Nieuwe internetprovider? Dit is de beste internetprovider voor thuis!

Beste internet provider voor thuis

Niemand zit te wachten op slecht internet. Mede hierom gaat dit artikel uitleggen wat de beste internetprovider voor thuis is. Aangezien de beste provider voor iedereen anders is, wordt in dit artikel een onderscheid gemaakt tussen prijs, snelheid en service.

Op het moment dat de providers met de beste prijs, snelheid en service bekend zijn, gaan we kijken naar welke internetproviders volgens de Consumentenbond en Tweakers het beste scoren. Tot slot sluiten we dit artikel af met de beste provider in jouw buurt en postcode.

Geen tijd of zin om het hele artikel te lezen? Kies dan T-Mobile Thuis voor de beste prijs, KPN voor de hoogst te behalen internetsnelheid of kies voor het iets duurdere internet van provider Xs4all wanneer je een uitstekende service plus behulpzame klantenservice wilt.

Top 3 internetproviders met de beste prijs!

Wanneer je weinig vraagt van het internet, doordat je bijvoorbeeld een klein huishouden hebt dan kan je het beste kiezen voor een goedkope internetprovider. Ondanks het woord goedkoop, doet dit veelal niets af aan de kwaliteit en betrouwbaarheid van het internet.

Beste internetprovider op het gebied van prijs

Veelal gebruiken deze ‘goedkope’ providers oudere apparatuur en zitten er minder extra’s bij het abonnement zoals een gratis virusscanner. Uiteraard zorgt dit samen voor lagere kosten waardoor er een lagere prijs aan de klant kan worden doorberekent.

Hoe dan ook, in onze test hebben we de 3 soorten internet (dsl, glasvezel en kabel) gesplitst om een eerlijke vergelijking te kunnen maken. Hieruit is bekend geworden dat Youfone de beste prijs heeft voor dsl-internet, T-Mobile voor glasvezel en Ziggo voor de kabel.

Internetprovider met de beste prijs voor dsl-internet

Hieronder in de tabel vind je de internetproviders die de beste (goedkoopste) prijs hebben voor dsl-internet. Ondanks dat dsl-internet de traagste internettechniek kent, is het voor kleine huishoudens met een normaal verbruik vaak voldoende voor betrouwbaar internet.

ProviderVanaf prijs (01-12)Down- en uploadBekijken
€30,00 per maand30 Mbit/ 3 MbitBekijk bij Youfone
€30,00 per maand50 Mbit/ 30 MbitBekijk bij T-Mobile
€32,50 per maand100 Mbit/ 10 MbitBekijk bij Budget

Internetproviders met de goedkoopste prijs voor glasvezelinternet

Tegenwoordig is glasvezelinternet de beste techniek voor internet. Waarom glasvezel het beste internet is, heeft te doen met het gegeven dat de uploadsnelheid gelijk is aan de downloadsnelheid en er ten opzichte van dsl-internet geen sprake is van snelheidsverlies.

ProviderVanaf prijs (01-12)Down- en uploadBekijken
€30,00 per maand50 MbitBekijk bij T-Mobile
€37,95 per maand50 MbitBekijk bij Oxxio
€40,00 per maand100 MbitBekijk bij Online.nl

Internetprovider met de laagste prijs voor kabelinternet

De beste internetprovider op het gebied van de prijs voor kabelinternet is Ziggo. Dit gezegd hebbende moet er wel bij vermeld worden dat het van je woonplaats af hangt of Ziggo op jouw adres beschikbaar is. Overigens geldt dit ook voor kabelinternet van Delta.

ProviderVanaf prijs (01-12)Down- en uploadBekijken
€48,50 per maand50 Mbit/ 5 MbitBekijk bij Ziggo
€49,00 per maand100 Mbit/ 10 MbitBekijk bij Delta

Top 3 internetproviders met de beste snelheid!

Waar de prijs bij kleinere huishoudens van belang kan zijn voor de keuze van een internetprovider, daar kan het voor grotere huishoudens verstandiger zijn om te kiezen voor een provider met de beste internetsnelheid en apparatuur tegen een lage prijs.

Beste internetprovider op het gebied van snelheid

Zoals al kort laten doorschemeren is glasvezel het best opgevolgd door kabelinternet. Het minst snel is dsl-internet doordat je hiermee te maken hebt met snelheidsverlies naarmate je verder van het verzamelpunt bij jouw in de buurt woont.

Hoe dan ook, om ook op het gebied van snelheid een eerlijke vergelijking te maken worden de drie soorten internet ook qua snelheid gescheiden. Het resultaat is dat KPN de beste snelheid kent voor DSL-internet, T-Mobile voor glasvezelinternet en Delta voor de kabel.

Internetproviders met de beste snelheid op dsl-internet

Dsl-internet kent het nadeel dat ze langzamer wordt naarmate je verder woont van het verzamelpunt in de buurt. Ofwel met andere woorden, de bestelde snelheid is niet altijd gelijk aan de geleverde snelheid. Dit geldt voor alle providers, houdt hier rekening mee!

ProviderSnelste pakket (down- upload)Prijs per maand (01-12)Meer info
Alles in 1 provider KPN200 Mbit/ 20 Mbit€50,00 per maandBekijk bij KPN
200 Mbit/ 20 Mbit€62,00 per maandBekijk bij Xs4all
100 Mbit/ 30 Mbit€30,00 per maandBekijk bij T-Mobile

Providers met de hoogste snelheid op glasvezelinternet

In tegenstelling tot dsl-internet, krijg je bij glasvezelinternet altijd de snelheid geleverd die je besteld hebt. Bovendien is de uploadsnelheid gelijk aan de downloadsnelheid waardoor glasvezelinternet ook nog eens beter scoort dan het goed vergelijkbare kabelinternet.

ProviderSnelheidPrijsMeer info
1000 Mbit€40,00 per maandBekijk bij T-Mobile
1000 Mbit€64,00 per maandBekijk bij Youfone
1000 Mbit€64,95 per maandBekijk bij Caiway

Snelste internetproviders op het gebied van kabelinternet

Kabelinternet is uitermate geschikt als alternatief voor glasvezelinternet. Het enige nadeel van kabelinternet is dat de uploadsnelheid niet gelijk is aan de downloadsnelheid. Niettemin krijg je bij de kabel altijd wel de snelheid geleverd die je besteld hebt.

ProviderSnelheidPrijsMeer info
1000 Mbit/ 100 Mbit€69,00 per maandBekijk bij Delta
1000 Mbit/ 50 Mbit€76,50 per maandBekijk bij Ziggo

Top 3 internetproviders met de beste service!

Wanneer je bereidt bent om extra te betalen per maand, dan kan een internetprovider met de beste klantenservice iets voor jou zijn. Vaak onderscheiden providers zich op het gebied van service met gratis 100% installatiegarantie en een zeer behulpzame klantenservice.

Hieronder in de tabel staan de drie providers die op dit moment in zijn algemeenheid de beste service leveren. Vooral Xs4all springt op dit gebied er boven uit. Kanttekening van de goede service is dan ook dat Xs4all maandelijks enkele euro’s duurder is.

PlekProviderVanaf prijsMeer info
1€42,00 per maandBekijk bij Xs4all
2€30,00 per maandBekijk bij T-Mobile
3€33,95 per maandBekijk bij Oxxio

Beste internetprovider volgens de Consumentenbond en Tweakers in 2020

Regelmatig publiceren de Consumentenbond en Tweakers een lijst met wat volgens hen de beste internetproviders zijn van dat moment. Waar de Consumenten enkele keren per jaar een ‘uitverkiezing’ houdt, daar doet Tweakers dit op jaarbasis.

Goed om te weten is dat beide websites de ‘uitverkiezingen’ beoordelen op hun eigen manier. Zodoende laat Tweakers haar community (bezoekers op de website) stemmen uitbrengen, en kent de Consumentenbond een vrijwillig panel dat de beoordelingen doet.

Wat je met de uitverkiezingen kan? Een algemeen beeld krijgen van wat de bezoekers van deze betreffende websites ervaren als de beste internetproviders. Zie het als een richtlijn en geen harde eis, want de beste internetprovider kan voor iedereen anders zijn.

De beste internetproviders van 2019 volgens Tweakers

De meest recente ‘uitverkiezing’ van Tweakers gaat over het jaar 2019. Ondanks dat er in een jaar veel kan veranderen kan het gezien worden als algemeen beeld. Hoe dan ook, uit de ‘uitverkiezing’ van Tweakers kwam de volgende ranglijst:

 1. Ziggo
 2. Xs4all
 3. KPN
 4. T-Mobile
 5. Tweak
 6. Telfort (overgenomen door KPN alles-in-1)
 7. Caiway
 8. Tele2 (overgenomen door T-Mobile alles-in-1)
 9. NLEx (overgenomen door Budget alles-in-1)
 10. Solocon
 11. Delta
 12. Trined
 13. Youfone

Opvallend aan de uitslag van Tweakers is dat Ziggo als eerste eindigt. Veelal scoort Ziggo op het gebied van internet in de subtop bij andere tests en websites. Voor de rest is de lijst van Tweakers uit 2019 nog redelijk conform met de huidige beoordelingen.

De beste internetprovider volgens de Consumentenbond in 2020

In tegenstelling tot de beoordeling van Tweakers is de ‘uitverkiezing’ van de Consumentenbond recenter, want haar ‘uitverkiezing’ voor de beste internetprovider vond plaats in het derde kwartaal van 2020. Hieruit kwam de volgende beoordeling:

 1. Xs4all
 2. KPN
 3. Solocon
 4. Telfort (overgenomen door KPN alles-in-1)
 5. T-Mobile
 6. Ziggo
 7. Tele2 (overgenomen door T-Mobile Thuis)
 8. Caiway
 9. Delta

Bij de Consumentenbond scoort Xs4all als beste. Dit komt vermoedelijk door haar goede service. Ook Solocon scoort goed, maar is slechts beschikbaar in beperkte delen van Nederland. Telfort is recent overgegaan in KPN, goede alternatieven zijn T-Mobile en Ziggo.

Vergeet de testen, kijk wat de beste internetprovider in jouw buurt en postcode is!

Alhoewel de algemene uitslagen hierboven ook voor jouw buurt en postcode geldt, kan de beste internetprovider in jouw buurt en op jouw postcode toch anders zijn. Hoe dit kan heeft te maken met het gegeven dat niet iedere provider op elk adres beschikbaar is.

Beste internetprovider in jouw buurt en postcode

Om een goed voorbeeld te geven, Ziggo is in Zeeland niet beschikbaar doordat een andere provider (Caiway) daar beschikt over het kabelnetwerk. In het verlengde hiervan geldt dit ook voor glasvezel. Zo ligt in buurt x glasvezel van KPN en in buurt y glasvezel van T-Mobile.

Mede door deze ‘concurrentievoordelen’ is de beste provider eigenlijk voor iedere postcode anders. De bovenstaande uitslagen kan je dan ook het beste als raamwerk zien. Wil je snel de beste provider weten op jouw postcode en in jouw buurt? Doe dan de postcodecheck!

Al met al, wat is de beste internetprovider in Nederland voor thuis internet?

Uitgaande van de bovenstaande testresultaten, dan bestaat de beste internetprovider in Nederland niet. Door verschillende wensen en voorkeuren is de beste internetprovider voor iedereen anders. Niettemin kan je wel van enkele algemene principes uitgaan.

Zodoende kan je kiezen voor T-Mobile Thuis wanneer je de beste prijs wilt. Naast een lage prijs scoort T-Mobile ook op andere punten zoals snelheid en service prima. Het enige minpunt is dat slechts in beperkte regio’s glasvezel van T-Mobile Thuis beschikbaar is.

Hoe dan ook, wanneer je de beste snelheid wilt dan moet je kiezen voor internet van KPN. Zowel qua dsl- als glasvezelinternet biedt zij prima apparatuur waardoor er met haar internetpakketten een zeer hoge en nog belangrijker stabielere snelheid te behalen is.

Tot slot, wil je de beste service? Kies dan voor Xs4all. Al decennia staat Xs4all bekend als internetprovider met de beste klantenservice die je helpt bij al je internet vragen. Ondanks deze meegaande klantenservice kent ze de keerzijde van een duurdere prijs per maand.