Glasvezel Ziggo of KPN – Welke provider is het beste voor jou?

Ziggo of KPN glasvezel
Ziggo of KPN glasvezel

Zit je te twijfelen tussen glasvezel van Ziggo of KPN? Veelal is deze keuze makkelijk, want Ziggo maakt deels gebruik van glasvezel. Hierdoor kom je al snel uit bij KPN. Echter, mede doordat Ziggo deels gebruik maakt van glasvezel gaan we dit nader bekijken.

Zo zullen de voordelen en de verschillen van beide providers bekend worden. Ook worden de combi-voordelen dus internet in combinatie met mobiel bellen bij beide providers met elkaar vergeleken. Tot slot sluiten we af met de beste provider voor jou.

Geen tijd? Weet dan dit! Wil je ten koste van alles genieten van het beste en snelste internet? Ga dan voor internet bij KPN. Als je niet veel grote bestanden uploadt en daarbij ook wilt genieten van een beter tv-aanbod, dan kan je ook prima kiezen voor Ziggo internet.

Verschil tussen glasvezel van KPN en Ziggo

Zit je twijfelen tussen een glasvezelabonnement bij KPN of bij Ziggo? Dan is het goed om te weten dat deze twee providers een verschillend netwerk hebben aangelegd, namelijk:

 • KPN: deze provider heeft voor een compleet glasvezel internet netwerk gezorgd. Over de vele voordelen van dit netwerk kan je hieronder meer lezen.
 • Ziggo: deze provider heeft haar netwerk voor 97% met glasvezel kabels aangelegd. De overige 3% komt tot stand dankzij een zogeheten coaxkabel. Ook dit werkt prima, maar je moet wel met een belangrijk verschil rekening houden.

Dit verschil heeft betrekking op de uploadsnelheid. Bij KPN is de uploadsnelheid gelijk aan de downloadsnelheid. Bij Ziggo is dit altijd lager dan de downloadsnelheid. Daardoor is de uploadsnelheid bij Ziggo ook automatisch lager dan de uploadsnelheid bij KPN. Is dit op dit moment een groot nadeel? Nee, vooralsnog niet.

Alleen als je voor professionele doeleinden flinke bestanden moet versturen, is de betere uploadsnelheid bij KPN glasvezel beter. Voor een doorsnee huishouden is dit niet van toepassing. Overigens is het wel goed mogelijk dat dit op lange termijn gaat veranderen.

Voordelen van glasvezel internet bij KPN

Als je op zoek naar een nieuw glasvezelabonnement bent, moet je op meerdere criteria letten. Als je kritisch naar deze criteria kijkt, kom je er al snel achter dat KPN één van de betere partijen is. Iets wat aan onder meer de volgende voordelen te danken is:

 • Een goede dekking. Op dit moment biedt in veel gebieden van ons land alleen KPN een glasvezelabonnement aan. Ongeacht waar je woont, is de kans dus groot dat je voor een KPN kunt kiezen.
 • Gratis overstapservice. Maak je op dit moment nog gebruik van een ‘normaal’ internet abonnement van KPN? Dan kan je gratis overstappen naar KPN. KPN zegt hierover het volgende: Voor glasvezel betaal je hetzelfde als voor een koperen verbinding. Dit betekent dat bestaande klanten gratis kunnen overstappen.
 • Stabiel en snel. Een kenmerkende eigenschap van glasvezel is dat dit voor snel en stabiel internet zorgt.
 • Prima support. Zit je op een gegeven moment met een vraag of met een probleem? Dan kun je een beroep doen op de prima support van KPN. Het feit dat deze provider haar klantenservice op orde heeft, is absoluut een pluspunt.
 • Symmetrische internetsnelheid. KPN is in staat om haar internet met een zogeheten symmetrische internetsnelheid aan te bieden. Dit betekent dat de download- en uploadsnelheid precies gelijk aan elkaar zijn.
 • Prima te combineren met andere KPN-producten. Tot slot is het een groot voordeel dat je KPN glasvezel prima kunt combineren met andere diensten zoals KPN Mobiel. Door meerdere producten te combineren, geniet je zelfs van extra korting.

Kiezen voor andere providers op het glasvezelnetwerk van KPN

Is KPN de enige provider die glasvezel internet aanbiedt? Nee, dat is niet het geval. KPN heeft er namelijk voor gekozen om haar netwerk openbaar te stellen, zodat ook andere providers glasvezel internet aan kunnen bieden over haar netwerk. Goed om te weten is dat het hierbij gaat om onder andere de volgende providers:

ProviderSnelheidVanaf prijsMeer info
Budget alles-in-1100 Mbit€42,50 per maandBekijk bij Budget alles-in-1
Youfone100 Mbit€43,00 per maandBekijk bij Youfone
Online.nl100 Mbit€41,50 per maandBekijk bij online.nl
XS4ALL100 Mbit€52,50 per maandBekijk bij XS4ALL

Zoals je ziet, kun je dus uit aanbiedingen van meerdere providers kiezen. Al deze providers hebben één gemeenschappelijk kenmerk. Ze maken gebruik van het netwerk van KPN. Dankzij dit netwerk geniet je van snel en stabiel netwerk. Altijd en door jouw gehele huis.

Voordelen van Ziggo internet en tv via de kabel

Een belangrijk voordeel van Ziggo is dat deze provider ook andere producten aanbiedt. Daarbij valt onder meer direct interactieve tv op. Als je voor een dergelijk abonnement bij Ziggo kiest, geniet je van een uitgebreid zenderpakket.

Zo heb je toegang tot Ziggo Sport en hoef je bijvoorbeeld geen Formule 1 race meer te missen. Qua entertainment aanbod staat Ziggo in ieder geval eenzaam aan de top. Je kunt dit aanbod niet vergelijken met dat van KPN. Op dit gebied scoort Ziggo simpelweg beter.

Ziggo Gigabit vergelijkbaar met glasvezelinternet, maar toch niet helemaal

Heb je het aanbod van Ziggo reeds bekeken? Dan heb je mogelijk opgemerkt dat Ziggo een zogeheten GigaNet aangelegd heeft. Dit is een netwerk waarmee je volgens Ziggo sneller, stabieler en slimmer gebruik van internet kunt maken.

Dit netwerk zorgt bijvoorbeeld voor een snelheid van 1 Gbit/s door heel Nederland heen. Is dit nou vergelijkbaar met glasvezel? Ja, zeker. Het enige verschil hierbij is ook weer terug te vinden in de uploadsnelheid. De downloadsnelheid is bij GigaNet van Ziggo razendsnel, maar de uploadsnelheid laat helaas nog te wensen over.   

Op dit moment is de downloadsnelheid echter belangrijker dan de uploadsnelheid. We kunnen daardoor concluderen dat Ziggo Gigabit een prima alternatief is voor KPN en in het verlengde daarvan haar glasvezel internet.

Combi-voordelen met KPN Mobiel of Vodafone

Wil je een keuze tussen KPN en Ziggo gaan maken? Dan doe je er verstandig aan om echt een goede vergelijking te maken. Eén van de facetten waar je ook goed op moet letten, is een eventuele combikorting.

Van zo’n combikorting profiteer je bijvoorbeeld met een mobiel telefoonabonnement:

 • KPN: deze provider biedt extra korting als je een KPN mobiel abonnement én een glasvezelabonnement afsluit. De korting kan oplopen tot wel 5 euro per maand.
 • Ziggo: sinds enige tijd vallen Ziggo en Vodafone onder hetzelfde bedrijf. Dit betekent dat je bij Ziggo sim-only van een korting kunt genieten indien je een abonnement bij Vodafone hebt lopen. Ook hierbij loopt de korting op tot wel €5 euro per maand.

Concreet kan zo’n combikorting tot wel 60 euro per jaar opleveren. Daarnaast is het ook mogelijk om een gratis zenderpakket of virusscanner als combi-voordeel te krijgen. Ook hoef je maar 1 factuur te betalen en voor ondernemers 1 factuur in te boeken. Dat laatste is met name interessant als je een zakelijk abonnement bij Ziggo of KPN afsluit.

Kortom, kiezen voor glasvezel van Ziggo of KPN?

Voor welke provider je het beste kunt kiezen, is afhankelijk van jouw eigen voorkeuren. Daarnaast moet je ook goed op meerdere criteria letten:

 • Beschikbaarheid: het netwerk van KPN is in grote delen van ons land beschikbaar, maar nog niet overal. Dit gaat ook op voor het netwerk van Ziggo. Je doet er dan ook verstandig aan om goed naar de beschikbaarheid te kijken.
 • Combikortingen: ook is het verstandig om naar de combikortingen te kijken. Heb je op dit moment een Vodafone mobiel abonnement? Dan kun je het beste voor Ziggo kiezen. Indien je een KPN mobiel abonnement hebt, is KPN glasvezel waarschijnlijk de beste optie voor je. 
 • Jouw eigen voorkeuren: wil je graag het snelste internet hebben? Kies dan voor een glasvezelabonnement bij KPN. Wil je graag van alle entertainmentvoordelen profiteren? Kies dan voor een glasvezelabonnement bij Ziggo. 
 • Prijskaartje: tot slot doe je er ook verstandig aan om naar de tarieven te kijken. Wat de exacte tarieven zijn, is van onder meer de combikorting afhankelijk. Doe daarom voor jezelf goed onderzoek en maak een complete vergelijking.

Is het überhaupt aan te raden om voor een glasvezelabonnement te kiezen? Ja, absoluut. Glasvezel heeft absoluut de toekomst. Iets wat ook door Ziggo en KPN ingezien is!