Waarom gebruiken bedrijven Marketing Automatisering?

Steeds meer kleine en middelgrote bedrijven kiezen voor Marketing automatisering tools. Hier is niets verrassends aan – het is een oplossing die uiterst doeltreffend is en veel tijd en geld bespaart. Marketing automatisering betekent een toename van het aantal verzamelde leads, beter contact met de klant, een vermindering van de werklast van het marketingteam, doeltreffender reclamecampagnes en een nauwkeurige monitoring van de activiteit van de gebruiker op de website. Maar dat is niet alles.

Wat is marketing automatisering?

Het is een geheel van gespecialiseerde hulpmiddelen en software waarmee u marketing activiteiten kunt optimaliseren en automatiseren. Als gevolg daarvan kunnen de verkoopcijfers zeer snel worden verhoogd, waardoor de marketingafdeling wordt ontlast van vervelende en repetitieve taken. Juist Marketing Automation-systemen worden onmisbare elementen bij het uitstippelen van een marketingstrategie en dan hebben we het niet alleen over zogenaamde e-mailmarketing, maar ook over het personaliseren van de verzonden berichten of het volgen van de activiteit van de klant op de website. Deze tools kunnen ook worden gebruikt om met succes landingspagina’s te ontwikkelen of de zogenaamde ROI te meten.

Voor een bedrijf is de implementatie van een dergelijke oplossing goud waard, en daarom nemen elke dag meer en meer ondernemers deze beslissing. Marketing Automation kan onder meer de klant op de pagina volgen en ons vertellen in welk stadium van de transactie de zogenaamde ‘’drop-off’’ plaatsvond. Op die manier is het ook mogelijk de waarde van een bepaalde consument in te schatten en vervolgens de reclame boodschappen die in de vorm van pop-ups of nieuwsbrieven worden verzonden, te personaliseren. Bovendien maakt dergelijke software het ook mogelijk om AI en live chats in te voeren. Het hele proces kan worden gebruikt om een marketingstrategie op te stellen en voor budget analyses.

Het gebruik van marketing automatisering verandert alles

Bedrijven die geautomatiseerde marketing gebruiken, melden aanzienlijk hogere verkoopcijfers. Dit wordt onder meer beïnvloed door de manier waarop klanten worden benaderd, op basis van de acties die zij eerder hebben ondernomen. Een goed voorbeeld hiervan is wanneer een klant, om welke reden dan ook, besluit een product dat hij of zij eerder aan het winkelmandje heeft toegevoegd, niet te kopen. U kunt hen dan onmiddellijk een korting, gratis verzending of korting op andere producten aanbieden. Hoe werkt dit? Je hoeft alleen maar de relevante sjablonen voor te bereiden en de regels voor hun werking vast te stellen. Daarna gaat alles automatisch.

Marketing Automation maakt het mogelijk de effecten van reclamecampagnes te meten en verhoogt de open ratio van nieuwsbrieven. Het is ook gemakkelijker om trouwe klanten te waarderen en een relatie met hen op te bouwen, wat zal helpen om merkbekendheid op te bouwen en doeltreffender nieuwe consumenten aan te trekken. Bovendien hebben marketing experts meer tijd om andere taken uit te voeren en nemen de conversies in principe vanzelf toe. Het is echter de moeite waard om in gedachten te houden dat Marketing Automatisering alleen moet worden geïmplementeerd wanneer een bedrijf een omvangrijk klantenbestand heeft en consistent websiteverkeer krijgt – anders is er een aanzienlijk risico dat de investering niet de verwachte resultaten zal opleveren.