Glasvezel check

Wil je weten of glasvezel internet beschikbaar is? Doe direct de glasvezel check en zie welke glasvezelpakketten er op jouw adres beschikbaar zijn.

Glasvezel check, wat is het precies?

Op onze website kun je snel een glasvezel check uitvoeren. De reden waarom je dit zou moeten doen, is vrij simpel. Glasvezelinternet is namelijk nog niet overal in Nederland beschikbaar. Voordat je een nieuw internet abonnement wilt afsluiten, moet je dan ook goed na gaan of er op jouw adres wel of geen glasvezelaansluiting aanwezig is.

Naast dat je met de glasvezel check meteen ziet of glasvezel beschikbaar is, krijg je ook meteen te zien welke providers er beschikbaar zijn. De beschikbare glasvezelproviders zijn namelijk per regio verschillend. Dit komt doordat er in Nederland meerdere bedrijven zijn die het glasvezelnetwerk aanleggen en sommige providers (zoals KPN) alleen gebruik maken van hun eigen aangelegde netwerk.

Om je een idee te geven, momenteel zijn enkele grote providers die het glasvezelnetwerk in Nederland aanleggen: Caiway, Delta, KPN, T-Mobile en enkele regionale bedrijven. Op de website van Telecommonitor zie je de huidige dekking van glasvezel in Nederland.

Glasvezel check box
Voorbeeld van een glasvezel check box

Waarom overstappen op glasvezel internet?

Wat voor internetverbinding heb je op dit moment thuis? Veel huishoudens hebben nog ADSL of kabelinternet. Dat is op zich prima, maar het voldoet niet meer aan de hoogste eisen. Door voor glasvezel internet te kiezen, geniet je simpelweg van een paar voordelen:

 • Glasvezel internet is razendsnel. Ten opzichte van de andere soorten internetverbindingen is glasvezel internet razendsnel te noemen. Dit komt onder meer doordat je even snel kunt uploaden als downloaden. De upload- en downloadsnelheid is gelijk aan elkaar, terwijl dit bij ADSL en kabelinternet absoluut niet het geval is. 
 • Glasvezel internet is het internet van de toekomst. Glasvezel internet is het internet van de toekomst. Doordat er steeds meer slimme apparaten aan het wifi-netwerk wordt toegevoegd, is een snelle verbinding met genoeg power steeds meer een vereiste.
 • Glasvezel internet is super stabiel. Heb je nu ADSL-internet? Dan heb je mogelijk nog wel eens last van instabiliteit. Ofwel, de bestelde snelheid is niet gelijk aan de geleverde snelheid. Hier hoef je bij glasvezel niet bang voor te zijn.

Hoe werkt het doen van een glasvezel check?

Resultaten na de glasvezel check
Resultaten na de glasvezel check

Het uitvoeren van een glasvezel postcodecheck is bijzonder simpel. Gebruik hiervoor de vergelijktool bovenaan de pagina en ons systeem kijkt vervolgens of en zo ja welke glasvezelpakketten er beschikbaar zijn op jouw adres. Over het algemeen zal je tijdens de glasvezel check de volgende stappen nemen:

 • Stap 1: Vul je postcode in.
 • Stap 2: Vul je huisnummer in.
 • Stap 3: Klik op de oranje button ‘check postcode’.
 • Stap 4: De vergelijktool haalt de beschikbare glasvezelpakketten op.
 • Stap 5: Kies het gewenste internetpakket (alleen internet, internet en tv of alles-in-1).
 • Stap 6: Geef de gewenste internetsnelheid aan.
 • Stap 7: Sorteer en vergelijk de glasvezelpakketten op snelheid of prijs.

Zoals gezegd checkt onze tool op basis van jouw adres of er überhaupt glasvezel aanwezig is. Hierbij wordt jouw adres niet door ons systeem opgeslagen. Met andere woorden, het is voor ons niet inzichtelijk welk adres een postcodecheck heeft uitgevoerd.

Hoe weet ik of ik glasvezel heb op mijn adres?

Er zijn twee manieren om te achterhalen of er glasvezel internet beschikbaar is op jouw adres. De eerste optie is om zelf jouw huis te ‘inspecteren’ om te kijken of er een glasvezelaansluiting aanwezig is. Vaak is dit op dezelfde plek waar nu de modem is aangesloten. Een tweede optie is om op deze pagina een glasvezel check uit te voeren. Het systeem kan dan voor jou direct in enkele seconde achterhalen of en welke glasvezelpakketten er beschikbaar zijn op jouw adres.

Welke glasvezel aanbieders op mijn adres?

Glasvezelproviders met een eigen netwerk

Welke aanbieders op jouw adres glasvezel kunnen leveren, hangt natuurlijk in de eerste plaats af of er een aansluiting aanwezig is. Is er een aansluiting aanwezig? In dat geval kan je kijken welk bedrijf het netwerk heeft aangelegd. Zo leveren sommige providers alleen via hun eigen netwerk of stellen sommige providers het netwerk niet open voor andere providers. Dit is vaak het geval bij regionale aanbieders.

Heeft bijvoorbeeld T-Mobile het glasvezelnetwerk in je wijk aangelegd? Dan kun je vaak alleen voor de abonnementen van T-Mobile kiezen. Dit is ook het geval als Delta of Caiway het glasvezelnetwerk heeft aangelegd. Je kan dan kiezen tussen één van beide providers. Uitzondering op deze regel is KPN dat haar netwerk heeft open gesteld. Hier zijn dus meerdere glasvezel providers op actief.

Als KPN het glasvezelnetwerk in jouw wijk aangelegd heeft, kun je veelal kiezen uit glasvezel abonnementen van andere providers. Hierbij kun je onder andere denken aan: Budget alles-in-1, Freedom, KPN, Online.nl, Solcon, T-Mobile Thuis en Youfone.

KPN glasvezel abonnement

KPN is één van de grootste aanbieders van glasvezel internet abonnementen. Dit komt onder andere doordat KPN voor een stabiel netwerk heeft gezorgd, maar ook doordat je bij deze provider uit meerdere abonnementen kunt kiezen. Voor elk huishouden is er wel een geschikt abonnement te vinden. Bij KPN heb je de keuze uit de volgende glasvezel abonnementen:

 • Ultrasnel: 1 Gbit/s download- en uploadsnelheid, ideaal voor grote huishoudens.
 • Supersnel: 200 Mbit/s download- en uploadsnelheid, ideaal voor de standaard huishoudens.
 • Snel: 100 Mbit/s download- en uploadsnelheid, ideaal voor kleine huishoudens.

De prijs van het glasvezel internet bij KPN is van meerdere factoren afhankelijk. Zo moet je een keuze maken tussen de snelheid, maar ook tussen de looptijd. Je kunt bij KPN kiezen voor een looptijd van 12 maanden, maar ook voor een maandelijks internetabonnement. Vergeet ook niet te kijken naar het combi-voordeel met KPN Mobiel. Het goedkoopste pakket heeft een vanaf prijs van €42,50 per maand.

T-Mobile glasvezel abonnement

Bij T-Mobile Thuis heb je de keuze uit meerdere internet abonnementen, waarbij vooral de snelheid per abonnement verschillend is. Ongeacht wat je voorkeuren met betrekking tot de snelheid zijn, vind je bij T-Mobile de volgende drie snelheden:

 • 100 Mbit/s download- en uploadsnelheid.
 • 400 Mbit/s download- en uploadsnelheid.
 • 1000 Mbit/s download- en uploadsnelheid.

Wat voor jou de beste optie is, hangt uiteraard van je wensen af. Bij deze abonnementen ben je in ieder geval van scherpe tarieven verzekerd. Je betaalt respectievelijk bij de bovenstaande snelheden een vanaf prijs €35, €40 of €45 euro per maand. Ook kun je bij T-Mobile profiteren van combivoordeel, indien je al een mobiel abonnement hebt lopen.

Waarom kan ik Ziggo niet vergelijken na de glasvezel check?

Bij Ziggo is het niet mogelijk om een glasvezel abonnement af te sluiten. Dit komt doordat zij het signaal voor haar internet voor slechts 97% via de glasvezelkabel laat lopen. Voor het laatste stuk, tot aan je meterkast, heb je een coax kabel nodig. Het gevolg hiervan is dat de uploadsnelheid een stuk lager ligt dan bij volledige glasvezelproviders. Hoe dan ook, bij Ziggo heb je vanaf €40 per maand al internet.

Goedkoopste of snelste glasvezel abonnement kiezen

Als je na het doen van de glasvezel check de keuze hebt uit meerdere glasvezelpakketten, dan kan je deze gaan sorteren (vergelijken) op prijs of snelheid. Qua prijs kan je kiezen tussen de goedkoopste provider in het 1e jaar eerst of de provider met standaard de laagste vaste prijs. Het verschil tussen deze twee prijsopties zijn actuele glasvezel aanbiedingen van internetproviders.

Bij de eerste optie is het prijsvoordeel van een aanbieding al meegerekend, zodat je de daadwerkelijke korting niet zelf hoeft uit te rekenen. Bij de tweede optie laat de vergelijker de goedkoopste provider zien zonder korting. Na 12 maanden zal deze provider dus waarschijnlijk het goedkoopste zijn, afgezien van prijsverhogingen die tegen die tijd gelden.

Wil je het snelste internet glasvezel abonnement afsluiten? Dan kun je terecht bij meerdere providers die een snelheid aanbieden van 1.000 Mbit/s upload- en download. Zonder te kijken naar aanbiedingen, dan is KPN bij deze snelheid met een vanaf prijs van €52,50 per maand de goedkoopste provider. Let wel op! Kijk goed of je deze snelheid ook echt nodig bent! Een lagere snelheid is vaak nog voordeliger.

Kortom, is het slim om na de glasvezel check over te stappen?

Na het doen van de glasvezel check komt vanzelfsprekend de vraag of het slim is om nu te gaan overstappen of niet. Hoewel er in dit artikel al een aantal voordelen zijn benoemd van glasvezel is het goed om als laatste even de plus- en minpunten van een mogelijke overstap op een rijtje te zetten.

Allereerst is het in aanmerking komen voor een aanbieding een voordeel als je besluit om te gaan overstappen op glasvezel. Veelal is dit korting, waardoor je al gauw €150 tot €200 euro per jaar kan besparen op een internet en tv pakket. Op een internet only pakket is dit vaak wat minder, maar ook al snel rond de €100 euro per jaar. Nog een voordeel is dat je over sneller internet dan ADSL- en kabelinternet beschikt. Ook krijg je als nieuwe klant altijd de beschikking over het nieuwste en beste apparatuur.

Afgezien van de voordelen kent een overstap ook nadelen. Wellicht het grootste nadeel is het moeten vervangen van apparatuur. Op de nieuwe ingangsdatum zal je dit vaak zelf moeten doen. Hoewel het door providers tegenwoordig heel eenvoudig wordt gemaakt, moet je hier toch rekening mee houden.

Kortom, al met al is het overstappen financieel gezien vrijwel altijd lucratief. Dit geldt ook voor de internetverbinding en haar apparatuur aangezien je er eigenlijk vrijwel altijd op vooruit gaat. Het enige waar je rekening mee moet houden is dus het aansluiten van nieuw apparatuur. Ook moet je even controleren of jouw huidige contract (vaak na 12 maanden) opzegbaar is.

Veelgestelde vragen

Hieronder staan enkele veelgestelede vragen die regelmatig terugkomen bij bezoekers die van plan zijn om een glasvezel check te doen.

Is er glasvezel op mijn adres?

Dit hangt volledig af of er al een glasvezelnetwerk in je wijk aanwezig is. Dit achterhaal je direct door van onze glasvezel check gebruik te maken.

Waarom is er geen glasvezel internet beschikbaar op mijn adres?

Nog niet in elke wijk is een glasvezelnetwerk aangelegd. Het is hierdoor nog niet overal beschikbaar, maar dit gaat in de komende jaren veranderen. Het doel is namelijk om in 2025 maar liefst 84% van alle huishoudens aan te sluiten op glasvezel. In 2030 moet iedereen in ons land een glasvezelaansluiting hebben.

Wat is de maximale internetsnelheid bij glasvezel?

De maximale internetsnelheid bij glasvezel is 1000 Mbit/s. Belangrijk kenmerk is dat de upload- en downloadsnelheid bij glasvezel internet altijd gelijk aan elkaar is.

Welke provider is het beste voor glasvezel?

Dit hangt van jouw huishouden en wensen af. Vul je postcode op deze website in, vul je wensen en zie welke provider het goedkoopste is. Mogelijk kun je met een combivoordeel, met een mobiel- of Sim Only abonnement, van extra korting profiteren.