ADSL vergelijken

Wat is ADSL en hoe werkt het?

Aan het einde van de vorige eeuw gingen steeds meer mensen ADSL internet vergelijken. Hoe dit kwam? Nou doordat steeds meer mensen toegang kregen tot het internet. Destijds maakte men gebruik van breedbandinternet over de telefoonlijn met ADSL als bepalende technologie.

De afkorting ADSL staat voor Asymmetric digital subscriber line. Dit is een digitale verbinding waarmee je zowel kunt downloaden als kunt uploaden. Opvallend genoeg gaat het downloaden van data sneller bij een ADSL verbinding dan het uploaden van data.

Door de jaren heen is ADSL uitgegroeid tot de standaard op het gebied van datacommunicatie. De data wordt hierbij via een telefoonlijn van koperdraad ‘getransporteerd’. Om van een ADSL verbinding gebruik te kunnen maken, heb je in je woning of kantoor sowieso een telefoonaansluiting nodig.

Voor de werking van ADSL heb je tevens een splitter nodig. Deze splitter zorgt ervoor dat de verschillende signalen uit elkaar gehouden worden, zodat je altijd van de juiste frequentie gebruik kunt maken. Verder heb je een ADSL modem nodig. Met dank aan zo’n ADSL modem kun je van de volgende snelheden genieten:

 • Downloadsnelheid: maximaal 100 Mb/s
 • Uploadsnelheid: maximaal 30 Mb/s

ADSL vs. VDSL

VDSL is de nieuwe variant van ADSL. Bij VDSL wordt gebruik gemaakt van een glasvezelverbinding. Deze verbinding loopt tot aan de wijkcentrale. Hierdoor geniet je van een hogere snelheid.

Van welke snelheid je precies geniet, is afhankelijk van de afstand van je telefoonaansluiting tot aan de wijkcentrale. Des te groter deze afstand, des te trager de snelheid is.

Bij ADSL internet vergelijken moet je letten op de afstand tot de wijkcentrale
Bij het vergelijken van ADSL internet moet je letten op de afstand tot de wijkcentrale

Wat zijn de voordelen en nadelen van ADSL internet?

Bij ADSL internet vergelijken zou je op meerdere factoren moeten letten. Niet alleen op de snelheid, maar ook op het prijskaartje per maand. Feit is dat ADSL één van de goedkoopste internetvromen is. Ook moet je ADSL-internet goed vergelijken met andere internetsoorten zoals de kabel en glasvezel. Ten opzichte van deze soorten neemt ADSL de volgende voor- en nadelen met zich mee:

Voordelen:

 • Betaalbaar: als je zo min mogelijk geld uit wilt geven, is een ADSL verbinding de beste optie voor je. Zeker door de aanbiedingen van ADSL te vergelijken, kun je van een echt lage maandprijs profiteren.
 • Prima beschikbaarheid: ook is het een feit dat ADSL in vrijwel elk huishouden voor een prima beschikbaarheid zorgt. Zolang je op een huis-tuin-keuken manier van internet gebruik maakt, is de snelheid van ADSL op zich prima.
 • Divers aanbod: zoals je hieronder nog gaat lezen, is het aanbod van ADSL abonnementen erg divers. Je hebt hierdoor meer dan voldoende keus én je kunt hierdoor een goede vergelijking maken.

Nadelen:

 • Snelheid komt niet overeen: de snelheid die je bij de provider afsluit, is niet de snelheid waar je uiteindelijk gebruik van maakt. Dit komt puur doordat er tijdens het ‘transport’ van de data enige snelheid verloren gaat.
 • Niet voor grotere huishoudens geschikt: woon je samen met je partner en enkele kinderen? Dan merk je al snel dat een ADSL verbinding niet krachtig genoeg is. Als je huishouden bestaat uit meer dan 2 personen, dan kan je beter ander internet vergelijken.

Waar moet ik op letten bij het vergelijken van ADSL internet?

Spreken de voordelen van ADSL je wel aan? En wil je vooral graag van de voordelige prijs per maand profiteren? Dan hebben wij maar één goed tip voor je: ga de ADSL abonnementen vergelijken. Door een goede vergelijking kan je uiteindelijk de beste keuze maken. Hierbij is het wel zaak dat je een keuze maakt tussen de verschillende pakketten. Tegenwoordig kan je uit de volgende pakketten kiezen:

 • Alleen internet: als je voor alleen internet kiest, geniet je van een behoorlijk laag maandbedrag. Voor de ADSL verbinding heb je in huis wel sowieso een telefoonaansluiting nodig.
 • Internet en tv: wil je van een combipakket genieten? Dan is het mogelijk om te kiezen voor internet en tv. Hierbij geniet je van de ADSL verbinding én van televisie in huis. Op dit gebied heb je meer dan voldoende mogelijkheden, met alle dank aan de verschillende aanbieders.
 • Internet, tv en bellen: tot slot is het mogelijk om voor een alles in één pakket te kiezen. Je geniet hierbij van een ADSL internetverbinding, van televisie en van bellen.

Te kiezen ADSL snelheid

Als je ADSL internet gaat vergelijken, moet je ook goed naar de snelheid kijken. Zoals je eerder in dit artikel al hebt kunnen lezen, zijn de download- en uploadsnelheid niet gelijk aan elkaar. Bij een ADSL verbinding ligt de downloadsnelheid vele malen hoger.

Het bepalen van de juiste ADSL snelheid is vrij lastig. Mocht je een groter gezin hebben, kun je het beste kiezen voor een snelheid van 50 Mbit. Heb je een huishouden van bijvoorbeeld 2 personen? Of woon je alleen? Dan is een maximale snelheid van 30 Mbit voldoende.

Houd wel rekening met het volgende: de bestelde snelheid is niet de geleverde snelheid. Tussen deze snelheden is een duidelijk verschil waarneembaar. Wat hier het exacte verschil in is, is afhankelijk van de afstand tot de wijkcentrale.

Goedkoopste ADSL provider van dit moment

Wil je ADSL vergelijken? Dan kijk je ongetwijfeld als eerste naar de prijs per maand. Om je hier een handje bij te helpen, hebben wij de goedkoopste ADSL providers op een rijtje gezet:

ProviderDown- en uploadsnelheidVanaf prijsMeer informatie
T-Mobile50 Mb/s en 30 Mb/s€30,00Bekijk bij T-Mobile
Youfone50 Mb/s en 8 Mb/s€32,00Bekijk bij Youfone
Budget alles-in-1100 Mb/s en 8 Mb/s€32,50Bekijk bij Budget
T-Mobile100 Mb/s en 30 Mb/s€35,00Bekijk bij T-Mobile
Online.nl100 Mb/s en 30 Mb/s€37,50Bekijk bij Online.nl
Goedkoopste ADSL internet providers

Kosten die komen kijken bij ADSL internet

Blijft het bij de kosten die in bovenstaande tabel opgenomen zijn? Nee, dat is niet het geval. Bij veel providers betaal je namelijk eenmalige aansluitkosten. Om welk bedrag het hierbij gaat, verschilt van provider tot provider. Ga dit goed na op het moment dat je ADSL vergelijkt.

Kies je voor een internet + bellen abonnement? Of voor het vergelijken van alles in één? Dan moet je ook rekening houden met kosten per minuut. Wat deze kosten precies zijn, verschilt ook weer van provider tot provider. Uiteraard moet je in een dergelijk geval ook rekening houden met de kosten voor de belbundel.

Combi-voordelen met mobiel bellen

Ben je van plan om een ADSL abonnement bij een specifieke provider af te sluiten? En heb je bij die provider ook al een mobiel bellen abonnement lopen? Dan kun je mogelijk van een extra korting genieten. Sommige providers bieden een korting aan in de vorm van een gratis zenderpakket of een paar euro korting per maand.

ADSL of kabel internet vergelijken

Wil je voor de beste snelheid gaan? Dan kun je beter voor kabel internet kiezen. De snelheid ligt bij kabel internet nu eenmaal hoger, terwijl je ook krijg wat je besteld hebt. Bij ADSL is dat niet het geval. De bestelde- en geleverde snelheid zijn niet gelijk aan elkaar.

Wil je zo min mogelijk geld uitgeven aan je internet abonnement? Dan kun je beter voor ADSL kiezen. Als je ADSL gaat vergelijken, merk je direct dat de maandprijzen relatief meevallen. Zeker als je het afzet tegen de kosten voor kabel internet.

Na het vergelijken van ADSL internet werkt overstappen zo:

Wil je de aanbiedingen van ADSL internet vergelijken?  Met bovenstaande tips en suggesties maak je dit zo makkelijk mogelijk voor jezelf. Heb je vervolgens een geschikt ADSL aanbod gevonden? Overstappen werkt als volgt:

 1. Postcodecheck op de website van de provider.
 2. Stel het pakket samen.
 3. Vul de benodigde gegevens in.
 4. Opzeggen van het contract bij de huidige provider als de nieuwe provider geen overstapservice heeft.
 5. Op de begindatum apparatuur installeren.

Meer weten bij het vergelijken van ADSL abonnementen

Wil je meer weten over het vergelijken van ADSL abonnementen? Lees ons artikel Wat is dsl-internet en doe nog meer kennis op.