Glasvezel internet vergelijken

Let bij het vergelijken van glasvezel internet hierop en vind de beste provider op jouw adres!

Glasvezel internet providers vergelijken in Nederland

Het vergelijken van glasvezel internet is een goed idee. Met glasvezel beschik je namelijk over de beste en snelste techniek. Zodoende kent het ten opzichte van de kabel een hogere uploadsnelheid en ten opzichte van dsl-internet geen snelheidsverlies.

Ondanks de voordelen zijn de beschikbare aanbieders van glasvezel afhankelijk van jouw adres. Welke aanbieder voor jou het beste is lees je dan ook in dit artikel. Zo worden onder andere de pakketten, de snelheid, de kosten, de beschikbaarheid en de modem besproken.

Geen tijd? Doe dan hieronder direct een postcodecheck. In één oogopslag krijg je zo te zien welke internetproviders er op jouw adres actief zijn. Van de actieve providers krijg je direct de goedkoopste provider te zien, maar je kan natuurlijk ook kiezen voor de snelste!

Wat is glasvezel precies en hoe werkt het?

Allereerst is het verstandig om toe te lichten wat glasvezel internet nou precies is. In het kort is glasvezelinternet de nieuwste internettechniek in Nederland. Het bestaat uit een flinterdun draad dat ook nog eens zeer sterk is.

De overdracht van het signaal vindt bij glasvezel plaats via licht. Dit in tegenstelling tot dsl-internet waar de overdracht plaatsvindt via een koperkabel. En op zijn beurt gebeurt de overdracht van het signaal bij kabelinternet via de coaxkabel.

Het voordeel van het versturen van signaal via licht is dat het razendsnel en zonder storing of hapering data kan versturen. Dit geldt ook voor extreem drukke momenten. Mede hierdoor behaal je met glasvezelinternet hogere uploadsnelheden. Ondanks dit blijft kabelinternet een goed alternatief.

Twijfel je tussen de kabel en glasvezel? Dan kan je ook eens alle soorten internet vergelijken.

Voordelen waarom je moet kiezen voor glasvezel

Aangezien glasvezel nog vrij nieuw is en nog niet eens overal beschikbaar, is het voor vele nog een grijs gebied. Desalniettemin zijn er een aantal voordelen waarom je toch beter kan kiezen voor glasvezel. Zo is een eerste voordeel de uploadsnelheid.

Bij geen enkel ander soort internet is de uploadsnelheid net als bij glasvezel gelijk aan de downloadsnelheid. Mede hierdoor kan je razendsnel bestanden uploaden. Dit gezegd hebbende ga je vooral in de toekomst met de internet of things dit merken.

Hoe dan ook, naast een hoge uploadsnelheid heb je ook geen snelheidsverlies. Dit in tegenstelling tot dsl-internet waar dit wel het geval is. Net als bij glasvezel heb je ook bij kabelinternet hiervan geen last. Tot slot is nog een laatste voordeel het open netwerk.

Afhankelijk van wie het glasvezelnetwerk op jouw adres heeft aangelegd, is de kans groot dat je uit meerdere aanbieders kunt kiezen. Ofschoon is concurrentie goed voor een lagere prijs. Dus legt bijvoorbeeld KPN glasvezel aan, dan kan je ook kiezen voor Budget alles-in-1.

Te behalen snelheden met glasvezel internet

Ondanks de hoge snelheid die je kan behalen met glasvezel, moet je goed kijken naar jouw eigen gebruik. Dit is namelijk bepalend voor hoe snel het pakket uiteindelijk moet zijn. Zo kan een klein huishouden waar 2 mensen tegelijkertijd internetten prima af met 50 Mbit.

De iets grotere huishoudens van 4 tot 5 personen waar meerdere mensen regelmatig tegelijkertijd internetten kunnen prima af met 100 tot 200 Mbit. Let hierbij wel op dat het niet alleen om computeren gaat. Ook tv-kijken en thuiswerken valt hieronder!

Hoe dan ook, de snellere glasvezelpakketten van 500 of 100 Mbit zijn uitermate geschikt voor huishoudens groter dan 5 personen en professionals. Doordat deze thuissituaties het nodige vragen van het internet, heb je zo altijd voldoende ruimte op het internet.

Glasvezel internet vergelijken met andere soorten internet-netwerken in Nederland

Zoals al kort is toegelicht, heb je in Nederland op het gebied van internet-netwerken 3 soorten. Zodoende kan je naast glasvezel ook kiezen voor kabel- of dsl-internet. Aangezien dsl-internet de oudste techniek is, moet je hier niet voor snel internet zijn.

Hoewel kleinere huishoudens nog prima met deze techniek overweg kunnen, heb je wel te maken met snelheidsverlies. Hoeveel dit is hangt af van de afstand tot het verzamelpunt in de buurt. Als je ADSL internet vergelijkt moet je het vooral doen voor de prijs. In de tweede plaats kan je ook kiezen voor de op één na oudste techniek.

De op één na oudste techniek is kabelinternet. Kabelinternet is ondanks de iets mindere techniek een goed alternatief. Met kabelinternet behaal je zonder snelheidsverlies dezelfde downloadsnelheid als bij glasvezel. Alleen de uploadsnelheid ligt lager.

Waar je bij kabelinternet uiterlijk een uploadsnelheid haalt van 50 Mbit, daar is dit bij glasvezel standaard. Zelfs de minst snelle pakketten behalen deze snelheid. Of je deze uploadsnelheid al echt nodig bent is de vraag. Niettemin is het toekomst bestendig.

Glasvezel vs kabelinternet en dsl-internet

Hieronder in de tabel staan de verschillen tussen de 3 soorten internet. Let bij de tabel erop dat de snelheid van dsl-internet vertekend. Hierbij heb je altijd te maken met snelheidsverlies. Ofwel, de bestelde snelheid is nooit de geleverde snelheid.

Soort internetMaximale downloadsnelheidMaximale uploadsnelheid
DSL200 Mbit30 Mbit
Kabel1000 Mbit50 Mbit
Glasvezel1000 Mbit1000 Mbit
Kabelinternet en dsl-internet vergelijken met glasvezel internet.

Wat kost glasvezel internet precies?

Afhankelijk van de gekozen provider zit je bij glasvezel altijd aan een aantal kosten vast. Allereerst begint dit met de aansluiting in de meterkast. Hoewel vele bedrijven dit gratis aanbieden, zijn er bepaalde gebieden waar de inwoners hiervoor moeten betalen.

Heb je (al) een aansluiting? Dan krijg je te maken met de kosten die andere aanbieders ook rekening brengen. Dus de maandelijkse kosten en mogelijke installatiekosten. De maandprijs van glasvezelinternet varieert van €30 bij T-Mobile Thuis tot €€69,50 bij XS4ALL.

De installatiekosten zijn zeer provider gebonden. Zo zijn er namelijk enkele providers die geen installatiekosten hebben, maar er zijn ook enkele providers die hiervoor eenmalig €50 kunnen vragen. Veelal maakt een lage maandprijs deze eenmalige investering weer goed.

Soorten glasvezel abonnementen vergelijken

Op het moment dat je er zeker bent van dat je glasvezel internet wilt bestellen, dan moet je over het abonnement nadenken. Wil je bijvoorbeeld alleen internet, internet met tv of alles-in-1. Welk pakket je precies moet kiezen hangt af van je eigen voorkeuren.

Het spreek voor zich dat wanneer je geen vaste telefoon gebruikt, deze niet opneemt in het pakket. In plaats van vast bellen kan je bij veel glasvezelaanbieders tegenwoordig kiezen ook kiezen voor mobiel bellen. Hiermee krijg je namelijk combi-voordelen.

Hoe dan ook, dit gezegd hebbende bespaart het weglaten van vast bellen slecht enkele euro’s per maand. Anders is dit bij tv. Wanneer je namelijk een internet only pakket afsluit zonder tv, dan bespaar je gemiddeld tussen de €10 tot €15 per maand!

Op dit moment van schrijven maken 9 internetproviders in Nederland gebruik van glasvezel. Ze verschillen veelal in de inbegrepen extra’s, service, apparatuur en prijs.

Beschikbaarheid van glasvezel internet

Zoals eerder in dit artikel vermeld is glasvezel een vrij nieuwe techniek voor internet. Mede hierdoor is ze nog niet in heel Nederland beschikbaar. Momenteel is een schatting dat iets meer dan 30% van de Nederlandse huishoudens een aansluiting voor glasvezel heeft. Door een glasvezel check te doen kan je te weten komen of glasvezel ook op jouw adres beschikbaar is.

Naast dat de beschikbaarheid van glasvezel afhankelijk is of er op jouw adres een aansluiting is, hangt het ook per provider en adres af of je ook voor glasvezel kan kiezen. Zo zien de meeste providers die gebruik maken van een andermans netwerk hier nog vanaf.

Niettemin kan je er altijd vanuit gaan dat wanneer bijvoorbeeld het KPN-netwerk een aansluiting voor glasvezel aanlegt, dat je ook altijd minimaal kan kiezen voor KPN glasvezel. Anders is dit voor aanbieders die gebruik maken van haar netwerk zoals Online.nl.

In het verlengde van het bovenstaande geldt ook bij andere bedrijven die glasvezel aanleggen dat je altijd kunt kiezen voor hun eigen providers. Dus bijvoorbeeld in het geval van T-Mobile-netwerk dus T-Mobile Thuis en in het geval van het Delta dus Delta en Caiway.

Huidige aanbieders van glasvezel internet in Nederland

Hieronder in de opsomming kan het opvallen dat glasvezel bij marktleider Ziggo ontbreekt. Zij maakt als enige provider namelijk geen gebruik van glasvezel. Hoe dan ook, hieronder de aanbieders die glasvezel aanbieden in Nederland:

Heb ik glasvezel op mijn adres?

Na de vorige alinea kan de vraag opkomen hoe je te weten kan komen of je glasvezel op je adres hebt? Op deze vraag kan je 2 antwoorden geven. In eerste instantie kan je kijken in de meterkast of er een aansluiting voor glasvezel te vinden is.

Zie je hem niet of ben je niet zeker of dit de juiste is? In dat geval kan je altijd op de website van een alles-in-1 provider een glasvezelcheck doen. Hoe je dit doet is heel simpel. Je voert gewoon de gegevens in voor een postcodecheck bij een internetprovider.

Na het uitvoeren van deze check geeft de provider zelf aan welke pakketten er op jouw adres beschikbaar zijn. In het geval er onlangs pas een aansluiting op jouw adres voor glasvezel is aangelegd, kan het zo zijn dat dit nog niet verwerkt is in de systemen.

Zo ziet een glasvezel internet verbinding eruit

Het belang van ondernemers en bedrijven voor het vergelijken van zakelijk glasvezel internet

Bedrijven en ondernemers die kiezen voor zakelijk glasvezel in plaats van particulier internet krijgen enkele exclusieve voordelen. Zodoende kan je in de eerste plaats een stukje zekerheid kopen in de zin van dat je nooit offline bent zelfs tijdens stortingen.

Internetprovider XS4ALL biedt namelijk een garantie aan waarmee zakelijke gebruikers bij een storing kunnen overschakelen op mobiel internet. Nog een voordeel van zakelijk glasvezelinternet is dat deze fiscaal aftrekbaar is bij de Belastingdienst.

Providers die zich onder andere richten op zakelijk glasvezel zijn KPN en XS4ALL. Let hierbij wel op dat de prijs van de pakketten bij zakelijk internet door de garanties hoger kunnen zijn. Hierdoor kunnen kleine bedrijven ook kiezen voor goedkoper particulier internet.

Goedkoopste glasvezelpakket bestellen

Als het goedkoopste glasvezelpakket wilt bestellen, dan moet je momenteel zijn bij T-Mobile Thuis. Voor alleen glasvezelinternet betaal je bij haar €30 per maand. Natuurlijk geldt hierbij wel dat T-Mobile alleen kan kiezen als zij het netwerk heeft aangelegd.

Heeft het KPN-netwerk op jouw adres aangelegd? In dat geval zijn Budget alles-in-1, Online.nl en Youfone providers met goedkoop glasvezel. Youfone is namelijk het goedkoopst in het eerste jaar en Budget alles-in-1 en Online.nl na het eerste jaar.

Tot slot heb je ook nog het Delta Fiber-netwerk. Wanneer zij het netwerk heeft aangelegd, dan is Caiway het goedkoopst. De prijs met Delta scheelt enkele euro’s. Waarschijnlijk is Delta duurder doordat zij flexibelere pakketten aanbiedt.

De meegeleverde glasvezelmodem is al zo belangrijk voor snel glasvezelinternet

In het geval je niets aan het toeval wilt overlaten, en het snelste internet van Nederland wilt bestellen, dan moet je naast de beschikbare pakketten ook letten op de meegeleverde glasvezelmodem. Hoe nieuwer namelijk de modem, hoe beter de techniek en snelheid.

Glasvezelproviders die vrij nieuwe modems leveren zijn vaak de duurdere providers zoals XS4ALL en KPN. Zodoende kan je bij XS4ALL een Fritzbox wifi-modem krijgen in bruikleen die door professionals zeer gewaardeerd wordt door haar aan te passen opties.

In het geval bij KPN krijg je de KPN Box 12. Deze wifi-modem beschikt over wifi 6 technologie. Deze technologie maakt het mogelijk dat de modem zelf het signaal per apparaat reguleert zodat ieder apparaat de optimale draadloze internetsnelheid krijgt.

Beste glasvezel aanbiedingen vinden? Begin dan direct met glasvezel internet vergelijken!

Wanneer je op dit moment nog dsl- of kabelinternet hebt en wilt gaan overstappen op glasvezel internet, dan doe je er verstandig aan om dit te gaan vergelijken. Mede door het vergelijken via een postcodecheck vind je zo de beste glasvezel provider op jouw adres.

Bovendien krijg je ook direct de beschikbare aanbieders op jouw adres te zien. Natuurlijk kan je er van uitgaan dat nieuwe klanten altijd voordeel krijgen. Wat dit is verschild van tijd tot tijd, maar vaak is het een aantal maanden korting of een cadeau.

Tot slot wil je overstappen rond eind November? Wacht dan even op Black Friday. Tijdens de week voor deze dag bieden enkele glasvezelproviders zeer lucratieve kortingen aan. In het verlengde hiervan geldt dit ook vaak voor sportevenementen zoals het EK voetbal.