4G voor thuis: Deze opties heb je voor een 4G router abonnement!

4G voor Thuis router abonnement opties

Heb je een smartphone? Dan weet je ongetwijfeld al wat 4G is. Met 4G ben je in staat om overal en altijd met je smartphone op het internet te surfen. Maar, wist je dat je ook 4G internet voor thuis kunt gebruiken voor ruimtes of gebieden (buitengebied) waar slecht internet is?

Hoe dan ook, in dit artikel kom je alles te weten over een 4G router abonnement. Zo bespreken we onder andere: wat 4G voor thuis is, waarom je hiervoor zou moeten kiezen, hoe het werkt, welke aanbieders er zijn en hoe je het kan installeren.

Geen tijd? Weet dit! Een 4G internetabonnement is eigenlijk gewoon wifi, maar het signaal voor de router komt binnen via het mobiele 4G netwerk. Als gebruiker merk je dit niet. In Nederland bieden alleen T-Mobile (vanaf €35 p/m) en KPN (beperkt verkrijgbaar) dit aan.

4G internet abonnement voor thuis, wat is dat?

Een 4G internet abonnement voor thuis, is een draadloze internetverbinding voor thuisgebruik. Het is te vergelijken met een 4G abonnement op een mobiel. Echter wordt het signaal bij 4G router abonnement doorgaans verder verspreid via een 4G-router zodat er Wifi ontstaat. In plaats van een router kan je ook kiezen voor een Wifi-hotspot.

Als het ware is een 4G router abonnement een alternatief voor de traditionele breedbandverbinding via glasvezel, de kabel of ADSL. In feite merk je hier niets anders aan. Doordat je bij 4G het signaal draadloos ontvangt, kan je het overal aansluiten voor goede wifi en zit je niet gebonden aan de reikwijdte van een modem in een meterkast.

Ondanks het flexibele karakter, kent 4G router abonnement wel het nadeel dat je niet dezelfde hoge internetsnelheden van bijvoorbeeld 1.000 Mbit/s kan behalen als met kabel- of glasvezelinternet. Ook heb je met een limiet van vele GB per maand te maken.

Waarom kiezen voor 4G internet?

In bepaalde situaties is 4G internet eigenlijk de enige optie die je hebt. Dit is bijvoorbeeld het geval als je in het buitengebied woont. In de buitengebieden is internet via bijvoorbeeld de kabel of ADSL in sommige gebieden geen optie. Het internet is dan veel te traag.

Hier heb je gelukkig bij 4G internet voor thuis geen last van. Aangezien dit internet via het mobiele 4G netwerk verloopt, geniet je van razendsnel internet in het buitengebied. Of met andere woorden, dat vergelijkbaar is aan de snelheid van internet via jouw smartphone.

Natuurlijk kan je 4G internet voor thuis ook gebruiken voor een tweede verblijf, zoals in een tuinhuis. Of de bovenverdieping waar de gewone router geen goede dekking heeft. Met dit internet geniet je simpelweg van snel internet, waar ‘gewoon’ internet geen optie is.

Hoe werkt een 4G-router abonnement?

Om van 4G internet thuis gebruik te maken, heb je een 4G router nodig. Zo’n router vangt het 4G mobiele netwerk op en zet dit in je woning om in wifi. Op die manier kun je thuis ‘gewoon’ van wifi gebruik maken. De werking is vervolgens precies hetzelfde.

Je kunt gewoon je smartphone, tablet of laptop aan je wifi-netwerk koppelen voor verbinding. Doordat deze verbinding via het 4G mobiele netwerk verloopt, ben je in ieder geval van sneller internet verzekerd. In plaats van een 4G router kan je er ook voor kiezen om gebruik te maken van een mobiele hotspot middels een Sim Only abonnement.

Let wel goed op! Het is bij niet al te veel partijen mogelijk om een 4G voor thuis abonnement af te sluiten. Bovendien heb je bij één van de partijen met tal van voorwaarden te maken. Daar vertellen we je hieronder graag meer over.

Aanbieders van 4G voor thuis abonnementen

Wil je graag thuis 4G internet hebben? Dan kun je hiervoor alleen terecht bij KPN of T-Mobile. Als je deze providers naast elkaar zet, dan is T-Mobile vaak de beste keuze. Dit komt puur doordat deze provider minder voorwaarden hanteert aan het 4G internet abonnement voor thuis. Dat is bij KPN wel anders, die provider stelt tal van eisen.

ProviderSnelheidRouter/modemVanaf prijs
KPN50 Mbit/s4G-modem in bruikleen€39 p/m
T-Mobile30 Mbit/s of 100 Mbit/s4G modem of Sim-Only€35 p/m

T-Mobile 4G voor thuis abonnement

Het belangrijkste voordeel van T-Mobile 4G voor thuis is duidelijk: dit abonnement is voor iedereen beschikbaar. Het maakt niet uit waar je precies woont of welk abonnement je op dit moment hebt lopen. Indien je thuis 4G internet wilt hebben, kun je simpelweg voor T-Mobile 4G voor thuis kiezen. Hierbij heb je de keuze uit meerdere abonnementen.

Je kunt bijvoorbeeld voor een abonnement inclusief router kiezen, maar ook voor een abonnement met alleen een sim kaart. De router die je geleverd krijgt, is makkelijk zelf te installeren. Nadien ben je verzekerd van een goede internetsnelheid, maar deze snelheid is wel afhankelijk van je exacte locatie. Kies je in ieder geval voor een router?

Zo ja, dan kun je uitgaan van een downloadsnelheid van 30 Mbit/s en een uploadsnelheid van 5 Mbit/s. Daarnaast kun je bij T-Mobile nog voor een speciale buitenrouter kiezen. Met deze buitenrouter kun je het 4G mobiele netwerk versterken, waardoor de downloadsnelheid oploopt tot 100 Mbit/s download en 10 Mbit/s upload.

Hoe dan ook, dit abonnement werkt vervolgens met een startbundel van 150 GB of 500 GB. Kom je hier overheen? Dan is het mogelijk om dit aan te vullen met een tegoed van 5 GB per dag. Een 2-jarig 4G voor thuis abonnement heb je al vanaf €40,- euro per maand bij T-Mobile. Zonder router betaal je een prijs vanaf €35,- per maand.

T-Mobile 4G voor thuis extra snel

Wil je thuis van extra snel internet verzekerd zijn? Dan kan je dus kiezen voor 4G thuis extra snel waarbij je een buitenrouter nodig bent. De downloadsnelheid loopt hierbij op tot maar liefst 100 Mbit/s. Bijkomend voordeel: als je voor deze extra router kiest, komt er een monteur van T-Mobile bij je langs. Deze monteur zorgt voor de installatie van de router.

KPN 4G voor thuis: Sneller internet buitengebied

Je kunt ook bij KPN een 4G internet abonnement voor thuis afsluiten. Met zo’n abonnement ben je van snel internet verzekerd, maar dit internet is niet voor iedereen beschikbaar. Je kunt alleen voor KPN 4G kiezen, indien je aan deze eisen voldoet:

 • Je hebt in een periode van 6 maanden niet de beschikking over een internetsnelheid van 30 Mbit/s.
 • Er is voldoende capaciteit van het 4G mobiele netwerk aanwezig op jouw postcode.
 • Er is voldoende capaciteit van het 4G netwerk binnenhuisdekking op jouw adres aanwezig.

Met andere woorden: 4G voor thuis is bij KPN een vrij lastig verhaal. Als je van 4G internet voor thuis bij KPN wilt kiezen, moet je sowieso al een KPN abonnement voor vast internet (dus glasvezel of ADSL) hebben afgesloten.

Onbeperkt 4G voor thuis: is dat mogelijk?

Op dit moment biedt T-Mobile een Unlimited 4G voor thuis abonnement min of meer standaard. Dit gezegd hebbende valt in de voorwaarden te lezen dat je kunt kiezen voor een standaardbundel van 150 GB of 500 GB per maand.

Als je dit internet verbruikt heb, kun je het per dag met 5GB opwaarderen. Dit is mogelijk tot aan het einde van de maand. Op de eerste dag van de volgende maand gaat de standaardbundel van 150 GB of 500 GB weer in.

Installatie van de 4G-router voor thuis

De installatie van een router voor 4G thuis is vrij simpel. En kies je voor een 4G internet abonnement van T-Mobile? Dan krijg je duidelijke instructies over waar je de router moet plaatsen. Zo adviseert deze provider om de router niet hoger dan 3,5 meter te hangen. Hoe dan ook, over het algemeen zal je de volgende stappen moeten volgen:

 • Nadat je het 4G router abonnement afgesloten hebt, krijg je een router geleverd van de provider.
 • Bij deze provider zit een duidelijke handleiding. Je hoeft alleen maar de stappen te doorlopen die in deze handleiding vermeld staan:
  • Router uitpakken
  • Router op de juiste plek neerzetten en in het stopcontact pluggen
  • Stappen doorlopen om je wifi netwerk op te zetten
 • Nadat je dit hebt gedaan, kun je de verschillende apparaten aan het 4G netwerk thuis koppelen.

Kortom, wat is het goedkoopste 4G internet router abonnement voor thuis?

Het goedkoopste 4G voor thuis abonnement is het Sim Only pakket van T-Mobile. Voor dit abonnement betaal je een prijs vanaf €35,- per maand. Hierbij zit geen 4G router. Ofwel, je moet een mobiel gebruiken waarop je zelf een hotsport creëert. Of je koopt een 4G router.

Met router is KPN vanaf €39,- per maand het goedkoopst, echter is zij beperkt verkrijgbaar. Bovendien krijg je bij KPN de router in bruikleen. Als jij het abonnement stopt, dan moet de 4G router weer worden teruggestuurd naar KPN.

Als laatste blijft T-Mobile 4G voor thuis met router over. Hiervoor betaal je een prijs vanaf €40 per maand waarbij de maandelijkse prijs voor de router al is inbegrepen. Vanaf €47,50 per maand kan je ook kiezen voor T-Mobile extra snel 4G voor thuis met buitenrouter.

Veelgestelde vragen

Hieronder staan enkele vragen die regelmatig terugkeren bij bezoekers die op zoek zijn naar meer informatie over 4G router abonnement.

Wat kost een 4G voor thuis abonnement gemiddeld?

Je kunt uitgaan van gemiddeld €40 euro per maand. Wat je precies moet betalen, hangt uiteraard wel tal van factoren af. Maak daarom altijd een goede vergelijking.

Kiezen voor 4G voor thuis van T-Mobile of KPN?

Dit hangt vooral af van de beschikbaarheid. In veel gevallen kom je echter bij T-Mobile uit, puur doordat KPN zulke strenge eisen hanteert aan het afsluiten van een 4G internet abonnement voor thuis.

Waarop letten bij het afsluiten van een 4G voor thuis abonnement?

Het is allereerst belangrijk om na te gaan wat er op jouw adres mogelijk is. De dekking op de plek waar je het 4G netwerk wilt gebruiken, is bepalend voor de keuzes die je hebt. Zo moet je bij KPN aan bepaalde eisen voldoen, waaronder een beperkte ADSL of glasvezel snelheid de laatste 6 maanden. Bij T-Mobile heb je gelukkig met minder eisen te maken.

Mag je de 4G router gebruiken op de boot of camping?

Technisch gezien is dit mogelijk, aangezien de router voor het wifi-signaal verbinding maakt via het 4G-netwerk. Hierdoor heb je binnen Nederland bijna overal bereik. Hoewel het moeilijk te controleren valt, is het niet bij alle providers toegestaan aangezien je een vaste verblijfplaats moet hebben. Echter, bij normaal gebruik (zoals je thuis ook zou doen) zou je ervan uit kunnen gaan dat een provider hier niet zo snel een probleem van zou maken.