Het stappenplan voor een IT traineeship

Sommige mensen hebben van nature een talent voor alles wat met IT te maken heeft, dit begint meestal al vanaf kleins af aan. Voor deze mensen kan het ook een droom zijn om uiteindelijk de IT sector in te stromen, maar meestal heb je hier al een diploma voor nodig.

Mocht je nog geen diploma hebben, of net een diploma hebben en nog bij willen leren, dan kan een IT traineeship de uitkomst bieden. Hieronder vertellen we het stappenplan voor een IT traineeship.

Vaardigheden

Het is als eerste belangrijk dat je beschikt over wat vaardigheden die binnen je vakgebied voorkomen, mits je deze nog niet heb geleerd tijdens je opleiding. Dit kan soms een nieuwe code taal zijn of iets anders, houdt er wel rekening mee dat je meestal tijdens de traineeship nog de tijd krijgt om jezelf te ontwikkelen.

Portfolio

Als je alles een beetje onder de knie hebt, dan is het tijd om een portfolio op te stellen, mits je deze nog niet hebt. Als je er wel al een hebt, dan kan het zinvol zijn om deze up te daten met nieuwe projecten bijvoorbeeld.

Zoeken

Als je gaat zoeken naar een IT traineeship, kijk dan wel of het een it traineeship zonder hbo diploma is als je nog geen diploma op zak hebt, anders ga je straks voor niks solliciteren. Het maakt vaak niet uit of je Windows 10 of Windows 11 hebt.

Sollicitatiebrief 

Als je een paar leuke bedrijven op het oog hebt, dan is het tijd om je sollicitatiebrief te gaan schrijven, zorg dat je deze persoonlijk maakt voor het bedrijf waar je naar toe schrijft, om zo de kans om op gesprek te mogen komen te vergroten.

Sollicitatiegesprek 

Als je dan eenmaal op gesprek mag komen, dan is het belangrijk dat je jezelf goed voorbereid op eventuele vragen die gesteld kunnen worden. 

Als je al sinds kleins af aan je thuis voelt in de IT wereld, dan kan het zijn dat je hier ook iets mee wilt gaan doen voor je werk. Als je nog geen diploma hebt of je hebt het idee dat je eerst nog wat ervaring wilt opdoen, dan kan een IT traineeship perfect zijn. Doe eerst eventueel nog wat vaardigheden op, zorg dat je portfolio op orde is en houdt met bepaalde dingen rekening als je gaat zoeken naar een traineeship. Schrijf vervolgens een sollicitatiebrief, als je op gesprek mag komen bereid dan goed de vragen voor.