Beste glasvezel provider: Welke glasvezel provider is het beste?

Beste glasvezel provider Nederland

Op zoek naar de beste glasvezel provider? Zoek niet verder! Wij hebben de beste providers al voor je gevonden. Voor de tot stand komen van de beste provider hebben wij zowel gebruik gemaakt van eigen onderzoek als het onderzoek van de Consumentenbond.

Hoe dan ook, in dit artikel bespreken we de beste glasvezel providers op het gebied van algemene score, laagste vaste prijs, klantenservice, kwaliteit internet, het goedkoopst en snelst en tot slot nog een alternatief voor glasvezel.

Geen tijd? Weet dit! Over het algemeen is KPN de beste provider voor glasvezel. Wil je gaan voor de laagste prijs? Kies dan Online.nl. Voor het beste internet moet je bij Freedom zijn en voor de beste service bij Delta. Voor het snelste internet is T-Mobile het goedkoopst.

Dit zijn de beste glasvezel providers van 2023

Hieronder staan de 6 beste glasvezel providers van 2023. Elk scoren ze op één of meerdere gebieden als beste waardoor ze het verdienen om in de lijst te staan. Bezoek de website van een provider zelf voor het checken van actuele aanbiedingen op jouw adres.

Beste op het gebied van:Provider:Vanaf prijs:Meer info
AlgemeenKPN€52,50 p/mBekijk bij KPN
Laagste vaste prijs*Online.nl€41,50 p/mBekijk bij Online.nl
KlantenserviceDelta€52,50 p/mBekijk bij Delta
Kwaliteit internetFreedom€49,00 p/mBekijk bij Freedom
Goedkoopst en snelst*T-Mobile Thuis€40,00 p/mBekijk bij T-Mobile
Glasvezel alternatiefZiggo€40,00 p/mBekijk bij Ziggo
Beste glasvezel providers op meerdere aspecten van het internet

Beste glasvezelproviders van 2023 uitgelicht

Waarom is KPN de beste over het algemeen provider? En waarom kent Delta de beste klantenservice? Al deze geselecteerde glasvezel providers verdienen het om kort toegelicht te worden waarom juist zij als winnaar uit de test kwam op een bepaald gebied. Om een volwaardig beeld te geven hebben we ook één niet glasvezel provider meegenomen.

KPN is over het algemeen de beste glasvezel provider

Volgens het panel van de Consumentenbond is KPN de winnaar over het algemeen op glasvezel. Zij scoort namelijk over het algemeen een 8,3 als cijfer op de gebieden van: kwaliteit internet, kwaliteit telefonie, kwaliteit televisie, klantenservice en providerwaardering. Vooral de hoge providerwaardering 9,4 valt op.

KPN is de beste glasvezel provider over het algemeen

Kijkend naar de glasvezelpakketten van KPN, dan biedt zij deze enkel over haar eigen netwerk aan. Dit is dan ook direct een klein nadeel van KPN. Heeft bijvoorbeeld Delta het glasvezelnetwerk op jouw adres aangelegd, dan kan je niet kiezen voor KPN.

Hoe dan ook, ervan uitgaande dat KPN op jouw adres beschikbaar is dan kan je kiezen uit meerdere glasvezelpakketten met een prijs vanaf €42,50 per maand. Standaard krijg je bij een glasvezelpakket van KPN haar internetbeveiliging KPN Veilig voor 5 apparaten.

Glasvezel van Online.nl heeft de laagste vaste prijs

Als je glasvezel internet wilt met de voordeligste prijs, dan kom je al snel uit bij Online.nl. Zij biedt namelijk vanaf €41,50 glasvezelinternet aan met een snelheid van 100 Mbit/s up- en download. Let wel op! Tijdens het onderzoek voor dit artikel, zijn we hierbij wel uitgegaan van de vaste prijs. Ofwel, dit is de prijs zonder korting die je na de actieperiode betaald.

Het is dus goed mogelijk dat de prijs voor glasvezel door een aanbieding bij Online.nl nog voordeliger uitvalt. Dit geldt natuurlijk ook voor andere providers. Mocht je willen weten of een provider goedkoper is, dan kan je natuurlijk altijd eerst even de glasvezel internet providers vergelijken. Onze tool toont dan direct de goedkoopste provider over het 1e jaar.

Waarschijnlijk is nog een gegronde vraag of de lage prijs van Online.nl niet ten koste gaat van de kwaliteit. Dit is niet zo. Het glasvezelsignaal blijft namelijk hetzelfde. Het enige waar je jezelf van bewust moet zijn, is dat Online.nl gebruik maakt van iets ouder apparatuur. Hoewel het nog prima werkt, is het meestal niet het nieuwste van het nieuwste.

Delta is de glasvezel provider met de beste klantenservice

Een uitspraak doen over een internetprovider met de beste klantenservice is altijd gevaarlijk. Vaak kan er ondanks een goede service, toch enkele klanten zich slecht behandeld voelen. Om te komen tot de provider met de beste klantenservice, hebben wij gekeken naar het cijfer in het panelonderzoek van de Consumentenbond.

Hierbij scoorde Delta een ruime voldoende met als cijfer een 8,9. Ook opvallend was dat de providerwaardering een 8,9 scoorde. Aangezien dit twee subjectieve variabelen zijn, zou je zeggen dat Delta op het gebied van klantenservice haar zaakjes op orde heeft.

Gaat de klantenservice ten koste van de prijs? Ja en nee. Kijkend naar de prijzen, dan is Delta duurder dan sommige budgetproviders maar gelijk aan providers die ook streven naar een hoge service zoals KPN. Let wel als je voor Delta wilt gaan. Zij is namelijk slechts beschikbaar in de regio’s waar zij zelf het netwerk heeft aangelegd.

Glasvezel van Freedom voor de beste kwaliteit van het internet

Een vrij nieuwe glasvezelprovider in Nederland is Freedom Internet. Of nou ja nieuw. Freedom internet is eigenlijk de geestelijke opvolger van XS4ALL. Net als XS4ALL staat Freedom internet bekend om de veiligheid en privacy van haar internetpakketten. Dit geldt overigens ook voor haar maatschappelijke betrokkenheid en initiatieven.

Freedom is de beste glasvezel provider voor de kwaliteit van het internet

Hoe dan ook, kijkend naar de beoordeling van de Consumentenbond dan scoort Freedom op het gebied van kwaliteit 9,1. Vermoedelijk komt dit hoge cijfer doordat Freedom haar klanten de optie geeft om gebruik te maken van een Fritzbox-modem of om gebruik te maken van een eigen modem. Vooral de Fritzbox-modem zorgt voor een goede verbinding.

Goed om te weten is dat de beschikbaarheid van Freedom in Nederland goed is. Hoewel zij niet over een eigen glasvezelnetwerk beschikt, maakt zij in tegenstelling tot vele andere providers gebruik van meerdere glasvezelnetwerken. Qua prijsniveau is Freedom met een vanaf prijs van €49,00 te vergelijken met dat van KPN en Ziggo.

Glasvezel van T-Mobile voor het goedkoopste snelste internet

Wil je het snelste glasvezelpakket, maar dan wel tegen de voordeligste prijs? Zo ja, dan kom je zeer waarschijnlijk bij T-Mobile Thuis uit. Zij rekent op het moment van schrijven (februari 2023) met actietarief het eerste jaar een vanaf prijs van slechts €40,00 per maand voor een glasvezelpakket met alleen internet en een snelheid van 1.000 Mbit/s.

Let wel op! De prijs hierboven gaat uit van een actie. Wil je de provider met de vaste laagste prijs (zonder actie) dan komt KPN met een vanaf prijs van €52,50 als goedkoopst uit de bus. Aangezien het prijs verschil van €17,50 met T-Mobile voor het eerste jaar nauwelijks is te noemen, kan ook KPN glasvezel hiervoor een goede optie zijn.

Doordat je zeer waarschijnlijk op een later tijdstip dit artikel leest, kan het slim zijn om gebruik te maken van de onderstaande postcodecheck. Via deze check zie je meteen welke glasvezelprovider op jouw adres het snelst is, maar ook het goedkoopst.Alternatieve glasvezel provider: Kabelinternet van Ziggo

Om de glasvezelproviders in perspectief te zetten, is het ook terecht om een goed alternatief voor glasvezel te geven. Hierbij kwam Ziggo als beste uit de test. Ook hiervoor is er gebruik gemaakt van het panelonderzoek van de Consumentenbond. Hierbij kwam Ziggo met een ruime voldoende (7,9) als beste kabelprovider uit de bus.

Hoewel de downloadsnelheid gelijkwaardig is aan glasvezel, ligt vooral de uploadsnelheid een stuk lager. Is dit erg? Indien je dagelijks veel grote bestanden uploadt (verstuurd) dan zal je dit verschil zeker merken. Echter, een doorsnee huishouden zal dit nog niet zo snel merken bij haar dagelijks gebruik.

Algemene informatie over glasvezel internet

Mocht je meer informatie over glasvezelinternet an sich willen, dan staat hieronder de belangrijkste achtergrondinformatie. Zo kan jij jezelf goed verdiepen in het onderwerp.

Waarom glasvezel? Nou om deze voordelen!

Wat vind je van online gamen zonder wegvallende verbinding? Of van tv-kijken in een zeer hoge resolutie zoals 4K? Het zijn allemaal voordelen die glasvezelinternet met zich meeneemt. Ook is de bestelde snelheid altijd gelijk aan de geleverde snelheid. Dit was wel anders toen ADSL-internet via de telefoonlijn de verbieding nog mogelijk maakte.

Hoe dan ook, dit zijn nog enkele voordelen en dus redenen om voor glasvezelinternet te kiezen:

  • Milieuvriendelijker
  • Internetsnelheid tot 1.000 Mbit/s
  • Tv-kijken in hogere resolutie is mogelijk
  • Stabiele internetverbinding zonder storing
  • Uploadsnelheid is gelijk aan de downloadsnelheid

Nadelen om geen glasvezel internet te willen

Wellicht het grootste nadeel om niet voor glasvezel te willen gaan, is omdat glasvezelinternet niet overal beschikbaar is. Hierdoor kom je automatisch uit bij kabelinternet van Ziggo of in sommige gebieden nog kabelinternet van Caiway. Caiway is van plan om dit netwerk binnen afzienbare tijd om te zetten naar glasvezel.

Naast de slechte beschikbaarheid kan ook een aanbieding van een andere internetprovider een reden zijn om niet voor glasvezel te gaan. Zodoende biedt Ziggo eigenlijk altijd wel een scherpe aanbieding aan. Dit geldt zowel voor bestaande als nieuwe internetklanten.

Andere aanbevelingen als je op zoek bent naar de beste glasvezel provider

Hoewel ze niet de lijst hebben gehaald met beste glasvezel providers, verdienen Budget alles-in-1, Caiway, Solcon en Youfone het zeker om genoemd te worden. Zij bieden namelijk ook allemaal goed glasvezelinternet, alleen blinken zij niet op één onderdeel uit.

Is dit erg? Nee. Hetgeen wat deze vier providers gemeen hebben, is dat ze hierdoor allemaal een scherpe prijs kunnen aanbieden. Helemaal in het geval als je een mobiel- of Sim Only abonnement van de betreffende internetproviders kunt combineren met internet.

Hoe de keuze voor de beste glasvezel providers tot stand is gekomen

De lijst met beste glasvezel providers is tot stand gekomen uit eigen onderzoek voor dit artikel. Naast onze eigen vergelijker hebben we voor de subjectieve variabelen gebruik gemaakt van de resultanten uit het recente panelonderzoek van de Consumentenbond. Hoewel het artikel wordt geüpdatet, is het moment van schrijven februari 2023.

Ook goed om te vermelden is dat ondanks de zorgvuldigheid van tijd tot tijd door (tijdelijke) aanbiedingen kunnen verschillen. Dit artikel geeft je een goed idee op grote lijnen. Niettemin kan je het beste glasvezel vergelijken voor de meest recente prijzen.

Tot slot, om de transparantie van dit onderzoek te vergroten hebben wij geprobeerd om de keuze voor een beste glasvezel provider op elk gebied te beargumenteren door de betreffende provider uit te lichten.

Kortom, wat is de beste glasvezel provider?

Over het algemeen is de beste glasvezel provider KPN. Betekend dit dat je ook altijd voor KPN moet kiezen? Nee, het hangt namelijk ook van de samenstelling van jouw huishouden af wat de beste glasvezel provider is. Mede hierom hebben wij enkele tips die kunnen helpen bij het zelf vinden de beste glasvezel provider voor jouw adres.

Allereerst begint dit met haar aanbod voor het internet. Kijk hierbij of de juiste snelheden voor jouw huishouden worden aangeboden. Ben je een klein huishouden? In dat geval kan 50 tot 100 Mbit/s prima zijn. Is je huishouden groter? In dat geval kan een internetsnelheid van 200 tot 500 Mbit/s of hoger beter passen bij het internet gebruik van jouw huishouden.

In de tweede plaats is ook een goede modem een vereiste. Zodoende kunnen kleine huishoudens prima uit de voeten met een minder nieuwe modem van een goedkopere glasvezelprovider. Grotere huishoudens kunnen beter kiezen voor een ‘duurdere’ glasvezelprovider met een nieuwere modem, aangezien zij meer vragen van het netwerk.

Tot slot is ook de prijskwaliteitverhouding belangrijk. Ben jij bijvoorbeeld een klein huishouden die weinig vraagt van het internet? Dan is het zonder om veel te betalen voor het internet, aangezien de opties en apparatuur van een goedkopere provider het prima aankan. Kijk hierbij ook naar andere extra’s zoals internetbeveiliging of combi-voordeel.

Veelgestelde vragen

Hieronder staan enkele veelgestelde vragen die regelmatig komen kijken bij het vinden van de beste glasvezel provider voor thuis.

Welke providers bieden glasvezel internet aan?

In Nederland heb je zowel regionale- als landelijke glasvezelproviders. Aangezien de meeste huishoudens kunnen kiezen voor één of meerdere glasvezelproviders, kan je op onze website kiezen uit de volgende glasvezelproviders: Budget alles-in-1, Caiway, Delta, Freedom, Jonaz, KPN, Online.nl, Solcon, T-Mobile en Youfone.

Wat is de beste glasvezelproviders volgens Tweakers?

Volgens Tweakers.net is KPN de beste en populairste glasvezelprovider van Nederland. KPN wordt gevolgd door T-Mobile en Freedom.

Wat is beter kabel van Ziggo of glasvezel van KPN?

Alleen kijkend naar de internetsnelheid, dan wint KPN glasvezel. Echter, aangezien de downloadsnelheid van Ziggo gelijkwaardig is aan dat van glasvezel kunnen vele huishoudens ook nog prima kiezen voor Ziggo indien ze willen genieten van meer entertainment of willen profiteren van een scherpe aanbieding.