Welke glasvezel provider is het beste?

Welke glasvezel provider is het beste

Wanneer er glasvezel op jouw adres beschikbaar is en het contract bij je huidige alles-in-1 provider is afgelopen, dan is er een grote kans dat je rondloopt met de vraag welke glasvezel provider het beste is? Hoewel hier een lijst te vinden is met de beste providers is het wel zo dat de beste provider niet voor iedereen hetzelfde is.

Veelal zijn het specifieke omstandigheden en voorkeuren zoals de prijs en snelheid die uiteindelijk bepalen wat de beste glasvezel provider is op jouw adres. Bovendien kan het voorkomen dat niet elke provider op jouw adres beschikbaar is ondanks dat je glasvezel hebt. Hoe dan ook, dit zijn de beste providers volgens Tweakers en de Consumentenbond:

AanbiederConsumentenbondTweakersMeer info
Caiway44Bekijk pakketten
KPNWinnaar2Bekijk pakketten
Solocon35Bekijk pakketten
T-Mobile53Bekijk pakketten
Xs4all2WinnaarBekijk pakketten

Dit is de beste glasvezelprovider op jouw adres!

Afgezien van de uitslagen van de Consumentenbond en Tweakers kan het interessanter zijn om te kijken wat de beste internetprovider is op jouw eigen adres. Vul hieronder je postcode in en zie direct welke glasvezelprovider op jouw adres het snelst en dus best is.

Beste glasvezelprovider op het gebied tv-kijken

Als je naast internet ook tv afneemt van je alles-in-1 provider dan speelt niet alleen goed internet, maar ook een fijne tv-ontvanger en kijkervaring mee. Kijkend naar de resultaten op het gebied van televisie bij de Consumentenbond dan kent KPN samen met XS4ALL ook de hoogste score (7,8) op het gebied van interactief televisiekijken in zijn algemeenheid.

T-Mobile Thuis alles-in-1 is bij de Consumentenbond als derde geëindigd op het gebied van tv-kijken. Solocon de provider voor de buitengebieden eindigde als 4. De slechtste tv-ervaringen hadden de panelleden van de Consumentenbond met Caiway. Haar tv-pakket werd nog wel net met een voldoende beoordeeld, maar eindigde wel als laatste in de test.

Al met al, naast deze specifieke test van de Consumentenbond die zich vooral richtte op kwaliteit (aantal storingen) spelen er ook een aantal kwantitatieve zaken (extra’s) mee die bepalen welke glasvezelprovider de beste is. Zodoende kan bijvoorbeeld voor de één gratis Fox Sports Eredivisie een meerwaarde zijn en voor de ander het gratis opnemen van tv.

Beste glasvezel aanbieders in het buitengebied

Doordat de aanleg van het glasvezelnetwerk in het buitengebied minder rendabel is, zal je (vooral in het begin) afhankelijk zijn van 1 of 2 aanbieders. Bovendien vraagt een bedrijf dat de aanleg van glasvezel voor zijn rekening neemt veelal om een x aantal jaren klant te blijven bij een specifieke provider om de investering te kunnen terugverdienen.

Mede hierdoor is het vinden van de beste algemene provider van glasvezel in het buitengebied een lastige opgave. Veelal gaat het om kleine lokale glasvezelproviders waardoor ze in de onderzoeken van Tweakers en de Consumentenbond niet voorkomen. Het is dan ook niet eerlijk om direct te zeggen dat een lokale provider slecht is.

Aangezien Solocon een redelijke omvang heeft kon zij mee worden genomen in de tests. Maar naast Solocon zijn er nog enkele bekende (lokale) aanbieders zoals Kabelnoord en Glasvezelbuitenaf die net zo goed kunnen zijn. Al met al, ondanks het cijfer van Solocon kunnen lokale alles-in-1 glasvezelproviders net zo goed of slecht zijn als andere providers.

Kortom, welke glasvezel provider is het beste?

Kijkend naar de eindresultaten in de testen van zowel de Consumentenbond als Tweakers dan valt op dat de resultaten enigszins uiteenlopen. Hierdoor kan het lastig zijn om het overzicht te bewaren en te zien wat nou echt de beste glasvezel provider is. Op het gebied van de eerste en tweede plek hebben beide websites zowel KPN als XS4ALL in de top 2.

Ofwel je zou kunnen zeggen dat dit de beste glasvezelproviders zijn van dit moment. Aangezien XS4ALL in handen is van KPN is dit niet gek. Beide providers hebben veel gemeen. Veelal is het bij twijfel tussen deze providers de prijs die de doorslag geeft. Echter, als glasvezel van KPN en XS4ALL niet aanwezig is op jouw adres dan moet je verder kijken.

In dat geval kan T-Mobile Thuis of Caiway alles-in-1 een oplossing zijn. Ondanks dat ze zowel bij de Consumentenbond als Tweakers onder KPN en XS4ALL zijn geëindigd wil dit niet automatisch zeggen dat het internet via hun glasvezel slecht is. Integendeel zelfs, beide scoren ook in de testen een ruime voldoende alleen niet zo hoog als KPN en XS4ALL.

Ofschoon geldt dit ook voor Solocon. Aangezien zij een aanbieder is voor het buitengebied heeft zij minder klanten en scoort ze minder hoog dan de grote glasvezelproviders. Hoe dan ook, naast deze vijf aanbieders zijn er nog enkele aanbieders zoals Budget alles-in-1, Online.nl en Youfone die door gebrek aan feedback niet zijn meegenomen in de tests.

Al met al is het raadzaam om een postcodecheck te doen zodat je kan zien welke providers er actief zijn op jouw adres. Bovendien kan je zo zien welke provider het hoogst scoort.