naar ruim 80 landen dat €16,50 kost.

Ziggo is de winnaar qua tarief en KPN qua onbeperkt bellen

Zoals jezelf misschien ook wel gezien hebt, verschillen KPN en Ziggo op het gebied van prijs en tarief voor vast bellen aardig van elkaar. Zodoende is Ziggo goedkoper op het gebied van vast bellen (zowel voor de aansluiting als het tarief) zonder extra belpakket.

Echter, indien je regelmatig belt en kiest voor een extra belpakket dan is KPN mede door haar voordeligere prijs goedkoper. Bovendien kent enkel KPN een pakket waarmee je onbeperkt kunt bellen naar circa 80 landen wereldwijd m.u.v. servicenummers.

Al met al, de winnaar op het gebied van vast bellen hangt dus af van je eigen voorkeuren waardoor we dit maar als een gelijkspel beschouwen.

Mobiel bellen extra’s: KPN Mobiel vs Vodafone

In het verlengde van vast bellen is het ook mogelijk om je (internet-)abonnement te combineren met mobiel bellen. Zo krijg je bij KPN extra voordeel indien je op hetzelfde adres een mobiel abonnement hebt van KPN Mobiel of Simyo.

Bij een alles-in-1 pakket van Ziggo of een pakket met in ieder geval internet krijg je bij Ziggo gratis extra voordeel wanneer je op hetzelfde adres een mobiel-abonnement hebt bij HollandsNieuwe of Vodafone.

Om het wat concreter te maken, klanten met zowel mobiel als alles-in-1 (of internet) van KPN krijgen als eerste voordeel €5 of €7,50 korting op hun internet. Naast korting op het internet krijgen klanten ook €5 korting op een tv-pakket.

Simyo klanten in combinatie met internet bij KPN krijgen enkel dubbele mobiele data. Ziggo-internetklanten met een mobiel abonnement krijgen in combinatie met een Vodafone abonnement dubbele data en €2,50 of €5 korting op hun mobiel abonnement.

Hollands Nieuwe klanten krijgen, wanneer zij op hetzelfde adres een internetpakket van Ziggo hebben, extra beltegoed in de vorm van 1000 MB, bellen of sms. Ook krijgen HollandsNieuwe klanten een gratis tv-pakket naar keuze.

Op het gebied van mobiele combi-voordeel is het een gelijkspel!

Aangezien zowel KPN als Ziggo lucratieve voordelen bieden aan mobiele klanten die vergelijkbaar zijn, springt er niet echt één provider bovenuit. Het is een mooie opsteker wanneer je op dit een abonnement hebt bij KPN, Simyo, Vodafone of Hollandsnieuwe.

Houdt er rekening mee dat de extra combi-voordelen komen te vervallen, wanneer één van de twee abonnementen komt te vervallen. Wees hiervan bewust bij het afsluiten!

Vergelijk de prijs van KPN en Ziggo op jouw adres!

Voordat we dieper ingaan op de verschillen tussen alles-in-1 van KPN en Ziggo, kan het interessanter zijn om vooraf al te weten wat de prijs en snelheid van KPN en Ziggo op jouw adres is. Bovendien krijg je direct te zien welke aanbieder op jouw adres het goedkoopst is.

Al met al, wat is beter KPN of Ziggo?

Of KPN of Ziggo beter is hangt vooral af van je eigen voorkeuren. Kijk je bijvoorbeeld veel tv? Dan kan Ziggo gezien het betere tv-aanbod beter zijn. Wil je het beste wifi? Kies dan zeker KPN aangezien haar wifi-modems over het geroemde Wifi 6 beschikken.

KPN of Ziggo kiezen

Dit gezegd hebbende kan voor grotere huishoudens die veel vragen van het internet Ziggo beter zijn, wanneer er geen glasvezelinternet beschikbaar is. Denk hierbij wel weer om de extra wifi-versterkers die voor stabiel wifi bij Ziggo nodig is.

Al met al, alle verschillen overzien kan er niet 1,2,3 gezegd worden dat de ene beter is dan de ander. Beide aanbieders komen in grote lijnen overeen met elkaar en dat is ook hetgeen wat de keuze lastig maakt.

Uiteindelijk hangt de beste keuze dus vooral af van details en persoonlijke voorkeuren. De vuistregel in het begin van dit artikel kan hierdoor helpen bij de keuze. Dus, KPN wanneer glasvezel aanwezig is en Ziggo als glasvezel afwezig is of als je een beter tv-aanbod wilt.