Kiezen voor glasvezel of Ziggo? Dit is het beste netwerk op jouw adres!

Kiezen voor glasvezel of Ziggo
Glasvezel of Ziggo?

Met de opkomst van glasvezel is het een veel voorkomende vraag of je moet kiezen voor glasvezel of Ziggo. Laten we voordat we verder gaan vooropstellen dat beide netwerken toekomstgericht zijn.

Niettemin, enkel kijkend naar de techniek dan is glasvezel de winnaar. Doordat zij een veel hogere uploadsnelheid kan halen gaat het uploaden van bestanden in de meeste gevallen tot wel 10 keer sneller dan de snelste pakketten via het kabelinternet van Ziggo.

Ondanks dit gegeven is het de vraag of je deze snelheid wel echt gebruikt. Een hogere downloadsnelheid is veel belangrijker. En juist hierop scoren Ziggo en glasvezel van KPN of T-Mobile gelijk. Laten we om een goede keuze te kunnen maken beide soorten bespreken.

Voordelen en nadelen van Ziggo haar internet

Op dit moment zijn er nog genoeg redenen om i.p.v. glasvezel voor kabelinternet van Ziggo te kiezen. De downloadsnelheden die je kan behalen zijn namelijk vergelijkbaar met dat van glasvezel. Tevens is de prijs vaak vergelijkbaar of zelfs goedkoper dan glasvezel.

Kijk je iets verder dan het internet dan is het tv-aanbod van Ziggo ook iets om mee te nemen in de overweging. Bij Ziggo krijg je bij alle tv-pakketten vaak meer tv-zenders dan bij glasvezelaanbieders. Ook krijg je bij elk tv-pakket gratis de tv-app (Ziggo Go).

Bovendien kan je door een extra kabel aan te leggen gratis meerdere tv’s in huis aansluiten indien de tv’s beschikken over een DVB-C tuner. Ondanks de voordelen kent Ziggo ook enkele nadelen t.o.v. glasvezel. Vrijwel het grootste nadeel is de lagere uploadsnelheid.

Waar dit bij Ziggo stopt bij 75 Mbit, daar begint de uploadsnelheid pas bij de laagste pakketten bij glasvezelinternet. Nog een laatste nadeel van Ziggo is dat de hoogste internetsnelheid (Giganet) momenteel in Nederland beperkt beschikbaar is.

Heeft Ziggo dan echt helemaal geen glasvezel?

Ja en nee. Ziggo maakt voor haar 7,2 miljoen aansluitingen al voor 97% gebruik van glasvezel. Alleen het laatste stuk tot de woning gaat via de kabel. Ondanks dit gegeven is het kabelinternet van Ziggo qua downloadsnelheid gelijkwaardig aan dat van glasvezel.

Bovendien heb je zowel bij kabel- als glasvezelinternet niet te maken met verlies van snelheid naar mate je verder woont van het verzamelpunt bij jou in de buurt zoals bij dsl-internet. De uploadsnelheid van het internet is bij Ziggo wel lager dan bij glasvezel.

Aangezien bij glasvezelinternet de uploadsnelheid gelijk is aan de downloadsnelheid kan het In sommige gevallen voorkomen dat glasvezel op het gebied van uploadsnelheid wel meer dan 10 keer sneller is dan kabelinternet van Ziggo.

Is dit erg? Ja en nee. Wanneer je dagelijks geen grote bestanden uploadt naar het internet (films), maar het alleen houdt bij foto’s naar familie en vrienden sturen in een groepsapp dan maakt het snelheidsverlies helemaal niet uit en zal je dit niet merken.

Check de website van Ziggo om te kijken of de hoogste uploadsnelheid met het internetpakket Giga van Ziggo op jouw adres beschikbaar is.

Voordelen en nadelen van glasvezelinternet

Als glasvezelinternet op jouw adres beschikbaar is weet je in ieder geval dat jouw woning qua internetsnelheid klaar is voor de toekomst. Met glasvezelinternet behaal je makkelijk hoge downloadsnelheden en is de uploadsnelheid gelijk aan die van de download.

Mede hierdoor kan de uploadsnelheid tot wel 10 keer hoger liggen dan dat je nu hebt. Hoe dan ook, ondanks het voordeel dat glasvezel op dit moment de beste techniek is, kent ze ook enkele nadelen. Zo kan je met glasvezel geen extra tv’s aansluiten door een extra kabel te trekken. Hiervoor moet je een extra tv-ontvanger bestellen.

Ook kan je bij glasvezelinternet niet altijd kiezen uit alle aanbieders. Het is afhankelijk per woonadres welke aanbieder het netwerk heeft aangelegd. Zodoende kan je bij het KPN-netwerk alleen kiezen voor aanbieders die gebruik maken van het KPN-netwerk.

Kiezen tussen een aansluiting van Ziggo en glasvezel is niet altijd standaard mogelijk!

Alhoewel dit artikel ervan uitgaat dat jij kan kiezen tussen glasvezel en Ziggo internet is dit niet altijd standaard. Glasvezel is namelijk nog niet overal beschikbaar in Nederland. Wel is het sterk in opkomst en zal het in de toekomst vrijwel in elk dorp en stad liggen.

Of er glasvezel op jouw adres aanwezig is, kan je makkelijk controleren via een internet postcodecheck. Voer jouw postcode plus huisnummer in en zie in één oogopslag of glasvezelinternet op jouw adres beschikbaar is.

Is dit niet het geval? In dat geval moet je kiezen tussen dsl en kabel. Aangezien dsl-internet altijd te maken heeft met snelheidsverlies, doen vooral grotere huishoudens er verstandig aan om hier van af te zien. Voor kleinere huishoudens kan dsl nog werken.

Glasvezel buitenaf is vaak de oplossing voor buitengebieden

Als je niet in een dorp of stad woont, dan kan het voorkomen dat er slechts één soort aansluiting op jouw adres actief is. In vele gevallen is dit nog de verouderde dsl-aansluiting. Aangezien we steeds meer vragen van het internet moet dit anders.

Veelal zijn er lokale partijen of acties van buren om gezamenlijk glasvezel aan te leggen. Op deze manier bespaart iedereen geldt en wordt het tegen een gereduceerd tarief mogelijk om te kiezen voor snel glasvezelinternet.

Glasvezel van KPN of de kabel van Ziggo

Doordat KPN en Ziggo samen marktleiders zijn, kan je het beste hun producten vergelijken. Naast het verschil dat je bij KPN glasvezel een snellere uploadsnelheid krijgt is er nog een ander verschil en dat is dat tv-kijken bij KPN internetruimte kost.

Haar interactieve tv-ontvangers lopen namelijk via internet. Bij Ziggo is dit anders want zij maakt voor het tv-signaal gebruik van de (coax-)kabel. Mede hierdoor kan je kosteloos extra tv’s aansluiten via de kabel mits een tv over een DVB-C tuner beschikt.

Mocht de snellere uploadsnelheid of het gratis aansluiten van extra tv’s je niet bekoren, dan kan het tv-aanbod nog doorslaggevend zijn. Het aantal tv-zenders is bij Ziggo namelijk meer dan bij de glasvezelpakketten van KPN.

Van KPN naar Ziggo aansluiting overstappen

Wanneer je op dit moment klant van KPN bent met een glasvezelaansluiting dan kan de vraag spelen of je wel kan overstappen naar Ziggo. Zij maakt immers niet gebruik van glasvezel. Voor het beste en snelste antwoord kan je het beste een postcodecheck doen.

In één oogopslag krijg je zo te zien of er op jouw adres een aansluiting van Ziggo ligt. Is dit het geval? Zo ja, dan kan je overstappen. Vergeet hierbij echter niet je huidige contractduur bij KPN. Wanneer deze verstreken is, kan je zonder contractuele problemen overstappen.

Dit doe je gewoon door het bestelproces op de website van Ziggo te volgen. Doordat zij over een gratis overstapservice beschikt is het zo geregeld. Overigens werkt dit ook omgekeerd wanneer je als bestaande klant van Ziggo wilt overstappen naar KPN.

Vergelijk glasvezel en kabel op jouw adres!

Ondanks de informatie op deze pagina, kan het interessanter zijn om de huidige prijs en snelheid van internetproviders die kabelinternet of glasvezel aanbieden op jouw adres met elkaar te gaan vergelijken. Vul hieronder je postcode in en zie direct wie het goedkoopst is.

Kortom, kiezen voor Ziggo of glasvezel?

Al met al, of je moet kiezen voor Ziggo of glasvezel is van vele zaken afhankelijk. Zo moet je in de eerste plaats controleren welk soort internet op jouw adres beschikbaar is. Zijn beide mogelijk? Dan kan je de beschikbare alles-in-1 providers op jouw adres gaan vergelijken.

Bepaal hierbij allereerst wat een goede downloadsnelheid voor jouw huishouden is. Heb je dit gedaan dan kan je kijken welke provider de laagste maandprijs biedt. Dit kan zowel Ziggo zijn als een andere glasvezelaanbieder. Vergeet hierbij niet op extra’s te letten.

Tot slot, alhoewel glasvezel qua uploadsnelheid beter is zegt het niet direct dat het internet van Ziggo is afgeschreven. Wellicht dat het kabelinternet het in de toekomst aflegt tegen glasvezelinternet, maar dit is de komende jaren zeker nog niet het geval!

1 gedachte over “Kiezen voor glasvezel of Ziggo? Dit is het beste netwerk op jouw adres!”

  1. FF kijken wat Ziggo aanbied om mij binnen te houden.
    ViberQ sluit gratis mijn huis aan en dan kan ik kiezen tussen 10 glasvezel bedrijven.

Reacties zijn gesloten.