Breedband internet vergelijken

Wil je breedband vergelijken? Vul hieronder jouw postcode in en krijg direct te zien welke soorten breedband beschikbaar zijn en welke provider op jouw adres het voordeligst of snelst is!

Wat is breedband?

Breedband is een snelle internetverbinding. Met deze term worden snelle internetverbindingen bedoeld, waarmee je kunt internetten, telefoneren en tv kijken via dezelfde aansluiting. Ofwel, breedband vergelijken is ‘gewoon’ internet vergelijken.

Het is goed om te weten dat er niet één soort breedband verbinding bestaat. Deze verbinding kan namelijk verlopen via een glasvezelkabel, koperen telefoonlijn of over-the-air. Met dat laatste worden onder meer 3G, 4G voor thuis en 5G verbindingen bedoeld.

Hoe breedband precies werkt, is per soort verbinding verschillend. Het belangrijkste is in ieder geval dat je met een breedband verbinding van razendsnel internet verzekerd bent. Tevens geniet je hiermee van een stabiele internetverbinding en aantrekkelijk prijskaartje.

Breedband vs smalbandinternet

Breedband is de opvolger van het zogeheten smalbandinternet. Zoals de benaming al enigszins doet vermoeden, waren de mogelijkheden met smalband een stuk beperkter. Smalbandinternet was bijvoorbeeld een internetverbinding via ISDN of een inbelmodem.

Doordat deze verbinding nu als verouderd gezien wordt, wordt deze verbinding nagenoeg nooit meer gebruikt. Dit heeft ook met de maximale snelheid te maken. De maximale snelheid ligt bij smalbandinternet een heel stuk lager dan bij breedbandinternet.

Voordelen van breedband internet

Kun je nou beter voor smalband- of voor breedband internet kiezen? Op dit moment kan hier maar één antwoord op gegeven worden: je kiest het beste voor breedband internet. Met deze vorm van internet geniet je van meerdere voordelen, zoals: hogere snelheid, stabiele internetverbinding en veel soorten breedbandpakketten beschikbaar.

Hogere snelheid

Het belangrijkste voordeel van breedband is terug te vinden in de snelheid. Dit past volledig bij het internet doel waar we in Nederland naar toewerken. Het doel is dat overal in ons land vanaf 2023 internet met een snelheid van 100 Mbit/s beschikbaar is. Om dit doel te behalen, kan men simpelweg niet meer om breedband internet heen.

Stabiele internetverbinding

Ook geniet je met breedband internet van een stabiele internetverbinding. Dit merk je doorgaans thuis aan je internetverbinding, maar ook aan je televisie. De meeste televisies werken immers tegenwoordig via internet en een haperend beeld hebben is niet fijn.

Veel soorten breedband pakketten beschikbaar

Een laatste voordeel van breedband, is dat je op dit moment uit veel soorten breedband (internet) kan kiezen. Ongeacht wat je wensen zijn, kun je altijd voor een geschikte soort internet kiezen. Bij een nieuw internet abonnement moet je hier ook goed opletten.

Soorten breedband internet vergelijken

Ongeacht in wat voor situatie je zit, kun je dus voor breedband internet kiezen. Het is hierbij uiteraard wel zaak dat je goed naar de verschillende soorten breedband internet kijkt. Over de verschillende soorten breedband internet vind je hieronder meer informatie. Hoe dan ook, in Nederland kan je uit de volgende soorten internet kiezen:

  • DSL: DSL internet staat voor zowel ADSL als VDSL. Dit zijn zeker niet de meest moderne en snelste technieken, maar het is voor kleine huishoudens die weinig vragen van het internet en een voordelige internetverbinding willen prima.
  • Coax: Coax-internet staat voor kabelinternet. Het zit qua techniek tussen DSL en glasvezel in. Zo behaalt het net als glasvezel een hoge downloadsnelheid. Echter ligt de uploadsnelheid een stuk lager dan bij glasvezel.
  • Glasvezel: Glasvezel is de snelste internettechniek van dit moment. Wil je het beste internet? Kies dan zeker voor glasvezel internet. Het enige nadeel van glasvezel internet is dat het helaas nog niet overal beschikbaar is.
  • Mobiele 4G: Is er op jouw adres geen of een slechte internetverbinding aanwezig? Kies dan 4G voor thuis. Hierdoor heb je alsnog snel en stabiel internet.
  • 5G internet: de opvolger van 4G is (het snellere) het mobiele 5G netwerk.
  • Satelliet internet: Dit is een vorm van internet waarvoor je geen kabels gebruikt, maar één of meerdere schotels.

Verschillende pakketten breedband internet vergelijken

Heb je interesse om een abonnement met breedband internet af te sluiten? Dan is het goed om te weten dat je heel veel keuze hebt. Dit heeft betrekking op het soort internet, maar ook op de verschillende pakketten. Zodoende kan je op dit moment uit drie verschillende breedband pakketten kiezen, namelijk:

  • Alleen internet
  • Internet en tv
  • Internet, tv en bellen

Alleen internet

Ten eerste kun je kiezen voor alleen internet. Bij zo’n abonnement krijg je alleen een internetverbinding. Ofwel, je moet dus mogelijk nog een los abonnement voor vast bellen en/of tv afsluiten. Kijk je echter geen TV en bel je ook nooit meer met de huistelefoon? Dan is een alleen internet pakket uiteraard erg interessant. Ook kostentechnisch gezien.

Internet en tv

Ten tweede kun je kiezen voor internet en tv. Dit is ideaal als je in principe nooit meer met je huistelefoon belt. Het is in zo’n geval zonde om een uitgebreid pakket te nemen. Door voor een internet en tv pakket te kiezen, bespaar je hierdoor enig geld per maand.

Internet, tv en bellen

Ten derde kun je kiezen voor internet, tv en bellen. Dit pakket staat ook wel bekend als een alles-in-1-pakket. Met zo’n pakket geniet je van een scherp tarief per maand, mede door de korting die je van de provider ontvangt.

Kortom, welk soort breedband vergelijken?

Bij het uitkiezen van een nieuw breedbandpakket moet je op veel punten letten. In onze ogen is jouw situatie op dit moment het belangrijkste punt. Wil je bijvoorbeeld het allersnelste internet? In dat geval kies je het beste voor glasvezelinternet. Dit is namelijk het internet van de toekomst, waarmee je van hoge snelheden verzekerd bent.

Dit is ook ideaal als je met meerdere personen tegelijkertijd bijvoorbeeld Netflix wilt streamen. Wil je in het buitengebied van goed internet verzekerd zijn? Dan kies je het beste voor 4G voor thuis. Met de 4G ontvanger geniet je hierdoor ook in het buitengebied van een prima internetverbinding in je woning.

Wil je het vooral zo goedkoop mogelijk houden? Dan kies je voor één van de basisvormen van breedbandverbinding. Hierbij kun je denken aan de internetverbinding middels DSL (ADSL of VDSL). Let wel op! Bij DSL is de bestelde snelheid niet gelijk aan de geleverde snelheid. Dit hangt af van de afstand tussen jouw woning en het verzamelpunt.

Kortom, kijk goed naar je huidige situatie. Vertaal je huidige situatie naar je wensen en ga vervolgens op zoek naar de beste breedbandverbinding. Kies eerst het soort internet (DSL, kabel, glasvezel of 4G) en daarna het gewenste pakket (internet met of zonder tv en bellen).

Veelgestelde vragen bij het vergelijken van breedband internet

Hieronder staan enkele veelgestelde vragen die regelmatig terugkomen bij bezoekers die op zoek zijn naar meer informatie bij het vergelijken van breedband.

Wat is een breedbandaansluiting?

Een breedbandaansluiting is een aansluiting met slechts één kabel. Met deze kabel ben je in staat om grote hoeveelheden digitale data te ontvangen en te verzenden. Hierbij gaat het niet alleen om internet, maar ook om tv kijken en telefoneren. Let op! Breedband internet kan ook via het mobiele 4G- en 5G-netwerk of de schotel.

Hoe snel is breedband internet?

Wat de snelheid van breedband internet is, hangt af van het soort internetverbinding. Tussen DSL en glasvezel zit bijvoorbeeld een flink verschil qua internetsnelheid. Het is in ons land in ieder geval het doel om zoveel mogelijk breedband aansluitingen met een snelheid van 100 Mbit/s te hebben.

Is breedband internet in Nederland overal beschikbaar?

Ja, breedband internet is inmiddels overal in Nederland beschikbaar. Mocht je bijvoorbeeld in het buitengebied wonen, dan kun je kiezen voor 4G internet voor thuis. Met deze breedband verbinding geniet je alsnog in het buitengebied van snel internet.

Wat moet je doen als je breedband verbinding niet werkt?

Ten eerste is het belangrijk om de kabels en apparatuur te checken. Kijk of de kabels nog goed vastzetten in het modem of de router. Als dit niet het geval is, dan werkt de breedband verbinding niet meer. Een andere mogelijke oplossing is om het modem even te resetten of opnieuw aan te zetten.

Wat is de beste breedband provider voor mij?

Dit hangt van je adres, wensen en huidige abonnementen af. Als je bij een bepaalde provider al meerdere abonnementen hebt lopen, dan kan het interessant zijn om bij die provider een internet abonnement af te sluiten. In dat geval geniet je namelijk van een combivoordeel.