Wat is een goede downloadsnelheid?

Wat is een goede downloadsnelheid voor internet?

Tegenwoordig vragen wij steeds meer van het internet. Mede hierom doe je er er bij de keuze van een internet abonnement verstandig aan om jezelf af te vragen wat een goede downloadsnelheid is? Kijkend naar een gemiddeld huishouden dan zal een internetpakket met een downloadsnelheid van 100 tot 200 Mbit goed moeten zijn.

Echter, om deze vraag beter te kunnen beantwoorden zal je rekening moeten houden met meerdere factoren zoals het gebruik in jouw huishouden en het netwerk dat beschikbaar is op jouw adres. Dus wil je niet een goede maar de beste downloadsnelheid op jouw adres? Lees dan verder want de snelheid tussen grote- en kleine huishouden verschilt nogal.

Weet je voldoende en ga je voor een downloadsnelheid van 100 of 200 Mbit? Dan kan je het beste gaan beginnen met het vergelijken van alles-in-1 pakketten om de internet-provider te vinden die zowel een goede internetsnelheid levert als een scherpe prijs biedt!

Wat is de downloadsnelheid bij internet?

Allereerst, om de beste downloasnelheid te kunnen berekenen doe je er eerst verstandig aan om te weten waar downloadsnelheid precies voorstaat. Want wat is het? De downloadsnelheid dat wordt aangegeven door een alles-in-1 provider geeft weer hoe snel je bestanden kunt downloaden van het internet. Huh maar ik download toch niks?

Nee dat klopt niet. Elke keer wanneer je een website of app bezoekt download je eigenlijk telkens bestanden. Gelukkig worden hiervan vrijwel geen bestanden ongevraagd opgeslagen anders zit je pc, tablet of smartphone zo vol. Nee je laad alleen de bestanden zodat je bijvoorbeeld een Youtube video kunt bekijken of nieuwe Facebook berichten.

Natuurlijk zit er tussen een webpagina met alleen tekst en afbeeldingen of een video die je bekijkt op Youtube of streamt van Netflix een verschil qua grootte. In vakjargon wordt deze grootte van een bestand zoals een webpagina of Youtube video aangegeven in Megabytes. Om nu te kunnen uitrekenen hoe snel je dit download moet je de internetsnelheid weten.

Internet- of alles-in-1 providers geven deze internetsnelheid weer in megabit per seconde. Vaak wordt hiervoor een afkorting van Mbit of Mbit/s gebruikt. Hoe dan ook, stel je wilt een Youtube video kijken en hebt een downloadsnelheid van 100 Mbit. Gemiddeld genomen zou het slechts 0,67 seconden duren om deze video met deze snelheid te kunnen laden.

De snelheid verschilt per internetnetwerk

Nu we weten wat de downloadsnelheid doet moeten we gaan kijken wat de mogelijkheden zijn per netwerk. Zoals al laten doorschemeren zijn er met het coax-, dsl- en glasvezel 3 soorten netwerken actief in Nederland. Van deze drie is glasvezel het best, coax is een goede tweede optie en het dsl-netwerk is het minst snel en een laatste optie.

NetwerkProvider
Dsl/ glasvezelBudget Thuis
Delta
KPN
Online.nl
OXXIO
T-Mobile
XS4ALL
Youfone
Coax/ glasvezelCaiway
CoaxZiggo

Hoewel laatste optie een beetje negatief kan klinken is dsl voor huishoudens met een normaal gebruik nog prima. Niettemin wordt bij het dsl-netwerk de daadwerkelijke te behalen downloadsnelheid langzamer naarmate je verder van een verzamelpunt (telefooncentrale) woont. Ook zorgt interactieve tv kijken en telefoneren voor een afname van de downloadsnelheid.

Anders is dit bij internet dat verloopt via het coax- of glasvezelnetwerk. Bij coax ook wel kabelnetwerk genoemd maakt de afstand tot een verzamelpunt niet uit. Bestel je internet van 200 Mbit dan krijg je dit ook geleverd. In principe gaat dit voordeel ook op voor het glasvezelnetwerk, echter krijg je bij glasvezel een veel hogere uploadsnelheid geleverd.

Normale downloadsnelheid van het internet

Wat een normale downloadsnelheid zal zijn hangt af van wat je vraagt van het internet. Hierbij zal voornamelijk de gezinsgrootte een bepalende rol spelen. Zodoende zal een een huishouden van slechts 1 of 2 personen die lichte werkzaamheden doen zoals Googlen en internetbankieren en tegelijkertijd tv kijken willen kijken met 50 Mbit uit de voeten kunnen.

Voor een gezin met 2 volwassenen en 2 jonge kinderen zal een downloadsnelheid van 100 Mbit normaal zijn. Hiermee kan je zowel interactieve tv kijken op meerdere televisies als het streamen van video’s op Netflix of Videoland. Bestaat je gezin uit 2 volwassenen met 3 pubers dan zal een downloadsnelheid van 200 Mbit beter zijn.

Hiermee kan je zowel online gamen, het streamen van video’s op Netflix of Videoland en het kijken van televisie op meerdere interactieve tv-ontvangers. Heb je een zeer groot gezin die allemaal tegelijk willen Netflixen en online gamen? Dan zal je voor een goede downloadsnelheid het beste kunnen kiezen voor een snelheid van 500 Mbit of hoger.

HuishoudenWerkzaamhedenNetwerkDownloadsnelheid
1 tot 2 personen>Internetbankieren
>1 apparaat tegelijk
>Websites bezoeken
Dsl, coax of glasvezel50 Mbit
Huishouden met kleine kinderen>Internetbankieren
>Websites bezoeken
>Films en series streamen
>Meerdere apparaten tegelijk
Dsl, coax of glasvezel100 Mbit
Huishouden met tieners>Online gamen
>4K-televisie kijken
>Internetbankieren
>Websites bezoeken
>Films en series streamen
>Meerdere apparaten tegelijk
Coax of glasvezel200 Mbit
Grote huishoudens>Online gamen
>4K-televisie kijken
>Internetbankieren
>Websites bezoeken
>Films en series streamen
>Veel apparaten tegelijk
>Grote bestanden downloaden
Coax of glasvezel500 Mbit

Kortom: Wat is een goede downloadsnelheid?

Al met al kan er geconcludeerd worden dat een goede downloadsnelheid voor de één geen goede snelheid is voor de ander. Niettemin kan je er in het algemeen van uitgaan dat huishoudens met 1 of 2 personen met een downloadsnelheid van 50 Mbit zich moeten kunnen redden. Huishoudens met kleine kinderen kunnen beter kiezen voor 100 Mbit.

Heb je een huishouden met tieners en pubers? Kies dan voor een goede downloadsnelheid voor 200 Mbit. Tot slot kunnen zeer grote huishoudens die veel zware werkzaamheden zoals online gamen en het streamen van films en series via Netflix en Videoland op veel apparaten tegelijkertijd doen beter kiezen voor een snelheid van 500 Mbit of hoger.