KPN of T-Mobile? Lees hier voor welke provider jij moet kiezen!

KPN of T-Mobile Thuis alles-in-1 kiezen
KPN of T-Mobile als provider?

KPN of T-Mobile? Bij het afsluiten van een nieuw abonnement is dit een veelgestelde vraag. Dit is ook niet gek, want T-Mobile maakt deels gebruik van het KPN-netwerk. Toch zijn er wel degelijk verschillen te vinden.

In dit artikel gaan we deze verschillen dan ook bespreken. Zo gaat het artikel onder andere over het netwerk, de pakketten, het tv-aanbod, de tarieven voor vast bellen en tot slot combi-voordelen bij mobiel bellen.

Geen tijd om het artikel te lezen? Gebruik dan dit! Kies voor T-Mobile Thuis wanneer er glasvezelinternet van T-Mobile op jouw adres beschikbaar is of als je goedkoop internet wilt. Wil je een betere service (installatiegarantie) en beter tv-aanbod? Kies dan KPN.

KPN en T-Mobile Thuis vergelijken op jouw adres

Afgezien van de informatie in dit artikel, kan het interessanter zijn om hieronder de actuele prijs en beschikbare internetsnelheden op jouw adres te vergelijken. Goed om hierbij te vermelden is dat je op deze manier direct de huidige acties beide providers te zien krijgt.

Het KPN-netwerk vs het T-Mobile-netwerk

T-Mobile en KPN leveren allebei dsl-internet en indien beschikbaar glasvezelinternet. Sterker nog, op het gebied van dsl-internet maken ze beide gebruik van hetzelfde netwerk. T-Mobile gebruikt namelijk voor ‘haar’ dsl-internet het KPN-netwerk.

Op het gebied van glasvezelinternet ligt dit iets anders. Je kan alleen glasvezel van KPN of T-Mobile afnemen als ze zelf het netwerk hebben aangelegd. Ofwel in het geval van KPN het KPN-netwerk en in het geval van T-Mobile Thuis het T-Mobile netwerk.

Doordat beide bedrijven op het gebied van glasvezel gebruik maken van het eigen netwerk, is de landelijke dekking niet optimaal. Het is dus echt plaatsgebonden welke provider in jouw regio actief is. Qua kwaliteit is er geen verschil tussen beide netwerken.

Update augustus 2023: T-Mobile Thuis maakt voor een beter aanbod van glasvezel internet ook gebruik van de netwerken van KPN en Delta. Het enige verschil tussen glasvezel via haar eigen netwerk en dat van KPN of Delta is de prijs. T-Mobile Thuis hanteert dan namelijk een €10,00 duurder tarief per maand.

Internetpakketten: KPN vs T-Mobile Thuis

Afgezien van het beschikbare netwerk, bieden KPN en T-Mobile beide andere internetpakketten aan. Zodoende staat T-Mobile bekend om een kleiner pakket voor een voordeligere prijs, en kent KPN een uitgebreider pakket voor een duurdere prijs.

Alleen bij KPN krijg je een gratis virusscanner en bij T-Mobile niet
Alleen bij KPN krijg je een gratis virusscanner

Is een duurdere of goedkopere prijs erg? Dat hangt er maar net vanaf wat je wilt. Wil je bijvoorbeeld dat in het internetpakket een ‘gratis’ virusscanner, installatiegarantie en een betere wifi-modem is inbegrepen en mag daardoor het pakket (iets) duurder zijn? Kies KPN.

Wil je een goedkoper abonnement, maar dan zonder virusscanner, installatiegarantie en een betere wifi-modem? Kies dan T-Mobile. Hierbij is het goed om te zeggen dat de modems van beide providers goed zijn, maar dat die van KPN betere functies kent.

Wifi-modem: KPN Box 12 vs Zyxel T50

Voor stabiel draadloos internet is het belangrijk dat je alles-in-1 provider een degelijke wifi-modem meelevert. Waar KPN met haar nieuwste KPN Box 12 hoge ogen gooit omdat de modem over Wifi 6 functionaliteit beschikt, doet ook T-Mobile het niet slecht.

Met haar Zyxel T50 modem biedt ze klanten namelijk de nieuwe Wave 2 technologie waardoor apparaten onderling informatie kunnen uitwisselen. Het is niet helemaal te vergelijken, maar KPN probeert dit te doen met haar Wifi 6 functionaliteit.

Al met al, op het gebied van wifi-modem is er niet echt een winnaar. Beide wifi-modems kunnen hoge snelheden aan waardoor 4k-tv kijken (of gamen) mogelijk wordt. Door de Wifi 6 functionaliteit heeft KPN een kleine voorkeur ten opzichte van T-Mobile alles-in-1.

Tv-pakketten: wie heeft een betere tv-ontvanger en de meeste tv-zenders?

Net als bij de wifi-modems maken beide providers voor de tv-pakketten gebruik van een andere tv-ontvanger. Zodoende maakt KPN alles-in-1 gebruik van een Aris-ontvanger en T-Mobile heeft voor haar tv-diensten een eigen tv-ontvanger ontwikkeld.

Bij T-Mobile zit geen Netflix en Videoland op de tv-ontvanger
Bij T-Mobile zit geen Netflix en Videoland op de tv-ontvanger

Kijkend naar de aspecten van de tv-ontvangers, dan zijn er slechts kleine verschillen. Zo kan je bijvoorbeeld alleen bij KPN (tegen bijbetaling) 4k tv-kijken. Ook kan je bij T-Mobile geen Netflix en Videoland kijken via de tv-ontvanger. Hiervoor heb je een Chromecast nodig.

Hoe dan ook, op het gebied van aanbod verschillen de 2 concurrenten ook. Want waar je bij KPN standaard 75 tv-zenders krijgt, daar is dit bij T-Mobile 66 tv-zenders. Goed om te weten is dat bij beide de belangrijkste tv-zenders en ESPN 1 gratis is inbegrepen.

Vast bellen goedkoper bij KPN of T-Mobile

Op het gebied van het variabele tarief voor vast bellen is T-Mobile Thuis het goedkoopst. Bij T-Mobile Thuis betaal je namelijk €0,13 per minuut en €0,13 per gesprek. Bij KPN is het variabele tarief met €0,15 per minuut plus €0,15 per gesprek 2 cent duurder.

Ofwel, hier wordt eigenlijk geen verschil gemaakt. Waar wel een verschil wordt gemaakt zijn de onbeperkt bellenpakketten. Dit geldt zowel voor de prijs als het aanbod. Zodoende kan je alleen bij KPN kiezen voor een onbeperkt buitenland belpakket.

Ook de prijs is bij KPN voordeliger. Wil je namelijk onbeperkt bellen naar vaste- en mobiele nummers (met uitzondering van servicenummers) in Nederland? Zo ja, dan betaal je bij KPN €10 per maand en bij T-Mobile Thuis betaal je voor dezelfde dienst €15 per maand.

De internet en mobiel bellen combi-voordelen

Bij T-Mobile Thuis krijgen klanten die zowel een internet- als mobiel abonnement hebben minimaal maandelijks €5 korting op het internetabonnement en een gratis upgrade van de internetsnelheid. Je krijgt namelijk de hoogst haalbare internetsnelheid op jouw adres.

Ook klanten van KPN die een mobiel- en internetabonnement bestellen krijgen maandelijks €5 combi-voordeel op het internetabonnement. Bovendien krijgen klanten ook €5 korting per maand op een extra tv-pakket (ESPN, Film1, Spotify) naar keuze.

Kortom, al met al is er op het gebied van combi-voordeel niet echt één aanbieder aantoonbaar beter. Kies je bijvoorbeeld voor een extra tv-pakket dan kan KPN gezien de korting beter zijn, echter wil je een hoge internetsnelheid dan is T-Mobile Thuis weer beter.

Al met al, kiezen voor KPN of T-Mobile Thuis?

In grote lijnen zijn er weinig verschillen tussen KPN en T-Mobile Thuis te vinden. Dit gezegd hebbende zijn er wel degelijk verschillen. Vooral de beschikbaarheid van glasvezelinternet speelt een belangrijke rol. Want van welke provider ligt er glasvezel op jouw adres?

Is dit van het T-Mobile netwerk? Kies dan T-Mobile Thuis. Ligt er glasvezel van het KPN-netwerk op jouw adres? Dan kan je beter kiezen voor KPN. Als er van beide providers geen glasvezelaansluiting aanwezig is, dan kunnen andere verschillen de doorslag gaan geven.

Aangezien beide merken voor dsl-internet gebruik maken van het KPN-netwerk wordt het verschil voornamelijk gemaakt door de prijs, service en kwaliteit. Op het gebied van prijs wint T-Mobile, en op het gebied van service (installatiegarantie) en kwaliteit (lichtelijk) KPN.

Veelgestelde vragen

Hieronder staan enkele veelgestelde vragen die regelmatig terugkomen bij bezoekers die meer informatie willen over de keuze tussen KPN of T-Mobile Thuis.

Is T-Mobile Thuis glasvezel via het KPN netwerk beschikaar?

Ja, sinds enige tijd is het voor huishoudens om glasvezel van T-Mobile af te nemen via het KPN-netwerk. Het voordeel hiervan is dat er meerdere huishoudens kunnen profiteren van de scherpe prijzen van T-Mobile Thuis. Let wel op! T-Mobile hanteert een meerprijs (€10,-) per maand voor het leveren van internet via KPN.

Is T-Mobile Thuis van KPN?

Nee, T-Mobile Thuis is geen onderdeel van KPN. De eigenaar van T-Mobile Thuis is namelijk haar Duitse moederbedrijf Deutsche Telekom AG dat is gevestigd in Bonn.

Wat is goedkoper KPN of T-Mobile Thuis?

Als het internetsignaal via het KPN-netwerk wordt geleverd, dan is KPN zonder aanbiedingen mee te rekenen enkele euro’s goedkoper per maand. Levert T-Mobile Thuis glasvezel via haar eigen netwerk? In dat geval is T-Mobile Thuis rond de €10 euro goedkoper per maand.