Wat is beter Ziggo of glasvezel?

Met de opkomst van glasvezel is het een veel voorkomende vraag of je moet kiezen voor glasvezel of Ziggo, en welke van deze twee beter is. Aangezien beide soorten internet goede alternatieven van elkaar zijn, is het een begrijpelijke gedachte. Laten we voordat we verder gaan vooropstellen dat beide netwerken toekomstgericht zijn.

Niettemin, enkel kijkend naar de techniek dan is glasvezel de winnaar. Doordat zij een veel hogere uploadsnelheid kan halen gaat het uploaden van bestanden in de meeste gevallen tot wel 10 keer sneller dan met de snelste pakketten via het kabelinternet van Ziggo. Tegenwoordig kan je met 5.000 Mbit/s ook een veel hogere downloadsnelheid behalen.

Ondanks dit gegeven dat glasvezel (een stuk) sneller is, moet je jezelf afvragen of je dit ook echt nodig bent. Vaak hebben gemiddelde huishoudens vaak al voldoende aan 200 tot 500 Mbit/s. Hoe dan ook, laten we om een goede keuze te kunnen maken beide soorten bespreken. Check de website van Ziggo voor het snelste internetpakket op jouw adres.

Belangrijkste verschillen tussen Ziggo en glasvezel

De belangrijkste verschillen tussen Ziggo en de verschillende glasvezel providers wordt gemaakt op basis van prijs en snelheid. Zoals al eerder aangehaald heb je niet veel aan een veel hogere snelheid. Bovendien krijg je zowel met Ziggo als glasvezel de bestelde snelheid geleverd. Ofwel, bij beide soorten krijg je betrouwbaar internet.

ProviderMaximale down- en uploadVanaf prijsMeer info
Ziggo1.000 Mbit/s en 100 Mbit/s€42,50 p/mBekijk bij Ziggo
KPN4.000 Mbit/s en 4.000 Mbit/s€42,50 p/mBekijk bij KPN
Odido1.000 Mbit/s en 1.000 Mbit/s€35,00 p/mBekijk bij Odido
Budget1.000 Mbit/s en 1.000 Mbit/s€43,00 p/mBekijk bij Budget
Caiway1.000 Mbit/s en 1.000 Mbit/s€35,00 p/mBekijk bij Caiway
Delta5.000 Mbit/s en 5.000 Mbit/s€45,00 p/mBekijk bij Delta

Voordelen en nadelen van Ziggo haar internet

Op dit moment zijn er nog genoeg redenen om in plaats van glasvezel voor kabelinternet van Ziggo te kiezen. De downloadsnelheden die je kan behalen zijn namelijk enigszins vergelijkbaar met dat van glasvezel. Tevens is de prijs vaak vergelijkbaar of zelfs goedkoper dan glasvezel.

Kijk je iets verder dan het internet, dan is het betere tv-aanbod van Ziggo ook iets om mee te nemen in de overweging. Bij Ziggo krijg je bij alle tv-pakketten vaak meer tv-zenders dan bij de glasvezelaanbieders. Ook krijg je bij bijna elk tv-pakket gratis de tv-app (Ziggo Go).

Bovendien kan je door een extra kabel aan te leggen gratis meerdere tv’s in huis aansluiten indien de tv’s beschikken over een DVB-C tuner. Let op! Hiervoor moet je wel een tv abonnement afsluiten zonder internet. Tegenwoordig maakt Ziggo voor het tv-signaal ook gebruik van internet waardoor dit voordeel vervalt.

Ondanks de voordelen kent Ziggo ook enkele nadelen ten opzichte van glasvezel. Vrijwel het grootste nadeel is de lagere uploadsnelheid. Waar dit bij Ziggo stopt bij 100 Mbit/s, daar begint deze uploadsnelheid vrijwel pas bij de minst snelle glasvezel internet pakketten.

Heeft Ziggo dan echt helemaal geen glasvezel?

Ja en nee. Ziggo maakt voor haar 7,2 miljoen aansluitingen al voor 97% gebruik van glasvezel. Alleen het laatste stuk tot de woning gaat via de kabel. Ondanks dit gegeven is het kabelinternet van Ziggo qua downloadsnelheid gelijkwaardig aan dat van glasvezel.

Kiezen voor glasvezel of Ziggo
Glasvezel of Ziggo?

Bovendien heb je zowel bij kabel- als glasvezelinternet niet te maken met verlies van snelheid naar mate je verder woont van het verzamelpunt bij jou in de buurt, zoals bij dsl-internet. De uploadsnelheid van het internet is bij Ziggo wel lager dan bij glasvezel internet.

Aangezien bij glasvezel internet de uploadsnelheid gelijk is aan de downloadsnelheid, kan het in sommige gevallen voorkomen dat glasvezel op het gebied van uploadsnelheid wel meer dan 10 keer sneller is dan het kabelinternet van Ziggo.

Is dit erg? Ja en nee. Wanneer je dagelijks geen grote bestanden uploadt naar het internet (films), maar het alleen houdt bij foto’s naar familie en vrienden sturen in een groepsapp dan maakt het snelheidsverlies helemaal niet uit en zal je dit nauwelijks merken.

Check de website van Ziggo om te kijken of de hoogste uploadsnelheid met het internetpakket Elite van Ziggo op jouw adres beschikbaar is.

Voordelen en nadelen van glasvezelinternet

Als glasvezelinternet op jouw adres beschikbaar is, weet je in ieder geval dat jouw woning qua internetsnelheid klaar is voor de toekomst. Met glasvezelinternet behaal je makkelijk hoge downloadsnelheden en is de uploadsnelheid gelijk aan die van de download.

Mede hierdoor kan de uploadsnelheid tot wel 10 keer hoger liggen dan dat je nu hebt bij kabelinternet. Hoe dan ook, ondanks het voordeel dat glasvezel op dit moment de beste techniek is, kent ze ook enkele nadelen. Zo kan je met glasvezel geen extra tv’s aansluiten door een extra kabel te trekken. Hiervoor moet je een extra tv-ontvanger bestellen.

Ook kan je bij glasvezelinternet niet altijd kiezen uit alle aanbieders. Het is afhankelijk per woonadres welke aanbieder het netwerk heeft aangelegd. Zodoende kan je bij het KPN-netwerk alleen kiezen voor aanbieders die gebruik maken van het KPN-netwerk.

Kiezen tussen een aansluiting van Ziggo en glasvezel is niet altijd standaard mogelijk!

Alhoewel dit artikel ervan uitgaat dat jij kan kiezen tussen glasvezel en Ziggo internet, is dit niet altijd standaard. Glasvezel is namelijk nog niet overal beschikbaar in Nederland. Wel is het sterk in opkomst en zal het in de toekomst vrijwel in elk dorp en stad liggen.

Of er glasvezel op jouw adres aanwezig is, kan je makkelijk controleren via een glasvezel check. Voer jouw postcode plus huisnummer in, en zie in één oogopslag of glasvezel internet op jouw adres beschikbaar is en welke aanbieders er present zijn.

Is dit niet het geval? In dat geval moet je kiezen tussen dsl en kabel. Aangezien dsl-internet altijd te maken heeft met snelheidsverlies, doen vooral grotere huishoudens er verstandig aan om hier van af te zien. Voor kleinere huishoudens kan dsl nog werken.

Glasvezel buitenaf is vaak de oplossing voor buitengebieden

Als je niet in een dorp of stad woont, dan kan het voorkomen dat er slechts één soort aansluiting op jouw adres actief is. In vele gevallen is dit nog de verouderde dsl-aansluiting. Aangezien we steeds meer vragen van het internet moet dit anders.

Veelal zijn er lokale partijen of acties van buren om gezamenlijk glasvezel aan te leggen. Op deze manier bespaart iedereen geldt en wordt het tegen een gereduceerd tarief mogelijk om te kiezen voor snel glasvezelinternet.

Glasvezel van KPN of de kabel van Ziggo

Doordat KPN en Ziggo samen marktleiders zijn, kan je het beste hun producten vergelijken. Naast het verschil dat je bij KPN glasvezel een snellere uploadsnelheid krijgt, is er nog een ander verschil en dat is dat tv-kijken bij KPN internetruimte kost.

Haar interactieve tv-ontvangers lopen namelijk via internet. Bij Ziggo is dit anders want zij maakt voor het tv-signaal gebruik van de (coax-)kabel. Mede hierdoor kan je kosteloos extra tv’s aansluiten via de kabel mits een tv over een DVB-C tuner beschikt.

Mocht de snellere uploadsnelheid of het gratis aansluiten van extra tv’s je niet bekoren, dan kan het tv-aanbod nog doorslaggevend zijn. Het aantal tv-zenders is bij Ziggo namelijk meer dan bij de glasvezelpakketten van KPN.

Update: Ziggo maakt tegenwoordig ook gebruik van internet voor het tv-signaal. Alleen als je een apart tv abonnement afsluit zonder internet kan je nog gebruik maken van kabel tv.

Van KPN naar Ziggo aansluiting overstappen

Wanneer je op dit moment klant van KPN bent met een glasvezelaansluiting dan kan de vraag spelen of je wel kan overstappen naar Ziggo. Zij maakt immers niet gebruik van glasvezel. Voor het beste en snelste antwoord kan je het beste een postcodecheck doen.

In één oogopslag krijg je zo te zien of er op jouw adres een aansluiting van Ziggo ligt. Is dit het geval? Zo ja, dan kan je overstappen. Vergeet hierbij echter niet je huidige contractduur bij KPN. Wanneer deze verstreken is, kan je zonder contractuele problemen overstappen.

Dit doe je gewoon door het bestelproces op de website van Ziggo te volgen. Doordat zij over een gratis overstapservice beschikt is het zo geregeld. Overigens werkt dit ook omgekeerd wanneer je als bestaande klant van Ziggo wilt overstappen naar KPN.

Vergelijk glasvezel en kabel op jouw adres!

Ondanks de informatie op deze pagina, kan het interessanter zijn om de huidige prijs en snelheid van internetproviders die kabelinternet of glasvezel aanbieden op jouw adres met elkaar te gaan vergelijken. Vul hieronder je postcode in en zie direct wie het goedkoopst is.

Kortom, kiezen voor Ziggo of glasvezel?

Al met al, of je moet kiezen voor Ziggo of glasvezel is van vele zaken afhankelijk. Zo moet je in de eerste plaats controleren welk soort internet op jouw adres beschikbaar is. Zijn beide mogelijk? Dan kan je de beschikbare alles-in-1 providers op jouw adres gaan vergelijken.

Bepaal hierbij allereerst wat een goede downloadsnelheid voor jouw huishouden is. Heb je dit gedaan dan kan je kijken welke provider de laagste maandprijs biedt. Dit kan zowel Ziggo zijn, als een andere glasvezelaanbieder. Vergeet hierbij niet om op extra’s te letten.

Tot slot, alhoewel glasvezel qua uploadsnelheid beter is zegt het niet direct dat het internet van Ziggo is afgeschreven. Wellicht dat het kabelinternet het in de toekomst aflegt tegen glasvezelinternet, maar dit is de komende jaren zeker nog niet het geval!

1 gedachte over “Wat is beter Ziggo of glasvezel?”

  1. FF kijken wat Ziggo aanbied om mij binnen te houden.
    ViberQ sluit gratis mijn huis aan en dan kan ik kiezen tussen 10 glasvezel bedrijven.

Reacties zijn gesloten.