Heb ik glasvezel op mijn adres?

Heb ik glasvezel op mijn adres

Heb ik glasvezel op mijn adres? Tegenwoordig is dit één van de meest gestelde vragen bij het opnieuw afsluiten van een alles-in-1 abonnement. Dat de vraag gesteld wordt is niet gek, want glasvezelinternet neemt diverse voordelen met zich mee.

Glasvezel is op dit moment namelijk de beste internettechniek wat er te verkrijgen is. Alhoewel kabelinternet (Ziggo) op het gebied van downloadsnelheid in de buurt komt van de snelheid van glasvezelinternet, kan kabelinternet niet tippen aan de uploadsnelheid.

De uploadsnelheid bij glasvezelinternet is namelijk gelijk aan de downloadsnelheid. Bij kabelinternet is dit niet zo en kan je zelfs bij het snelste internetpakket slechts een uploadsnelheid halen van 50 Mbit terwijl dit bij glasvezelinternet standaard is.

Dsl-internet kan zowel op het gebied van down- als upload niet tippen aan glasvezel. Bovendien heb je bij dsl ook te maken met snelheidsverlies, maar voor kleine huishoudens is dsl vaak voldoende. Hoe dan ook, vul hieronder je postcode in en zie of je glasvezel hebt.

Doe de glasvezelcheck en zie of jouw adres glasvezel heeft!

Welke glasvezelaanbieders zijn beschikbaar op mijn adres

Is glasvezel beschikbaar op jouw adres? Zo ja, dan kan je genieten van de snelste internettechniek in Nederland. Als je de bovenstaande vergelijker gebruikt, dan kan het voorkomen dat niet alle glasvezelprovider beschikbaar zijn op jouw adres.

Hoe dit kan komt doordat de beschikbare aanbieder afhankelijk zijn van welk bedrijf de aansluiting op jouw adres heeft aangelegd. Veelal leggen KPN, T-Mobile, Delta, Caiway of een lokale aanbieder het glasvezelnetwerk in Nederland aan.

Doordat het bedrijf dat glasvezel heeft aangelegd haar netwerk niet hoeft open te stellen voor andere providers kan het zijn dat je uit maar enkele provider kunt kiezen.

Hoe kan ik checken of glasvezel aanwezig is op mijn adres of in de buurt?

Weet je niet zeker of er een glasvezelaansluiting op jouw adres ligt? In dat geval heb je twee opties om te kunnen checken of dit het geval is. Allereerst kan je gebruik maken van een glasvezel checker zoals op onze website of op de website van een provider.

Op deze manier krijg je in enkele seconden te zien of glasvezel op jouw adres aanwezig is en welke providers er beschikbaar zijn. In de tweede plaats kan je er ook voor kiezen om zelf een kijkje bij de aansluitingen (vaak in de meterkast) te kijken.

Heb ik al glasvezel op mijn adres en waar ligt het in Nederland

Help, ik kan niet kiezen uit alle glasvezelproviders

Is er glasvezel aanwezig op jouw adres, maar kan je alleen kiezen uit 1 à 2 providers? Dat kan kloppen, aangezien het op het gebied van glasvezel afhankelijk is wie het netwerk op jouw adres heeft aangesloten. Dit kunnen zowel lokale- als nationale bedrijven zijn.

Afhankelijk van het bedrijf dat het netwerk heeft aangesloten op jouw adres, zit je voor glasvezel gebonden aan bepaalde providers. In het geval van het KPN-netwerk kan je bijvoorbeeld alleen kiezen voor de providers KPN en XS4ALL en mogelijk enkele andere.

In het geval T-Mobile glasvezel heeft aangelegd op jouw adres, dan kan je alleen kiezen voor alles-in-1 van T-Mobile zelf en mogelijk enkele andere alles-in-1 providers waarmee T-Mobile samenwerkt en waarvoor ze haar glasvezelnetwerk heeft opengesteld.

Naast de nationale providers (KPN en T-Mobile) werkt het openstellen van het glasvezelnetwerk op dezelfde manier bij lokale aanbieders. Daarnaast moet je af en toe bij lokale aanbieders een x aantal jaar klant blijven voordat ze glasvezel willen aanbieden.

Overigens is dit veelal alleen van toepassing op kleine dorpen en streken. De lokale aanbieders maken dit dan ook van tevoren duidelijk samen met de inwoners. Hoe dan ook, doe hierboven de postcodecheck en zie of glasvezel beschikbaar is op jouw adres!

Hoe en wanneer krijg ik glasvezel op mijn adres?

Heb je de glasvezel check uitgevoerd en is er geen glasvezel internet op jouw adres beschikbaar? In dat geval zijn er enkele situaties denkbaar. Allereerst is het belangrijk om te weten of er glasvezel bij jouw in de buurt is aangelegd.

Mogelijk ligt er al een kabel voor jouw huis, maar is deze nog niet aangesloten. Vaak kan je tegen betaling alsnog de glasvezelaansluiting actief maken. Ligt er bij jouw in de buurt geen glasvezel? In dat geval moet je afwachten totdat een bedrijf glasvezel gaat aanleggen. Hiervoor kan je een burgerinitiatief starten of informeren bij jouw gemeente.

Tot die tijd kan kabelinternet indien beschikbaar een goed alternatief zijn voor glasvezel. Zoals al eerder gezegd is kabelinternet op het gebied van downloadsnelheid gelijk aan glasvezel. Alleen de in de toekomst handige uploadsnelheid is dat (nog) niet